ZARATILE MOĆNE ČLANICE EU - POLJSKA ŽESTOKO UDARILA NA NEMCE: Budi se nacistička prošlost, Olaf Šolc od Evropske unije pravi ČETVRTI RAJH!

Autor: Republika

Svet

25.12.2021

10:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Opasne optužbe na račun nove nemačke vlade predvođene kancelarom Olafom Šolcom izneo je poljski vicepremijer i čelnik vladajuće stranke PiS, Jaroslav Kačinski.

ZARATILE MOĆNE ČLANICE EU - POLJSKA ŽESTOKO UDARILA NA NEMCE: Budi se nacistička prošlost, Olaf Šolc od Evropske unije pravi ČETVRTI RAJH!

Foto: Tanjug/AP

Kačinjski žestoko opleo pi EU i Olafu Šolcu

Pravi rat buknuo je u Evropskoj uniji (EU) i to na relaciji tradicionalnih savezničkih država, Poljske i Nemačke, nakon što je poljski vicepremijer i čelnik vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) te zemlje, Jaroslav Kačinjski, optužio novu nemačku vladu predvođenu kancelarom Olafom Šolcom za buđenje nacističke prošlosti i pokušaje da se od Unije stvori "Četvrti rajh".        

Drugi čelnici partije PiS nedavno su upotrebili istu frazu kako bi opisali namere nove berlinske koalicijske, koja je, kako podsećaju mediji, u svoj sporazum kao jedan od glavnih ciljeva navela "stvaranje savezne europske države".

- Takvo stanje Poljskoj bi oduzelo pravo na samoodređenje - reagovao je Kačinjski nakon sklapanja pomenutog koalicionog sporazuma u Berlinu.  

I poljski premijer Mateuš Moravjecki je iskoristio nedavnu posetu Olafa Šolca Varšavi da kritikuje aspiracije nemačke vlade u vezi s EU, takođe koristeći izraze povezane s Trećim rajhom.

Podsetimo, Poljska je već neko vreme na klimavim nogama u Uniji, pa se zbog brojnih sporova Varšave i Brisela čak spekulisalo i o mogućnosti da ta zemlja napusti evropsku porodicu po ugledu na Britaniju. Naime, Poljaci su se mnogo puta usprotivili činjenici što se u EU uporno potencira primat zakona zajednice nauštrb ustava zemalja članica, a osim toga, Brisel je žestoko kritikovao rad pravosuđa u Poljskoj, zahtevajući da se u toj zemlji sprovedu reforme. 

Evropska komisija je već pokrenula nekoliko postupaka protiv Varšave zbog pravosudne reforme, a podnela je i tužbe Evropskom sudu pravde, što je izazvalo još dublji razdor između Varšave i Brisela. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Očajno pero

25.12.2021 11:28

Dobro, znači počelo je pucanje po svim šavovima. Nadam se i da će naša vlast shvatiti da pokušavamo da se ukrcamo na Titanik koji je već upola potonuo. Vreme je da se uzmemo u pamet i shvatimo da je EU velika zabluda. Uskoro će tamo da leti perje na sve strane. Ova energetska kriza sve će da razotkrije. Padaju polako ali sigurno sve maske.

Odgovori 15 3
Djoler 56

25.12.2021 16:34

"TRADICIONALNI SAVEZNICI" ?! OD KADA, OD KOJE GODINE ? DA NIJE TO ONA GODINA KADA SU BRITANCI, FRANCUZI I AMERIKANCI PRESTALI DA SLAVE DAN POBEDE I PREKRSTILI GA U DAN PRIMIRJA, DA BI I NEMCI MOGLI DA "SEDNU ZA STO" !!!

Odgovori 19 0