SRBI RADE NA SVOJU ŠTETU! Poruka iz Evrope o situaciji u Ukrajini tiče se i naše zemlje!

Autor:

Svet

01.03.2022

13:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evropski parlament će raspravljati o situaciji u Ukrajini, a zatim glasati o Rezoluciji o ruskoj agresiji protiv Ukrajine.

SRBI RADE NA SVOJU ŠTETU! Poruka iz Evrope o situaciji u Ukrajini tiče se i naše zemlje!

Foto: Pixabay

U nacrtu Rezolucije, pored najstrože osude "vojne agresije Rusije", podrške Ukrajini i poziva EU da pojača sankcije protiv Moskve, nalazi se i paragraf kojim Evropski parlament ukazuje na posledice neusklađivanja Srbije sa sankcijama EU.

- Evropski parlament žali zbog neusklađivanja Srbije sa EU sankcijama protiv Rusije, što šteti njenom pristupnom procesu. Naglašavamo očekivanje da se zemlje kandidati za članostvo u EU usklade ne samo sa EU kriterijumima već i sa zajedničkom EU spoljnom i bezbednosnom politikom - navodi se u nacrtu teksta.

Nacrt rezolucije, u 46 paragrafa, "najoštrije osuđuje nelegalnu, ničim izazvanu i neopravdanu vojnu agresiju i invaziju Ruske Federacije na Ukrajinu, kao i učešće Belorusije u ovoj agresiji".


Od Ruske Federacije se "zahteva trenutni prekid svih vojnih aktivnosti u Ukrajini i povlačnjenje vojnih i paravojnih snaga i vojne opreme" sa teritorije Ukrajine, a istovremeno se pruža "nepodeljena solidarnost sa ukrajinskim narodom".

Evropski parlament ovom rezolucijom poziva i na "nastavak diplomatskih napora u cilju zaustvaljanja ruske agresije" i pronalazak "mirnog rešenja uz poštovanje ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta".

Foto: youtube.com/printscreen

 

Zemlje članice EU se pozivaju na dalju hitnu humanitarnu pomoć Ukrajini, ali i da prošire sankcije koje bi trebalo da "oslabe rusku ekonomiju" uključujući i zabranu uvoza ruske nafte i gasa u EU.

Istovremeno, zemlje članice EU se pozivaju da "prihvate činjenicu da će stroge sanakcije prema Rusiji imati neizbežne negativne efekte na njihovu ekonomsku istuaciju".

Očekuje se da Evropski parlament podrži i sve do sada uvedne EU mere, uključujući i podršku za vojno jačanje ukrajinske vojske.

Evropski parlament bi, prema tekstu nacrta Rezolucije, trebalo da pozove EU da pripremi paket od više milijardi evra za "oporavak Urajine i rekonstrukciju razorene infrastrukture", kao i da se krene u proces odobravanja kandidatskog statusa Ukrajini za članstvo u EU.

Rezolucije Evropskog parlamenta nisu pravno obavezujuće i predstavljaju političke ocene i smernice EU.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Tole

01.03.2022 15:57

Narode Evrope čijih 450 milijardi ide u rat UK i Ru

Mire

01.03.2022 15:57

Samo ih treba podsetiti da smo i mi bombardovani. I ko je odgovarao za to?

Odgovori 10 0
Marko

01.03.2022 17:50

Ionako nisu ni planirali da nas prime u eu.

Milorad

01.03.2022 18:04

Alo povampireni fasisti pa srbi ne zele da imaju ikakve odnose s avamafasistuma iz eu

Odgovori 10 0