NAUČNICI OTKRILI NAJUBITAČNIJI SOJ KORONE DOSAD: Smrtonosan kao MERS, širi se munjevito kao omikron, a vakcine su beskorisne protiv njega?

Autor:

Svet

31.01.2022

06:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U trenutku kada se ceo svet bori sa omikronom, naučnici upozoravaju na pojavu mnogo smrtonosnijeg soja koronavirusa.

NAUČNICI OTKRILI NAJUBITAČNIJI SOJ KORONE DOSAD: Smrtonosan kao MERS, širi se munjevito kao omikron, a vakcine su beskorisne protiv njega?

Foto: Tanjug/AP

Britanija se suočava s novim izazovom u pandemiji

Kako prenosi Biznis insajder Indija, Kineski naučnici iz Vuhana, grada u kojem je cela situacija s koronavirusom i počela, upozoravaju da novi soj predstavlja potencijalnu pretnju za biološku sigurnost te ima visoku stopu smrtnosti i širenja.

Novi soj imena NeoCov, inače otkriven u Južnoj Africi, povezan je s respiratornim sindromom MERS-Cov. On ustvari nije nova varijanta budući da je otkriven 2012. i 2015. godine u zemljama Bliskog istoka te je sličan SARS-CoV-2 kod ljudi. 

Kao što je i spomenuto, upozoravaju na veliku stopu smrtnosti te za primer daju da jedna od tri zaražene osobe NeoCovom umire. Ipak, prema studiji objavljenoj na stranicama bioRxiv, koja je otkrila NeoCov, kažu da se širi samo među životinjama, a prvi put je pronađen među, pogađate, šišmišima. 

Ipak, priroda NeoCov-a još uvijek ostaje zagonetka, ali upozorava se na potencijalnu pretnju za čoveka.  

Stručnjaci iz Ruskog državnog instituta za virusologiju i biotehnologiju kažu:

- Istraživački centar Vektor svestan je podataka koji su kineski istraživači dobili o NeoCov-u. Ipak, u ovom trenutku ne bi trebalo doći do pojave ovog tipa koronavirusa koji bi se širio među ljudima.

Stranica bioRxiv objašnjava da vakcina možda i nije dovoljna za zaštitu imunološkog sistema ljudi.

"Naša istraživanja pokazuju da trenutne vakcine protiv kovida-19 nisu adekvatne da zaštite ljude od infekcije uzrokovane ovim virusom", dodaje se u studiji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Baba

31.01.2022 17:21

Igranka bez prestanka