HUMANITARNA SRAMOTA: Od boje kože zavisi da li možete da pobegnete iz Ukrajine

Autor:

Svet

01.03.2022

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tamnoputim osobama je uskraćena šansa da pobegnu iz Ukrajine jer boja kože odlučuje ko će poslednji dobiti priliku da sačuva život.

HUMANITARNA SRAMOTA: Od boje kože zavisi da li možete da pobegnete iz Ukrajine

Foto: Tanjug/AP

Koliko sva priča o ujedinjenju protiv ugnjetavanja pada u vodu, piše Daren Luis za Miror i navodi kako izveštaji iz Ukrajine pokazuju da i rasa diktira da li možete da pobegnete od užasa rata.

Usred svih naslova i opravdane zabrinutosti oko Ukrajine dešava se humanitarna sramota. Rasizam je na vidiku jer se crnim Afrikancima i Karibljanima uskraćuje šansa da pobegnu iz Ukrajine dok se sukobi nastavljaju.

Republika

Foto: printscreen

Izbeglice

 

Kako piše Luis u priči sa nijansama nacističke Nemačke, viđen je hijerarhijski sistem koji funkcioniše na železničkim stanicama u Kijevu: prvo deca, bele žene i muškarci (sa svojim kućnim ljubimcima) na drugom, dok su crnci primorani da čekaju. I čekaju. I čekaju. Nema hrane, nema skloništa.

Društvenim mrežama šire se primeri ovakvih događaja, gde su tamnoputima jasno stavljeno do znanja da prednost imaju Ukrajinci odnosno belci. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading