KUSTURICA SANKCIONISAN ZBOG RUSIJE: Odluka čelnika iznenadila je reditelja, a razlog je zato što je prihvatio OVU ponudu!

Autor:

Zabava

01.03.2022

12:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Emir Kusturica sankcionisan je jer je naklonjen ruskom narodu!

KUSTURICA SANKCIONISAN ZBOG RUSIJE: Odluka čelnika iznenadila je reditelja, a razlog je zato što je prihvatio OVU ponudu!

Foto: youtube.com/printscreen

- Međunarodni filmski festival Febiofest odlučio je da oduzme reditelju Emiru Kusturici nagradu "Kristijan", jer je uoči napada Rusije na Ukrajinu prihvatio ponudu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua da postane direktor Centralnog akademskog pozorišta ruske armije u Moskvi- rekao je za Češku novinsku agenciju (ČTK) direktor festivala Kamil Spačil.

Kusturica je, u međuvremenu, za Sputnjik demantovao da će biti direktor pozorišta navodeći da takvo tumačenje verovatno ide iz srodnosti internacionalne reči "režiser" i "direktor".

- Ja nisam nikakav direktor Teatra vojske Rusije, nekadašnjeg Teatra sovjetske armije, nego sam poslednja tri meseca razgovarao o mogućnosti postavljanja na scenu mojih filmova u formi teatarskoj- naveo je Kusturica za Sputnjik.

Republika

Foto: Promo foto

Emir Kusturica

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

On je istakao da u Teatru ruske armije može da gostuje kao reditelj "kad ova burna vremena prođu". Inicijativa da se oduzme nagrada Kustruici, koji je režiju završio u Pragu, potekla je od osnivača i počasnog predsednika međunarodnog festivala Febiofest Feroa Feniča.

- Pozdravljamo inicijativu našeg počasnog predsednika i krenućemo u akcije povlačenja nagrade Kristijan Emiru Kusturici- rekao je Spačil, prenosi portal Češke novini. Kusturica je nagradu "Kristijan" dobio 2017. godine za doprinos svetskoj kinematografiji. Fenič je rekao da je još tada bio protiv toga da Kusturica dobije nagradu zbog njegove "sklonosti da se divi totalitarnim vođama i podržava ih", što znači da "uprkos talentu režisera ne ispunjava etičke, moralne i demokratske vrednosti i kriterijume da bude nagrađen". On je pozvao i druge češke festivale koji su u prošlosti nagrađivali Kusturicu da mu oduzmu nagrade. Kusturica je 2019. godine dobio Orden zasluga od predsednika Češke Miloša Zemana, a prethodno ga je odlikovao i ruski predsednik Vladimir Putin, prenosi Informer.

 

Komentari (2)

Loading
Avram

01.03.2022 14:45

Uskače "rezervni" primaoc nagrade, Goran Marković. Poznat je kao autošovinista i podguzna buva zapadnih dušebrižnika.

wdrw

01.03.2022 17:46

samo demokratski i bez pritisaka pri iznosenju misljenja hahahaha nadam se da je svaki gradjanin Evrope shvatio da demokratija ne postoji...