NA POMOLU MEGASKANDAL U EVROPSKOJ UNIJI: Zavladao potpuni HAOS zbog poteza Angele Merkel, vakcina stiže na kašiku!

Autor: Republika

Svet

05.01.2021

09:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvog radnog dana u novoj 2021. godini Evropska komisija morala je da se brani od napada da nije naručila dovoljan broj "pravih" vakcina protiv Kovida-19, da ona stiže presporo i da EU zaostaje za mnogima u svetu!

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel

Neke od tih kritika dolaze i od lidera država članica.

Lider nemačkog CSU, bavarskih demohrišćana, Markus Soder postavio je pitanje kako objasniti Nemcima da vakcina koja je razvijena u toj državi može da bude brže dostupna drugima?! Rekao je kako se čini da je postupak naručivanja od Evropske komisije za potrebe svih država članica bio "prebirokratski" te da je naručena premala količina pravih vakcina.

Prva vakcina koju je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA) je ona nemačke kompanije BioNTech u saradnji s američkim Pfizerom, a najveći pogon za proizvodnju se nalazi u Belgiji. Ni Belgijanci nisu imali nikakve privilegije pri nabavci te vakcine pa se i u Belgiji imunizacija odvija sporije nego što se očekivalo, u susednoj Holandiji počelo je tek posle Nove godine, a u Francuskoj ide još sporije.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Vakcinacija se brže nego u EU sprovodi u Izraelu, SAD-u, Velikoj Britaniji, Bahreinu i nekim drugim državama, što je posebno iritiralo neke države članice Evropske unije. Finska ministrka zdravlja Kirsi Varhila požalila se da je njena država dobila do kraja 2020. godine samo 40 hiljada doza, umesto obećanih 300 hiljada.

- Možda su otišle drugde - rekla je Varhila.

Osim toga, EU kasni i u postupku odobravanja vakcina. Ovakav pritisak je verovatno uticao na to da se Odbor za vakcine Evropske agencije za lekove sastane u ponedjeljak uveče i razmotri odobravanje vakcine kompanije Moderna, koja bi bila druga odobrena za upotrebu u EU. Sastanak je bio predviđen za sredu 6. januara, a toga dana će se i nastaviti, budući da u ponedeljak nije donesen zaključak o odobravanju te vakcine koja je već odobrena u mnogim zapadnim državama gde postoje strogi regulatori.

U Britaniji su već odobrene tri vrste vakcina, a juče je počelo vakcinisanje vakcinama koje je razvio oksfordski univerzitet u saradnji s kompanijom AstraZeneca, dok postupak o odobravanju iste vakcine u EU nije još ni počeo.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Angela Merkel

Bild: Merkel intervenisala da nabavka vakcine ide preko Evropske komisije

Nemačka kancelarka Angela Merkel našla se na udaru kritika nakon što se doznalo da je lično intervenisala ne bi li evropske ministre zdravlja osporila u obezbeđivanju veće količine doza vakcina protiv Kovida-19 za čitavu Evropsku uniju, piše Daily Telegraph.

Žitelji EU sve su nervozniji zbog činjenice da Unija evidentno nije naručila dovoljno doza vakcina Pfizer-BioNTech koje su razvijene u Nemačkoj, a koje se proizvode u Belgiji, na teritoriji Unije.

Po svemu sudeći, Merkel je blokirala prošlogodišnji zajednički pokušaj ministara zdravlja Nemačke, Francuske, Italije i Holandije da naruče više doza vakcina protiv Kovida-19 za potrebe stanovništva svih 27 članica, a sada je dobar deo tih članica zaglavio u dugotrajnom lockdownu kojem bi se kraj možda nazirao da je vakcina osigurana u velikim količinama.

Nemački dnevni list Bild objavio je i 'pokajničko' pismo koje su četvorica ministra poslala predsednici Europske komisije Ursuli von der Lajen, a u kom su naveli da pristaju da odustanu od svoje inicijative i da upravljanje nabavom cvakcina predaju Evropskoj komisiji.

Kako piše Bild, Merkel je lično pritisnula ministre da napišu to pismo jer je htela da pošalje poruku solidarnosti na početku nemačkog šestomesečnog predsedavanja Većem Evropske unije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Verujemo da je od presudne važnosti da prema raznim farmaceutskim kompanijama pristupimo zajednički i jedinstveno, piše u pismu ministara.

- Smatramo da je brzina reakcije u ovom slučaju ključna. Stoga smatramo da bi bilo jako korisno da Komisija vodi proces nabave.

Kako piše Daily Telegraph, čim je Komisija preuzela pregovore o nabavci vakcine, Evropa je počela da zaostaje u trci da se osigura dovoljno doza vakcina.

Ministri su ranije dogovarali naručivanje 400 miliona doza vakcina AstraZeneca-Oxford, ali Komisija je zapela u dugotrajnim pregovorima i velika isporuka je otišla Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovaj sukob je isplivao na površinu u trenutku kada se očekuje da bi Evropska agencija za lekove (EMA) za hitno korišćenje trebala da odobri Moderninu vakcinu. EMA bi Moderninoj vakcini do kraja ove nedelje trebalo da da zeleno svetlo. EMA je do sada za upotrebu na prostoru Unije odobrila samo vakcinu Pfizer-BioNTech.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Žan Klod Junker

Žan Klod Junker, prethodnik von der Lejeneove na mestu predsednika Komisije, rekao je za luksemburški časopis Télécran da je Unija na koronavirus reagovala "jako loše". Dodao je da Uniju koči činjenica da zemlje članice imaju kontrolu nad zdravstvenom politikom.

Junker je rekao da još uvek deluje kao neslužbeni savetnik predsednice Komisije von der Lajen, pa se uporedio s bivšim papom Benediktom XVI.

- Uvek kažem da sam poput Ratzingera u Vatikanskim vrtovima. Ja sam njihov Ratzinger, rekao je Junker.

- To se (Ursuli von der Lajen) sviđa jer joj daje priliku da sa mnom povremeno raspravi neke ideje, što je korisno za oboje. Ja sam njen Ratzinger.

Ali, Evropska komisija se brani tvrdeći da je ugovore o nabavi vakcine sklopila u vreme kada nije bilo moguće predvideti koje će od njih biti uspešne i u kom vremenskom roku. Portparol Evropske komisije Erik Mamer podsetio je kako je Komisija mandat o pregovaranju dobila od država članica, a dosad je sa šest potencijalnih proizvođača sklopila ugovore o nabavi dve milijarde doza, što će biti više nego dovoljno ne samo za sve države članice EU, nego i za doniranje drugima.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

- Mi smo ciljano stvorili paket od šest potencijalnih vakcina različitih proizvođača jer u to vreme niko nije znao koje će biti efikasno i sigurno, pa da odobri - poručili su iz Evropske komisije i prebacili odgovornost na države članice što se tiče naručene količine.

Već se pojavila i mogućnost da neke države EU, poput Nemačke, krenu u individualnu nabavku vakcine. Na to imaju pravo, ali nije u duhu dogovorenog na nivou EU. Trka ko će pre da dođe do vakcine i ko će se pre vakcinisati je nešto što je EU htela da izbegne i to je bio temelj strategije vakcinacije. Zato sada i u Briselu, ne tako glasno, kažu da se uvek ponavlja ista priča: kada nešto uspe, onda su za to zaslužne vlade država članica, a čim nešto zapne, kriv je Brisel.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading