PROTERANE RUSKE DIPLOMATE! Putin izneo TRI USLOVA za mir, Međunarodni sud istražuje moguće RATNE ZLOČINE! (FOTO, VIDEO)

Autor:

Svet

28.02.2022

20:21 >> 22:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Peti dan od početka ruske intervencije u Ukrajini nastavljene su žestoke borbe širom te zemlje, a ceo svet ishod pregovora sukobljenih strana.

PROTERANE RUSKE DIPLOMATE! Putin izneo TRI USLOVA za mir, Međunarodni sud istražuje moguće RATNE ZLOČINE! (FOTO, VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden spreman da ozbiljno udari na Putina

 

23.40 - Zelenski: Rusi počinili ratni zločin u Harkovu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u večerašnjem video obraćanju da su ruske snage za pet dana izvele 56 raketnih napada i ispalile 113 krstarećih raketa na Ukrajinu, a da današnji napad na Harkov, kako tvrdi, "jasno predstavlja ratni zločin".

- Ruske snage danas su brutalno pucale na Harkov vazdušnom artiljerijom. To je jasno ratni zločin - rekao je Zelenski, prenosi CNN.

 

23.31 - Bajden neće slati američke trupe u Ukrajunu

Predsednik SAD Džozef Bajden neće slati američke trupe u Ukrajinu da se bore sa Rusijom, izjavila je danas sekretarka za stampu Bele kuće DŽen Psaki


- Predsednik je bio vrlo jasan kada je rekao da neće da šalje trupe u Ukrajunu da se bore sa Rusijom - rekla je Psaki novinarima.

22.50 - Zelenski uveo bezvizni režim za strane borce
 

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je ukaz o uvođenju privremenog bezviznog režima za strance koji žele da se pridruže Međunarodnoj odbrambenoj legiji Ukrajine od 1. marta 2022. godine.

Ukaz je danas objavljen je na sajtu predsednika, prenosi Interfaks.

Prema dokumentu, ova uredba će važiti „tokom vanrednog stanja“.
 

22:22 - Međunarodni sud istražuje moguće ratne zločine

Međunarodni krivični sud otvoriće istragu o potencijalnim ratnim zločinima koje je Rusija napravila tokom napada na Ukrajinu.

- Postoji razumna osnova za verovanje da su u Ukrajini počinjeni i navodni ratni zločini i zločini protiv čovečnosti - rekao je Karim a Khan, tužilac MKS-a.

22:09 - Bajden: SAD ne treba da se boje nuklearnog rata

Američkog predsednika Džoa Bajdena novinari su pitali da li Amerikanci treba da se boje nuklearnog rata.

Njegov odgovor bio je kratak i jasan - ne.

21:52 - Proterane ruske diplomate

SAD su naredile 12 ruskih diplomata u Ujedinjenim nacijama da odu do 7. marta, javio je Rojters.

Na konferenciji za novinare koju je održao Vasilij Nebenzja, ruski ambasador pri UN, Nebenzja je primio telefonski poziv i ubrzo potom potvrdio da su američke vlasti proglasile 12 diplomata "personom non grata" i da im je naloženo da odu do 7. marta, navodi "Njujork Tajms".

Nebenzja je proterivanje ruskih diplomata opisao kao "grubo kršenje" pozicije SAD kao zemlje domaćina UN.

- Postoji mnogo zemalja koje razumeju šta je ruska pozicija i šta ona radi i zašto - rekao je Nebenzja.

21:38 - Snimci pomeranja ruskih trupa ka Kijevu

Na satelitskim snimcima privatne američke kompanije Maksar Teknolodžiz Inc koji su danas objavljeni vidi se vojni konvoj koji se proteže preko 27 kilometara i ruske kopnene snage koje nastavljaju da se približavaju glavnom gradu Ukrajine, saopšteno je iz te kompanije.

 

 

Iz kompanije Maksar Teknolodžiz navode da je u konvoju koji je snimljen na istočnom prilazu aerodromu Antonov kako se kreće ka Kijevu, bilo više stotina oklopnih vozila, tenkova, artiljerijskih oruđa i vozila za logističku podršku, prenosi Rojters.

21:30 - Žele Ukrajinu u EU!

Nekoliko predsednika država članica EU objavilo je otvoreno pismo u kojem pozivaju na brzu kandidaturu Ukrajine za članstvo u EU. Pismo glasi ovako:

"Mi, predsednici država članica EU: Republike Bugarske, Češke, Republike Estonije, Republike Letonije, Republike Litvanije, Republike Poljske, Republike Slovačke i Republike Slovenije čvrsto verujemo da Ukrajina zaslužuje da odmah dobije perspektivu za pristupanje EU. Zbog toga pozivamo države članice EU da konsoliduju najvišu političku podršku Ukrajini i omoguće institucijama EU da preduzmu korake kako bi Ukrajini odmah dali status zemlje kandidata za EU ​​i otvorili proces pregovora. U ovom kritičnom trenutku, ponavljamo našu punu solidarnost sa Ukrajinom i njenim narodom".

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Otvoreno pismo usledilo je nakon apela ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog ranije danas da se Ukrajini odobri članstvo u EU odmah po posebnoj proceduri, uz zvaničnu prijavu Ukrajine za članstvo.

21:21 - Sve spremno za reagovanje zbog Ukrajine

NATO u vezi sa situacijom u Ukrajini prvi put u okviru kolektivne odbrane raspoređuje snage za reagovanje, navodi se u saopštenju Vojnog komiteta Severnoatlantske alijanse koje je poslato Briselu nakon hitne sednice.

To se navodi u saopštenju Vojnog komiteta Severnoatlantske alijanse koje je poslato Briselu nakon hitne sednice.

- Odbrambeni planovi NATO-a su sprovedeni i kao rezultat toga se prvi put u kontekstu kolektivne odbrane raspoređuju NATO snage za reagovanje - piše u saopštenju, prenosi Sputnjik.

Republika

Foto: jfcnaples.nato.int

 

21:03 - Putin odgovorio na ekonomske sankcije

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je "Ukaz o primeni specijalnih ekonomskih mera u vezi sa neprijateljskim delovanjem SAD i stranih država i međunarodnih organizacija koje su im se pridružile".

20:53 - Uputstvo Ukrajine za napad na tenkove

Na zvaničnom Tviter nalogu Ministarstva odbrane Ukrajine objavljeno je uputstvo za pravljenje molotovljevog koktela, kao i gde ga je potom potrebno baciti na ruske tenkove kako bi došlo do uništenja istih:

 

 

20:41 - Kina: Svet ovime ništa neće dobiti!

Kineski ambasador u Ujedinjenim nacijama rekao je na varednoj hitnoj sednici UN-ove Generalne skupštine posvećene ruskoj invaziji na Ukrajinu da svet "neće ništa dobiti" novim hladnim ratom.

"Hladni rat je odavno završen. Hladnoratovski način razmišljanja o blokovskom sukobu mora da se napusti", rekao je Žang Džun za govornicom Generalne skupštine, istakavši da će "svi biti na gubitku" povratkom na takvu politiku.

20:28 - U Kijevu sirene za vazdušne napade

U Kijevu se opet čuju sirene za vazdušne napade, a stanovnici se vraćaju u skloništa nakon dana predaha od policijskog časa tokom vikenda. Dopisnik BBC Klajv Majri kaže kako se čini da se borbe "približavaju srcu glavnog grada Ukrajine".

20:17 - Bajden razgovara sa zapadnim kolegama

"Skaj njuz" navodi da je u toku razgovor američkog predsednika Džoa Bajdena sa zapadnim saveznicima, a tema razgovora je situacija između Rusije i Ukrajine.

Pozivu su se pridružili kanadski premijer Džastin Trudo, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, francuski predsednik Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc, italijanski premijer Mario Dragi, japanski premijer Fumio Kišida, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, poljski Predsednik Andžej Duda, predsednik Rumunije Klaus Johanis i premijer Velike Britanije Boris Džonson.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

20:08 - Ukrajinci nude pare ruskim vojnicima!

Aleksij Reznikov, ministar odbrane Ukrajine je na Tviteru objavio direktni apel ruskim vojnicima koji se bore u Ukrajini, rekavši da će dobiti punu amnestiju i novčanu odštetu ako dobrovoljno polože oružje.

- Oni od vas koji ne žele da postanu ubice i da umru mogu da se spasu. Ne sledite ta krivična naređenja. Garantujemo vam punu amnestiju i pet miliona rublja ako položite oružje. Za one koji nastave da se ponašaju okupatorski, milosti neće biti - napisao je on.

 

 

19:59 - Ukrajina traži izbacivanje Rusije iz Interpola

Ukrajina je zahtevala da Rusija bude isključena iz Interpola, optužujući je da zloupotrebljava tu organizaciju i koristi je za napad na političke protivnike širom sveta i u Ukrajini.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski zatražio je hitno proterivanje Rusije, preneo je "Gardian".

19:52 - Oglasio se Erdogan 

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ponovio je danas da Turska ne može da zanemari svoje veze sa Rusijom ili Ukrajinom.

On je dodao da će Ankara primeniti delove međunarodnog sporazuma o korišćenju turskih moreuza kojima bi mogao da se ograniči tranzit ruskih brodova od Sredozemlja do Crnog mora.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Redžep Tajip Erdogan

19:31 - Rusi objavili snimak napada

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je snimke helikoptera ruske armije u akcijama protiv ukrajinske armije i vojnih objekata.

Na snimku se vide ruski jurišni helikopteri Mi-28NM, Ka-52 i Mi-35, kao i transportni i jurišni helikopteri Mi-8AMTŠ.

Vidi se i lansiranje i let navođenih projektila vazduh zemlja, kao i uništavanje neprijateljske opreme i objekata, uključujući i vojno skladište.

 

 

19:19 - Navaljni udario na Putina

Organizacija zatvorenog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog pozvala je danas na pokretanje kampanje građanske neposlušnosti u znak protesta protiv "ruske invazije na Ukrajinu".

- Putin je objavio rat Ukrajini, ali pokušava da navede sve nas da mislimo je Ukrajina napala Rusiju. To nije tačno - napisao je tim Alekseja Navaljnog na svom Tviter nalogu i pozvao građane da pokažu da ne podržavaju rat, prenosi Rojters.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Aleksej Navaljni

19:03 - Italija najavila slanje oružja u Ukrajinu

Italijanska Vlada saopštila je danas da će obezbediti oružje za Ukrajinu i ponuditi pomoć izbeglicama koje beže od ratnih sukoba.

Uredbom koju je usvojila Vlada predviđeno je slanje "vojnih vozila, materijala i opreme za ukrajinsku Vladu", ali odluku mora da odobri parlament pre nego što stupi na snagu, prenosi Rojters.

18:51 - FIFA i UEFA suspendovale Rusiju!

Kao što je bilo najavljeno u ponedeljak tokom dana, sada je stigla i potvrda.

Svetska kuća fudbala FIFA i krovna evropska fudbalska organizacija UEFA donele su odluku da suspenduju sve reprezentacije Rusiej iz svojih takmičenja!

18:32 - Ruski tenkovi ušli u Trostjanec 

Ruski tenkovi ušli su u grad Trostjanec u Sumskoj oblasti.

Trostjanec je grad blizu ruske granice i broji oko 20.000 stanovnika.

 

 

18:18 - Vazdušni napad kod Kijeva, ima ranjenih

Na periferiju grada Brovari u bliziini Kijeva danas je izveden vazdušni napad u kojem ima ranjenih, izjavio je gradonačelnik Igor Sapožko.

- Pre nekoliko minuta izvršen je vazdušni napad na periferiju Brovara prema Kijevu. Ima ranjenih. Ostanite u skloništima - napisao je Sapožko na svom Fejsbuku profilu, prenosi Interfaks Ukrajina.

18:01 - Putinove mere protiv SAD i saveznika

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je "Ukaz o primeni specijalnih ekonomskih mera u vezi sa neprijateljskim delovanjem SAD i stranih država i međunarodnih organizacija koje su im se pridružile“.

Dokument je objavljen na zvaničnom sajtu Kremlja.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

17:53 - Bez ruskih klubova u nastavku EL

Evroliga je na današnjem sastanku donela odluku da suspenduje sve klubove iz Evrolige i Evrokupa.

17:46 - Zelenski potpisao "istorijski dokument"

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je zahtev za članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji, izjavio je zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Andrij Sibiga.

- Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je istorijski dokument - aplikaciju za članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji - napisao je Sibiga na Fejsbuku, preneo je Interfaks.

 

 

Zahtev su potpisali i predsednik Vrhovne rade Ruslan Stefančuk i premijer Denis Šmigal.

Zelenski je u video poruci jutros pozvao Evropsku uniju da odmah primi Ukrajinu u EU.

17:33 - Borelj: Ovo je rat

Šef diplomatije EU Đuzep Borelj izjavio je danas da će se pola milijarde evra iz Evropskog instrumenata za mir biti potrošeno kako bi se pomoglo ukrajinskoj vojsci da se odbrani od agresije Rusije, ali da se detalji o toj pomoći i njenom transportu neće iznositi u javnost.

- Ovo je rat i neću davati nikakve informacije koje bi mogle da poslože drugoj strani. Neću davati detalje o tarsnportu pomoći Ukrajini, jer verujem da bi Rusi vrlo voleli da to znaju - kaže Borelj.

On ponavlja da je Rusija već poručila da je EU pomoć Ukrajini "neprijateljska" i da će "napasti svaku osobu ili entitet koji dostavlja bilo kakvu vrstu pomoći Ukrajini".

Republika

Foto: Tanug/AP

Đuzep Borelj

17:23 - Završeni pregovori

Ruski i ukrajinski zvaničnici dogovorili su se da se sastanu u ponedeljak u gradu Gomelju na jugoistoku Belorusije radi razgovora koji imaju za cilj zaustavljanje borbi u Ukrajini i rešavanje krize.

Ruska i ukrajinska strana našle su neke dodirne tačke na kojima bi se mogli graditi zajednički stavovi, rekao je novinarima Vladimir Medinski, šef ruske delegacije.

- Upravo su završeni razgovori sa ukrajinskom stranom koji su trajali oko 5 sati. Detaljno smo razgovarali o svim tačkama dnevnog reda i pronašli neke zajedničke tačke po kojima možemo predvideti zajedničke stavove - rekao je zvaničnik.

17:17 - Raketni napad na Harkov

- Najmanje 11 osoba je poginulo u raketnim napadima ruskih snaga na ukrajinski grad Harkov - rekao je savetnik ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova Anton Heraščenko.

Kijevski novinar Ilja Ponomarenko objavio je na Tviteru snimak na kojem se vidi eksplozija oko velikog tržnog centra u Harkovu.

 

 

17:13 - Putin dao tri uslova za mir

Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je Makronu da je rešenje krize u Ukrajini moguće samo ako se bezuslovno uzmu u obzir legitimni interesi Rusije u sferi bezbednosti koji uključuju priznanje ruskog suvereniteta nad Krimom, demilitarizacija i denacifikacija ukrajinske države, osiguranje neutralnog statusa Ukrajine.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

17:01 - Počela sednica UN: Hitan prekid vatre

Specijalna sednica Generalne skupštine UN (GS UN), koju je u nedelju sazvao Savet bezbednosti UN, počela je danas, a predsedavajući GS UN Abdula Šahid na početku je pozvao na hitan prekid vatre u Ukrajini.

On je pozvao Rusiju i Ukrajini da iskoriste retku priliku za dijalog kako bi došlo do brzog i smislenog smanjenja napetosti, prenosi Si-En-En.

Savet bezbednosti sazvao je za danas retku hitnu sednicu 193 članice Generalne skupštine UN o napadu Rusije na Ukrajinu.

Glasanje 15 članica Saveta bezbednosti bilo je proceduralno, tako da Rusija nije mogla da uloži veto.

15.45 - Treća runda

- Rusko-ukrajinski pregovori u Belorusiji se nastavljaju, treća runda bi uskoro trebalo da počne - rekao je savetnik šefa kabineta Zelenskog.

Republika

Foto: Profimedia

 

15.36 - Udarno: Oglasio se Stejt department 

Američki Stejt department je pozvao američke državljane u Rusiji da hitno napuste tu zemlju, javlja AFP.

15.21 SAD obustavile rad ambasade u Minsku

- Sve američke diplomate napustile su Belorusiju - rekao je šef misije.

15.18 - Lavrov otkazao put u Ženevu

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov otkazao je put u Ženevu zato što avion ne bi mogao da prođe kroz vazdušni prostor koji je Evropska unija zatvorila za rusku avijaciju u okviru sankcija Moskvi, javlja agencija RIA Novosti pozivajući se na diplomatski izvor.

Republika

Foto: Tanjug/AP/Printscreen

Sergej Lavrov

15.11 - Ukrajinski udar na Gorlovku

Ukrajinska vojska ponovo je granatirala Gorlovku.

Ispaljeno je pet mina kalibra 120 milimetara, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju primirja.

Takođe je saopšteno da je na Donjeck ispaljeno osam mina kalibra 120 milimetara.

14.30 - Odgovor Pentagona - Korak od nuklearnog rata?

U svetskim medijima pojavila su se nagađanja da je Pentagon proglasio DEFCON 2, što znači korak od nuklearnog rata.

Ove informacije nisu službeno potvrđene jer američki zvaničnici iz sigurnosnih razloga nikad javno ne iznose na kojem stepenu opasnosti se nalazi zemlja. 

DEFCON 2 je dosad bio proglašen svega dva puta, tokom Kubanske krize i Zalivskog rata.

Republika

Foto: pixabay.com

 

 

14.28 - Prvi detalji pregovora

Pregovori ruske i ugrajinske delegacije u beloruskom gradu Gomelju su u toku, a sada su procurili prvi detalji razgovora.

Naime, kako prenosi Sputnik International, kancelarija ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog zahteva povlačenje svih ruskih trupa, uključujući Krim i Donbas!

14.23 - Hrvatska šalje oružje Ukrajini

Hrvatska je izdvojila više od 16 miliona evra za vojnu pomoć Ukrajini.

Opširnije čitajte u posebnom tekstu.

14.22 - Moskva uzvraća udarac

Rusija zatvara nebo za Nemačku, Španiju, Italiju, Francusku i još 23 zemlje kao recipročne mere, saopštila je Rosaviacija.

- U skladu sa normama međunarodnog prava, kao odgovor na zabranu evropskih država da obavljanje letova civilnih aviona kojima upravljaju ruski avioprevoznici i/ili su registrovani u Rusiji, uvedeno je ograničenje na letove avio-prevoznika 36 država - navodi se u saopštenju.

13.56 - Ukrajina granatira Donjeck

Donjeck je ponovo izložen granatiranju ukrajinske vojske.

Ispaljeno je 35 granata kalibra 152 milimetra, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za koordinaciju primirja.

Ukrajinska vojska je takođe gađala naseljeno mesto Dokučajevsk. Ispaljene su četiri mine kalibra 120 milimetara i jedna mina kalibra 82 milimetra.

Takođe se navodi da ukrajinska vojska koriguje artiljerijsku paljbu na severni deo Donjecka pomoću bespilotnih letelica.

13.26 Bombardovanje Harkova

Desetine ljudi je poginulo, a stotine ranjeno u raketnim udarima ruskih snaga na ukrajinski grad Harkov u ponedeljak ujutro, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Savetnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova Anton Heraščenko rekao je u objavi na Fejsbuku:

- Harkov je upravo masovno gađan (raketama). Desetine mrtvih i stotine ranjenih. Ovaj užas treba da vidi ceo svet! Smrt okupatorima! - napisao je on.

 

13.22 - Abramovič posrednik

Ruski milijarder i bivši vlasnik Čelsija odlučuo je da učestvuje u pomirenju između Rusije i Ukrajine.

Abramovič je odgovorio na poziv ukrajinskih zvaničnika da bude deo pregovora u Belorusiji između dve zaraćene strane, javlja "Jerusalim post".

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

13.07 - Sankcije i Belorusiji

Vlasti Japana uvode lične sankcije predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku i drugim beloruskim zvaničnicima, saopštio je premijer zemlje Fumio Kišida.

13.00 - Šojgu: Nuklearna trijada stavljena u dežurstvo

Nuklearna trijada“ Rusije otpočela borbeno dežurstvo sa pojačanim snagama.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

- Ruske raketne strateške snage, Severna i Pacifička flota, kao i dalekometna avijacija počele su da izvršavaju borbeno dežurstvo sa pojačanim snagama - saopštio je u svom izveštaju predsedniku Rusije Vladimiru Putinu ministar odbrane Sergej Šojgu.

11.59 - Sukob između Rusije i Ukrajine - Reakcije 

- Belorusija je u potpunosti podržala Rusiju, organizuje mirovne pregovore na svojoj teritoriji
- Si Đinping je rekao Putinu da poštuje postupke Moskve. Peking je pozvao strane na pregovore, podsetio na SAD koje su sve započele, ali se zalagale za zaštitu suvereniteta svih zemalja, uključujući i Ukrajinu
- Brazil kaže da ne osuđuje Rusiju
- Sirija ne samo da je podržala Rusiju, već je izjavila i da se sprema da prizna nezavisnost LNR i DNR
- Venecuelanski predsednik Maduro je u potpunosti podržao Putina i založio se za diplomatsko rešenje
- Abhazija i Južna Osetija podržale su odluku o priznavanju nezavisnosti LNR i DNR. Ove dve republike je priznala Abhazija
- Predsednik Kirgistana izrazio Putinovu podršku akcijama zaštite Donbasa
- Kazahstan pozvao na mirno rešenje sukoba, Jermenija i Azerbejdžan govore oprezno
- Mjanmar podržao Rusiju: Kriza oko Ukrajine nastala je zbog nespremnosti SAD da razgovaraju o bezbednosnim garancijama, a Putin je bio dužan da odgovori na geopolitičku situaciju u svetu
- Skoro sve evropske zemlje, SAD, Kanada, Australija, Japan, Južna Koreja, Singapur osudile su operaciju i uvele oštre sankcije
- Gruzija je oštro kritikovala Rusiju, ali je odlučila da se ne pridruži sankcijama
- SAD su pokušale da prođu antirusku rezoluciju kroz Savet bezbednosti UN, ali je blokirana, Indija, Kina i UAE su se uzdržali od glasanja

11.40 - Ruske trupe stižu u Mariupolj

 

 

 

11.39 - Ko je u ukrajinskoj delegaciji?


Predsednik frakcije "Sluga naroda" David Arakhamia, ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov, savetnik šefa kabineta predsednika Mihail Podoliak, prvi zamenik šefa ukrajinske delegacije u Trilateralnoj kontakt grupi Andrej Kostin, narodni poslanik Rustem Umerov, zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Nikolaj Točicki
 

11.38 - Ko je u ruskoj delegaciji?

Delegaciju Rusije, kao je objavio mediji Neksta predstavljaće ambasador Rusije u Belorusiji Boris Grizlov, poslanik Leonid Slucki, zamenik ministra spoljnih poslova Andrej Rudenko i zamenik ministra odbrane Aleksandar Fomin.

Vođa delegacije je Vladimir Medinskii.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

11.32 - EU šalje borbene avione u Ukrajinu

Apel Ukrajine da dobije borbene avione, kako prenose strani mediji je bio uspešan, nakon što je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel potvrdio da će ih blok dostaviti Kijevu.

- Obezbedićemo čak i borbene avione. Ne govorimo samo o municiji. Pružamo važnije oružje za rat - rekao je on na konferenciji za novinare.

11.30 - Počeli pregovori Rusije i Ukrajine

Pregovori ruske i ukrajinske delegacije počeli su danas u Belorusiji. Pre početka pregovora, Ukrajina je iznela svoje zahteve: hitan prekid vatre i povlečanje ruske vojske. Predsednik Volodimir Zelenski zatražio je i hitan primej u EU, prenosi Sputnik.

Zelenski je ranije izrazio sumnju da će pregovori biti uspešni, ali da će im pružiti šansu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

11.20 - Kremlj o zapadnim sankcijama: Radićemo ono što je u našim interesima

Rusija će kao odgovor na sankcije Zapada učiniti ono što je u njenim interesima, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Odgovori Rusije će se graditi uglavnom sa stanovišta svrsishodnosti i sopstvenih interesa... Radićemo ono što je u našem interesu - rekao je Peskov upitan da li će Rusija dati recipročan odgovor na sankcije.

10.45 - Pitanje Severnog toka 1

Najveći evropski operater energetske mreže E.ON, sa sedištem u Esenu, odbacio je zahteve za zatvaranje gasovoda Severni tok 1 u okviru sankcija Rusiji zbog napada na Ukrajinu, saopšteno je daans iz te kompanije za list Rajniše post.

10.41 - Oglasio se Teheran

Teheran pozdravlja razgovore između Rusije i Ukrajine i nada se da će dijalog pomoći u rešavanju krize u regionu, rekao je danas portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Said Katibzad.

- Pregovori su dobre vesti, to je ono na šta smo pozivali od prvog dana. Politički dijalog je način rešavanja stabilnog rešenja problema koji je postojao u regionu decenijama - kazao je portparol, preneo je TAS S.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

10.29 - Delegacija Ukrajine tražila prekid vatre

Ključno pitanje pregovora za ukrajinsku stranu je postizanje trenutnog primirja i povlačenje ruskih trupa sa ukrajinske teritorije, saopštila je kancelarija Zelenskog na početku mirovnih pregovora u Belorusiji.

Ukrajinska delegacija stigla je ranije helikopterom na mesto pregovora sa Rusijom, navodi dopisnik RIA Novosti.

Kabinet predsednika Ukrajine saopštio je da se u delegaciji nalaze: ministar odbrane Aleksej Reznikov, šef frakcije Sluge naroda David Arakhamia, zamenik ministra inostranih poslova Nikolaj Točicki, savetnik šefa predsedničke kancelarije Mihaila Podoljaka, poslanik Vrhovne rade Rustem Umerov i Andrej Kostin, prvi zamenik šefa ukrajinske delegacije u Trilateralnoj kontakt grupi.

Priština: Hitno nas primite u NATO!

Ministar odbrane privremenih prištinskih institucija Armend Mehaj zatražio je hitno članstvo tzv. Kosova u NATO, kao i da Sjedinjene Američke Države tamo uspostave stalnu bazu američkih snaga.

 

10.20 - Poruka iz Pekinga

Kina ne odobrava upotrebu sankcija kao sredstva za rešavanje sukoba, izjavio je u ponedeljak portparol ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

Kina ne podržava upotrebu sankcija za rešavanje problema i protivi se unilateralnim sankcijama koje nemaju osnovu u međunarodnom pravu - rekao je Vang novinarima na pitanje o stavu Pekinga o isključenju Rusije iz platnog sistema SVIFT.

Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

9.50 - Ukrajinska delegacija stigla na pregovore

Kancelarija predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog potvrdila je da je ukrajinska delegacija stigla na ukrajinsko-belorusku granicu na razgovore sa Rusijom.

Delegacija iz Ukrajine je na mesto susreta stigla helikopterima, vidi se na snimku koji je objavila RIA novosti.

Očekuje se da pregovori počnu u 10 sati.

 

 

9.15 - Belorusi izglasali, Rusija može da postavi nuklearno oružje

Građani Belorusije su na referendumu u nedelju izglasali promenu ustava kojom se odobrava predlog za odricanje od nenuklearnog statusa, javile su ruske novinske agencije.

Ovim potezom, dodaje "Gardijan", bi teoretski bilo dozvoljeno Rusiji da postavi nuklearno oružje na belorusku teritoriju prvi put od raspada Sovjetskog Saveza, a odluka sa referenduma će stupiti na snagu deset dana nakon što se objavi u Službenom listu, ističe ruska agencija RIA Novosti.

8.20 - Rusija ima prevlast u vazdušnom prostoru Ukrajine
 

Ruska borbena avijacija ima prevlast u vazdušnom prostoru nad čitavom teritorijom Ukrajine, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Konašenkov je na brifingu rekao da su od početka operacije u Ukrajini ruske snage pogodile 1.114 objekata vojne infrastrukture, prenosi Interfaks.

Naveo je da je uništeno 31 komandno mesto i centar veze ukrajinske vojske.

"Uništeno je 314 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila, 57 višecevnih raketnih bacača, 121 minobacač, 274 specijalna vojna vozila“, dodao je Konašenkov.

07.50 DNR obustavila opštu mobilizaciju

 Predsednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin saopštio je danas da je opšta mobilizaija obustavljena.

Pušilin je za Rusija 24 rekao da se mobilizacija obustavlja jer je već popunjen neophodan broj u pravcima na koje je bila usmerena kampanja mobilizacije, prenosi RIA Novosti.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 21. februara potpisao ukaze o priznanju samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike, a rano ujutro 24. februara Rusija je pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini.

07.32 Fon der Lajen: Ukrajina treba da postane članica EU

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izrazila je nedvosmislenu podršku ideji da Ukrajina postane član evropskog bloka, rekavši da je zemlja koja je sada pod napadom Rusije "jedna od nas".

Fon der Lajen je govorila za "Juronjuz", nakon što je je EU odlučila prvi put u svojoj istoriji da pošalje oružje zemlji koja je u ratu.

Neimenovani izvor je rekao za Rojters da će EU poslati Ukrajini oružje u vrednosti od 450 miliona evra.

"Oni su jedni od nas i želimo ih u EU", rekla je Fon der Lejen za "Juronjuz".

7.15 - Sve spremno za pregovore

U međuvremenu, Kijev i Moskva su se dogovorili da danas počnu pregovori o miru dok su tokom jučerašnjeg dana trajale borbe u nekoliko ukrajinskih gradova.

Sve je spremno za početak pregovora predstavnika Ukrajine i Rusije u Belorusiji. Očekuje se dolazak delegacija.

 

7.15 - Ukrajinski ministar odbrane: Rat je postao evropski

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov rekao je da je rat u Ukrajini postao "evropski".

"Rat je postao evropski. Napokon je to i Evropa shvatila. Pola Evrope već skuplja, pakuje, nosi oružje i opremu. Krug država koje pružaju stvarnu pomoć značajno se povećao. Evropa je već pružila privremeno utočište desetinama hiljada onih koje želimo najviše da spasimo – našim mališanima i njihovim majkama. Bez ikakvih formalnosti. Kao svojim najrođenijim. Sada stvarno nemamo granicu na zapadu. Ali podrška je i na jugu i na Dalekom istoku i iza Atlantika", naveo je on i poručio "Ukrajina će pobediti!"

 

 

07.10 - Prijavljene nove žrtve 

U saopštenju ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova, navodi se da su 352 ukrajinska civila do sada ubijena tokom ruske invazije, uključujući 14 dece.

Ministarstvo je saopštilo da su još 1.684 osobe ranjene, uključujući 116 dece.

07.05 - Eksplozije u Kijevu i Harkovu

Eksplozije su se čule u glavnom gradu Ukrajine Kijevu i u Harkovu u ponedeljak rano ujutru, javila je ukrajinska državna služba za specijalne komunikacije.

6.40 - Sankcije Južne Koreje

Južna Koreja se pridružuje sankcijama SVIFT-a protiv Rusije, zabranjuje izvoz strateških artikala.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Zoma

28.02.2022 14:15

Čudi me da Amerika ne vidi da matorac ne zna kud je posao ni gde je došao. Njegovo posrtanje govori da nije sposoban da upravlja sa sobom, kamo li jednom državom.

Odgovori 11 4
Car

01.03.2022 09:15

Sve suverene zemlje koje je zločinački napala Amerika i Nato treba da ih tuže za ratne zločine koje su uradili!

Samo każem

01.03.2022 16:10

@Car - Eeeee,kad bi to moglo....