VAKCINA NAPRAVILA HAOS U SRCU EVROPE: Srbija prešišala dve sile! Francuska i Nemačka u totalnom rasulu!

Autor: Republika

Svet

29.01.2021

13:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dve najveće i najsnažnije evropske države Nemačka i Francuska prolaze svaka za sebe političku dramu jer su ih mnoge zemlje pretekle u nabavci vakcine protiv Kovida-19, ali i u obavljanju samog procesa imunizacije među stanovništvom.

RepublikaFoto: Ministar Vulin
Foto: Ilustracija

Problemi u Francuskoj i Nemačkoj imaju neke sličnosti, ali nacionalne specifičnosti.

Nemačka i Francuska, kao lideri u EU, verovatno su najodgovornije zato što Unija nije osigurala dobre pozicije u nabavci vakcine iako je izdvojila milijarde za predfinaniranje istraživanja i proizvodnje, pa sada sve članice kaskaju, a ispred njih je i Srbija.

Francuski građani su se u najmanjembroju odazvali vakcinaciji, nacionalni plan vakcinacije postavljen je veoma neambiciozno. Uz to, francuska javnost ostala je šokirana kad je prestižni "Pasteur" institut objavio kako odustaje od razvoja vakcine u saradnji sa američkom kompanijom "Merck".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Osim toga i velika farmaceutska kompanija "Sanofi" saopštila je da vakcina neće biti spremna sve do kraja godine i da su zarad povećanja efikasnosti dogovorili da svoje proizvodne kapacitete ustupe za proizvodnju vakcine koje su razvili njihovi konkurenti, američki "Pfizer" i nemački "BioNTech".

Političari u Francuskoj su odmah burno reagovali, pa tvrde da je neprihvatljivo da se tako nešto dogodi u domovini Luja Pastera pionira mikrobiologije koji je izumeo vakcinu protiv besnila i antraksa. 

To se nastavilo upozorenjima da se Francuska suočava sa velikim odlivom mozgova. Osim toga, Francuska i dalje beleži značajan broj slučajeva zaraze i po broju smrtnih slučajeva je iznad Švedske i Švajcarske koje su pritom imale opuštenije mere.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Francuska će 2020. godinu prema najnovijim podacima završiti s padom od 8,4 posto, a, s obzirom da pričaju o novom policijskom času verovatno će morati da revidiraju i plan razvoja od 6% u 2021. godini. 

Za razliku od Francuske, Nemačka i dalje ima mali procenat smrtnosti, ali među političarima vlada strah da će im zaražavanje izmaći kontroli zbog sporog procesa vakcinisanja. 

Današnji Bild piše o „kompletnom haosu“ u Berlinu kad je u pitanju proizvodnja vakcine. To potkrepljuju činjenicom da je u parlamentu prvo ponosno najavljena proizvodnja vakcine u Berlinu, da bi samo nekoliko sati kasnije priznali kako je nemoguće da brzo razviju tehnologiju!

U panici zbog kašnjenja Nemci su potrošili ogromnih 400 miliona doza za 200.000 doza kompanije Regeneron, dakle to je vakcina koju je primio Donald Tramp. Nalaze se u neobičnoj situaciji, imaju novca, ali ne uspevaju da organizuju strategiju za izlazak iz pandemije odnosno iz strogog lokdauna. 

Podaci za novembar i decembar 2020. o narudžbinama fabrika, industrijskoj proizvodnji, maloprodaji, zaposlenosti i izvozu ukazuju kako bi nemačka ekonomija možda ipak mogla da izbegne recesiju sa dvostrukim dnom, ali svaki dan produžetka lokdauna i kašnjenje sa vakcinacijom smanjuje im tu šansu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading