ENERGETSKI PAKAO U EVROPI: POČELA OTIMAČINA ZA TEČNI GAS, SNIMLJENI TANKERI KAKO MENJAJU PRAVAC! Cene energenta su višestruko više, STIGLA JE ZIMA!

Autor: Republika

Svet

23.12.2021

14:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Satelitski snimci, koje je objavio američki portal Blumberg, prikazuju nove razmere energetske krize koja je zadesila Evropu, spremnu da tečni gas kupi po desetostruko višim cenama samo da ne ostane bez grejanja i struje tokom zimskog perioda.

ENERGETSKI PAKAO U EVROPI: POČELA OTIMAČINA ZA TEČNI GAS, SNIMLJENI TANKERI KAKO MENJAJU PRAVAC! Cene energenta su višestruko više, STIGLA JE ZIMA!

Foto: Tanjug/AP, Jadranka Ilić, Profimedia

Čelnici vodećih evropskih zemalja i Unije, Šolc, Fon der Lajenova i Makron, u problemu

Energetska kriza u Evropi upravo je dostigla novu tačku pucanja nakon što su satelitski snimci pokazali da tankeri prepuni tečnog gasa iz Sjedinjenih Američkih Država naglo menjaju pravac i umesto ka Aziji, svoj put nastavljaju ka Starom kontinentu čije su zemlje spremne da ponude pravo bogatstvo za te zalihe, budući da ih na evropskom tlu nema gotovo uopšte, a zima je stigla. 

S druge strane je Azija, koja je od početka ove godine počela s nemilosrdnom kupovinom tečnog prirodnog gasa, što je region obezbedilo za čitavu sezonu.

- Više brodova se sada preusmerava iz Azije nakon što su cene u Evropi usklađene s potrebama - rekli su trgovci koji su upoznati sa situacijom, dok američki magazin Blumberg napominje da će nadolazeći "talas" LNG doneti preko potrebne zalihe baš u trenutku kada spoljne temperature brzo padaju. 

Takođe, očekuje se da će najnovija situacija pomoći da se cene barem blago smanje.  

- U Evropi se kupci bore da popune zalihe zbog neizvesnosti u vezi sa pokretanjem gasovoda Severni tok 2 iz Rusije - navodi Blumberg, aludirajući na nedavnu odluku nove nemačke vlade na čelu s kancelarom Olafom Šolcom da se zaustavi stavljanje u pogon ruskog gasovoda koji je trebalo da reši sve probleme Starog kontinenta kada je u pitanju snabdevanje gasom.     

Republika

Foto: Bloomberg/printscreen

Blumerg prikazuje mapu kretanja tankera sa LNG 

- Prodavci su počeli da preusmeravaju teret iz Azije kako bi iskoristili novo tržište, što bi, kako se očekuje, moglo dodatno da se ubrza u narednim nedeljama. Trgovci očekuju bilo kakve znake o tome da li će se ekonomija promeniti kako bi bilo isplativo slati zalihe u Evropu direktno iz proizvodnih pogona u pacifičkom regionu. Obično se Evropa snabdeva od proizvođača iz atlantskog basena kao što su SAD, severna Rusija ili Nigerija ili Bliski istok - navodi američki magazin i naglašava kako je jasno zalihe koje nisu ograničene time gde im je konačno odredište, mogu da idu tamo gde je najbolje tržište.

- Cene u Evropi su toliko visoke da neke azijske zemlje mogu čak odlučiti da ponovo izvoze LNG koji su uvezli za sopstvenu potrošnju. Ali ovaj redak potez je malo verovatan u ovom trenutku jer su LNG tereti iz SAD i zapadne Afrike mnogo poželjniji zbog vremena koje se putuje - rekao je analitičar Metju Ang.

Inače, brod čija je promena putanje snimljena jeste Minerva Hios. On se kretao iz SAD u Aziju i okrenuo se oko 15. decembra ka Crvenom moru. Snimljen je i američki Longships Manhattan, koji je prvobitno išao ka Kini, a zatim preusmerio putanju ka severnoj Evropi. 

- Nastavak normalnih vremenskih uslova širom severoistočne Azije će minimizirati potrebu za brzom kupovinom na licu mesta, ostavljajući skupe terete za evropsko tržište -  rekao je Feliks But, šef LNG u energetsko-obaveštajnoj kompaniji Vorteka Ltd.

Naravno, hladnije vreme bi moglo povećati potražnju u januaru i dovesti do povratka azijskih kupaca na tržište.

Inače, evropska referentna vrednost za gas u Holandiji pala je u petak za 4,1%, ali je ove godine porasla za oko 600%.

Podsetimo, do energetske krize je došlo kako smanjenog snabdevanja gasom iz Rusije, ali i zbog gašenja dve nuklearne elektrane u Francuskoj, koja je najveći izvoznik struje u Evropi. Još dosta faktora je doprinelo dodatnom pogoršanju situacije.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Jovan

23.12.2021 18:02

Da se prekrstiš levom i desnom rukom

Odgovori 11 1
Dile

23.12.2021 19:41

Sve ce uraditi samo da unište Rusiju ali malo morgen. Samo ne znam zašto stanovništvo zapada podržava i ne reaguje na njihive poteze.

Odgovori 18 2
Deda Nole

25.12.2021 20:12

A niko da kaze da je glavni uzrok ne pustanje u rad severnog toka 2 koji je trebao da normalizuje snabdevanje gasom ili su nemci namestili poslove americkim kompanijama LNG gasa ne dajuci upotrbnu dozvolu severnom toku u cemu je problem nemaca???

Odgovori 13 0