LUKAŠENKOVA BOMBA, OTKRIO PUTINOVE PLANOVE ZA UKRAJINU! Ove reči je Zapad čekao, mogu da udare ruskog predsednika JOŠ JAČE!

Autor: Republika

Svet

07.02.2022

08:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je usred krize u vezi sa Ukrajinom otvoreno počeo da govori o savezu te zemlje sa Rusijom i Belorusijom.

LUKAŠENKOVA BOMBA, OTKRIO PUTINOVE PLANOVE ZA UKRAJINU! Ove reči je Zapad čekao, mogu da udare ruskog predsednika JOŠ JAČE!

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Lukašenko otvoreno o planovima za Ukrajinu

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko otkrio je koje su namere Ruske Federacije i njenog predsednika Vladimira Putina sa Ukrajinom i to u jeku krize Zapada i Moskve u vezi sa napetom situacijom u toj bivšoj republici SSSR budući da Sjedinjene Države i NATO kontinuirano optužuju Kremlj da planira invaziju na njenu teritoriju i glavni grad Kijev. 

Lukašenko je, naime, u intervjuu za Jutjub kanal Soloviev Live otkrio da je njegova zemlja zajedno s Rusijom spremna da Ukrajinu primi u svojevrsnu uniju, čime je samo dodatno podgrejao sumnje Zapada da je upravo to plan šefa Kremlja - da Ukrajinu praktično pripoji ruskoj teritoriji. Nije bilo potrebno mnogo da se reči beloruskog lidera upravo tako okarakterišu u zapadnim medijima, pa se očekuje da će upravo one biti iskorišćene za najnovije optužbe na račun Vladimira Putina.  

- Ukrajina može da se pridruži našoj uniji u roku od 15 godina od današnjeg trenutka, ali samo ukoliko se izbegnu potencijalne greške u trenutnoj kriznoj situaciji - poručio je Lukašenko samouvereno i zatim opleo po Americi i njenom trenutnom ponašanju u aktuelnoj kriznoj situaciji.

- Ova kriza je montirana preko Atlantika. Vašington uporno gura Kijev u rat s Rusijom - naglasio je Lukašenko i podsetio na nedavne promene u izjavama ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog koji je, shvatajući ozbiljnost situacije, ponavljao kako rata neće biti. 

- Sada ipak pokušavaju da ga opet nateraju da promeni retoriku. On je kao čovek bez glave za kog mislim da ne prezire baš sve što ima veze sa Sovjetskim Savezom - aludirao je beloruski predsednik na potencijalno vraćanje Saveza koji se raspao 1991. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski 

- Ukrajina ima izbora da se na kraju iz svega ovoga izvuče ne kao naš saveznik, već kao punopravna članica unije - naglasio je Lukašenko govoreći o savezu formiranom 1999. godine.

Reč je o Saveznoj državi Rusije i Belorusije koja je prvobitno predvidela uspostavljanje zajedničkog kabineta, parlamenta i sudova, kao i drugih institucija, čime su dve nacije efektivno postale jedna. Ipak, nijedan od prvobitnih planova po pitanju unije se dosad nije ostvario, ali dve zemlje uživaju duboko ekonomsko i političko partnerstvo, a planove za dalju integraciju najavili su Moskva i Minsk prošle godine.

- I druge zemlje bi mogle da se pridruže organizaciji. Znate, Belorusija je već tu i to bi, na primer, mogla da bude odlična opcija za Kazahstan - naglasio je Lukašenko aludirajući na nedavno nasilje viđeno na kazahstanskom tlu, a u koje je na kraju morala da se umeša mirovna misija iz Ruske Federacije. 

- Ako se izbegnu greške, mislim da bi Ukrajina u narednih 15 godina mogla da bude deo našeg saveza - poručio je prvi čovek Belorusije. 

Podsetimo, napeti odnosi na relaciji Zapad-Moskva nastali su nakon što su SAD i NATO krajem 2021. počeli kontunuirano da optužuju Rusiju da gomila snage na ukrajinskoj granici, pozivajući se, pre svega, na neimenovane izvore i na navodne snimke koji dokazuju vojne aktivnosti nedaleko od istočne teritorije bivše republike SSSR. Iako Moskva negira sve optužbe, pritisak na Moskvu raste iz dana u dan, dok se istovremeno ignorišu zahtevi Vladimira Putina da Alijansa da pismene bezbednosne garancije njegovoj zemlji da će prestati da se širi na istok i u svoje redove uvlači članice poput Ukrajine i Gruzije. 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading