Kapitalizam na delu! Šefovi zarađuju 117 puta više od radnika!

Autor: Tanjug, Republika

Razonoda

08.01.2020

08:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalni direktori najvrednijih firmi u Velikoj Britaniji zarađuju 117 puta više od prosečnog radnika - pokazalo je istraživanje Instituta za kadrove i razvoj "Chartered" i organizacije "High Pay Center".

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

U studiji su analizirani javni podaci kako bi se uporedile plate direktora kompanija, koje se nalaze u indeksnoj korpi FTSE 100 Londonske berze, sa zaradama prosečnih britanskih radnika. U obzir je uzeto 100 najprofitabilnijih kompanija koje kotiraju na berzi. Dakle, njihovi generalni direktori za samo 3 radna dana zarade britansku medijana zaradu od 29.559 funti (38.640 dolara).

Podaci govore i sledeće: prosečan rukovodeći jedne od ovih firmi iz indeksne korpe FTSE 100, 2018. godine je zaradio 3,46 miliona funti (4,52 miliona dolara), što je ekvivalentno iznosu od 901,30 funti na sat (1.178 dolara na sat), piše u izveštaju Instituta. Poređenja radi, medijana satnica za radnika sa punim radnim vremenom iznosila je 14,37 funti (18,78 dolara).

Kompanije u Britaniji su pod sve većim pritiskom da obezbede transparentnost i da pruže objašnjenja kada je reč o platama izvršnih rukovodilaca, a nedavno smo vas podsetili i na sve veće probleme s univerzalnim kreditima, baš u ovoj zemlji, kao i na evidenciju rada Britanaca prema kojoj većina zaposlenih slabo spava, jedva stigne da ruča i gotovo stalno se bavi mejlovima i poslovnim pozivima.

Od 2020, kompanije sa više od 250 zaposlenih, koje su listirane na berzi, biće u obavezi da otkriju raspon između plata svojih generalnih direktora i prosečnih zarada njihovih zaposlenih. Moraće i da opravdaju plate glavnih šefova, i da na godišnjem nivou podnose izveštaje o tome Vladi Velike Britanije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading