U OVOJ FABRICI SE ODLAZAK U TOALET PLAĆA 2,5 EVRA! Odluka koja je digla radnike i sindikate na noge!

Autor: Republika

Svet

15.06.2021

09:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sa ciljem da poboljša produktivnost, kineska kompanija "Anpu Electric Science and Technology", iz provincije Guangzhou, odlučila je da "kazni" sve radnike koji posete toalet više od jednom dnevno.

RepublikaFoto: pixabay.com

Njihovo objašnjenje za ovo bizarno pravilo je da su "radnici mnogo lenji", te će morati da plate 20 juana, ili oko 2,5 evra, svaki put kada odluče da odu do toaleta, mimo jednog "besplatnog odlaska", prenosi Telegraf Biznis.

Kako dalje piše "South Morning China Post", dana 20. i 21. decembra prošle godine zbog ovoga je kažnjeno sedam radnika, kojima se novac "odbio" od bonusa, budući da nije dozvoljeno od plate.

Kompanija je tako htela da izbegne probleme sa zakonom, jer je ovde isključivo reč o njihovoj internoj politici, ali lokalne vlasti nisu ćutale na odluku o "dozvoljenom broju puta odlaska u toalet".

Zvaničnici opštinskog Biroa za ljudske resurse i socijalno osiguranje Dongguan sproveli su detaljnu istragu, i utvrdili da je ovo pravilo protiv zakona, pri čemu su tražili od "Anpu Electric Science and Technology" da vrati novac oštećenim radnicima.

Kineska firma se i dalje buni, tvrdeći da su to njihova interna pravila, i dodajući da zaposleni svaki odlazak u toalet mora da prijavi šefu. Kako kažu, "radnici neretko odlaze u toalet da puše ili odmore od posla".

Korisnici interneta su ubrzo povezali ovo neobično poslovno pravilo sa komičnim filmom Čarlija Čaplina, Modern Times, gde se od radnika zahteva da se jave šefu ako hoće da idu u toalet.

To, ipak, nije prvi put da kineske kompanije donose ovakve ili slične odluke. Korisnici najveće globalne mreže su podeljeni: jedni misle da je ovo pravilo previše striktno, dok drugi podržavaju ideju. Navode da neki radnici zaista zabušavaju na poslu, koristeći "izgovor da moraju u toalet", piše Telegraf Biznis.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading