BRISEL ZAHTEVA OBJAŠNJENJE ZA KAŠNJENJE: AstraZeneka ipak NASTAVLJA pregovore sa Evropskom unijom?

Autor:

Svet

27.01.2021

12:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Farmaceutski gigant AstraZeneka negirao je informaciju o odustajanju od zakazanog sastanka sa zvaničnicima EU danas, usred produbljivanja neslaganja zbog kašnjenja u isporuci vakcina protiv Kovida-19.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Paskal Sorio

Kompanija kaže da planira da se sastane sa zvaničnicima Evropske unije danas u Briselu.

Komentari su usledili nakon što su zvaničnici EU rekli da se kompanija povukla sa sastanka kako bi razgovarala o odloženim obavezama u vezi sa vakcinom prema zajednici. Pregovori su trebali biti treći u isto toliko dana.

Anonimno govoreći, zvaničnik EU rekao je da će oni "insistirati da se AstraZeneka vrati za pregovarački sto kako bi objasnila kašnjenje isporuka nakon što vakcina Okford-AstraZeneka dobije odobrenje za upotrebu od Evropske agencije za lekove", piše Juronjuz.

Ranije je šef proizvođača lekova odgovorio na kritike Evropske unije zbog planova za smanjenje zaliha za 60% u poređenju sa količinama za koje su se dogovorili.

Paskal Sorio, izvršni direktor britansko-švedske farmaceutske kompanije, rekao je da je EU naručila svoje zalihe tri meseca nakon Velike Britanije, davajući manje vremena za rešavanje proizvodnih problema.

U međuvremenu, francuska kompanija Sanofi obavezala se da će pomoći u proizvodnji vakcina pojačavanjem distribucije vakcina rivalskih proizvođača Fajzer i Bajontek.

EU spremna da objavi ugovor o AstraZeneki

- EU je voljna da objavi svoj ugovor sa AstraZenekom ako se kompanija složi - rekla je dopisnica Juronjuza iz Brisela Šona Mari, citirajući izvor iz Evropske unije.

Izvor je dodao da EU očekuje da kompanija učini maksimalno moguće za proizvodnju doza vakcine kako je navedeno u sporazumu. Fabrike izvan EU treba iskoristiti za nadoknađivanje manjka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading