EVROPA PONOVO UDARILA NA PUTINA: Ruske akcije su ugrozile našu stabilnost i bezbednost, NATO ima ključnu ulogu u garantovanju mira

Autor: Tanjug, Republika

Svet

22.12.2021

17:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šef diplomatije EU Žozep Borelj ocenjuje da su ruske akcije dovele do ugrožvanja evropske bezbednosti, a da dva nacrta ugovora, koje je Rusija uputila SAD i NATO, utiču na celokupnu evropsku bezbednosnu arhitekturu.

EVROPA PONOVO UDARILA NA PUTINA: Ruske akcije su ugrozile našu stabilnost i bezbednost, NATO ima ključnu ulogu u garantovanju mira

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin odgovorio Zapadu na konstantne napade

- Evropska unija je u potpunosti posvećena bezbednosti u Evropi zasnovanoj na ključnim principima nenapadanja i poštovanja nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Danas je evropska bezbednost ugrožena - izjavio je Borelj u saopštenju.

U pisanom saopštenju, šef diplomatije EU podseća na destabilzirajuću ulogu koju su, kako tvrdi, pre svega, imale nelegalna aneksija Krima, uloga Rusije u podsticanju sukoba u istočnoj Ukrajini, akcije u otcepljenim regionima Južne Osetije i Abhazije i podrška Moskve beloruskom režimu Aleksandra Lukašenka, uključujući i poslednje gomilanje ruske vojske na granicama sa Ukrajinom.

Republika

Foto: Tanug/AP

Žozep Borelj

Borelj ponavlja da je EU, zajedno sa partnerima i saveznicima, jasno nagovestila da će odlučno odgovoriti na svako dalje kršenje suvereniteta Ukrajine.

On dodaje da EU, istovremeno, veruje da su dijalog, pregovori i saradnja ”jedina sredstva za prevazilaženje sporova i postizanje mira”.

- Svaka stvarna diskusija o bezbednosti u Evropi mora se nadovezati i ojačati obaveze koje dolaze iz članstva u OEBS i UN, kao istinskih stubova evropske bezbednosne arhitekture - a ne dovesti do njihove erozije. Takva diskusija mora biti inkluzivna i mora uzeti u obzir brige i interese svih zainteresovanih strana. EU će se angažovati i sa SAD i sa NATO kako bi osigurala da njeni interesi budu zastupljeni u svakoj mogućoj diskusiji sa Rusijom o evropskoj bezbednosti - navodi Borelj.

On je podržao predlog NATO da se održi Savet NATO-Rusija kao odgovor na nacrte sporazuma o evropskoj bezbednosti koje je Rusija objavila prošle nedelje.

Šef diplomatije EU zaključuje da NATO ima ključnu ulogu u garantovanju mira u Evropi i da EU želi da radi zajedno sa saveznicima u rešavanju trenutne bezbednosne situacije na evropskom kontinentu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Fikus

22.12.2021 23:17

... EU je posvećena poštovanju nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta ... Idi begaj, sve je nabrojao ali je mudro prećutao samoproglašeno otcepljenje Kosova, inicirano, podržano, finansirano i bombama potpomognuto od strane EU i NATO. Bagro licemerna ...

Odgovori 15 0