ONI SU NAM ULEPŠALI SPORTSKU 2018: Njima se Srbija klanja!

Autor:

Sport

31.12.2018

04:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog njih smo se smejali, plakali, bili budni noćima i na posao odlazili s podočnjacima. Zbog njih smo slavili, popili i neku čašicu više (dobro, i flašicu...), ali ono što je najvažnije, zbog njih su naše grudi uvek ispunjene ponosom. Ponosom što smo iz iste zemlje kao ovi istinski šampioni. Sportisti su uvek bili najbolji ambasadori Srbije, ništa drugačije nije bilo ni u 2018. godini.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Novak Đoković

Ove godine se himna "Bože pravde" čula u skoro svim krajevima sveta. Ponosno smo mnogo puta stajali na postolju u prethodnih 365 dana. Izbor je bio težak jer su mnogi dominirali, ali Republika se odlućila za ovih pojedinaca.

5. Filip Filipović - vaterpolo

Filip Filipović

Teško je naći prave reči koje opisuju koliko je vaterpolo reprezentacija Srbije dominantna u bazenu. Gotovo da nema meča u kojem "delfini" nisu pokazali klasu, a kapiten Filip Filipović prvi je među jednakima. I posle toliko godina, još uvek je tu. Nije mu teško da igra ni Evropa kup i pored toga što je riznica sa medaljama i peharima više nego prebukirana.

Srbija je ove godine odbranila titulu šampiona Evrope. Meleli smo rivale, Filipović je ponovo bio odličan. U Barseloni smo potopili i šampione sveta, Hrvate, i ponovo pokazali surovu dominaciju. Filip je i ove godine i najužem izboru za najboljeg vaterpolistu sveta. A kao kapiten jedne od najboljih reprezentativnih generacija u istoriji zaslužio je da se nađe na našoj listi. 

Takođe, pokazao je i da je pravi sportista. Na EP je dobio udarac pesnicom u glavu i nije se svetio. Hrvat Fatović ga je nokautirao, a Filipović mu je odgovorio dobrom igrom i novim potapanjem "barakuda".

4. Aleksandar Mitrović - fudbal

RepublikaFoto: Starsport
Aleksandar Mitrović

Fudbaleri su u Srbiji često kritikovani... Bilo je puno povoda za to ranijih godina, ali za 2018. godinu se može reći da je bila uspešna u najvažnijoj sporednoj stvari na svetu. Bili smo na Svetskom prvenstvu, preskočili smo prve prepreke u Ligi nacija, a igrač koji je nekako najviše bio u centru pažnje je Aleksandar Mitrović.

Mladi napadač zablistao je ove godine u dresu reprezentacije. Na svakoj utakmici pružio je maksimum, a mreže je tresao u velikom stilu. Na SP je bio strelac protiv Švajcarske, u Ligi nacija je čak šest puta tresao mrežu rivala, a na prijateljskim mečevima je pet puta bio precizan u ovoj godini. Mitrović je sada na koti 21, kad je reč o golovima u dresu reprezentacije. 

Upravo od njega se očekuje da bude glavna uzdanica u operaciji "Evropsko prvenstvo 2020. godine". To nije sve, Mitrović odlično igra u Premijer ligi. U najjačoj ligi na svetu, u dresu Fulama, postigao je sedam golova i sve su jače glasine da bi već ove zime mogao u neki od najjačih klubova Engleske. Mitar je i proglašen za najboljeg igrača u izboru Fudbalskog saveza Srbije za 2018. godinu.

3. Nikola Jokić - košarka

Nikola Jokić

U NBA ligi se igra najbolja košarka na svetu. Rame uz rame sa najvećim zvezdama, igračima koji lome obruče i pogađaju trojke sa celog terena, stao je naš Nikola Jokić. Kroz istoriju Srbija je imala veliki broj igrača u SAD, ipak, čini se da niko nije dominirao kao mladi Somborac.

Dugo će Nikola pamtiti 2018. godinu. Sa Denverom je potpisao ugovor na pet sezona, vredan 146 miliona dolara! Taj ugovor najveći je u istoriji našeg sporta. Ove godine Jokić ima statistiku od koje se ledi krv u žilama. Do sada je ostvario 18 tripl-dabl učinaka, treći je na večnoj NBA listi centara po tom parametru, a gotovo da nema večeri da ne oduševi navijače.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Jokić briljira u Denveru ove sezone

Jokić ima moćnu statistiku, a ako do kraja sezone nastavi ovako, ne bi bilo čudno ni da postane MVP najjače lige sveta. Srbin je čak i posvađao legende poput Barklija i Milera, koji nisu mogli da se dogovore da li je odličan ili najbolji, a to nije mala stvar.

Još da Jokića u 2019. godini vidimo u dresu reprezentacije Srbije i utisak će biti potpun.

2. Tijana Bošković - odbojka

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tijana Bošković

Ona je naše čudo od deteta. Ima samo 21 godinu i već je jedna od najboljih igračica sveta. Već nekoliko sezona Tijana je odbojkašica o kojoj bruji planeta. Njena igra je toliko efektna da rivali nemaju način da je zaustave. Ništa drugačije nije bilo ni u prethodnih 365 dana.

Tijana je bila naša najbolja igračica na Svetskom prvenstvu u Japanu. Srbija se popela na krov sveta, a onda je proglašena za MVP turnira. 

Boškovićeva je u izboru Olimpijskog komiteta Srbija dobila priznanje za najbolju sportistkinju u 2018. godini, a istu nagradu dobila je i od Odbojkaškog sveza Srbije.

RepublikaFoto: FIVB
Tijana je bila MVP Svetskog prvenstva u Japanu

Iza Tiće je godina za pamćenje, a ono što je najbolje, pa tek je na početku. Pred njom je još mnogo godina dominacije, a jedno je sigurno - Srbiji će doneti još mnogo medalja u godinama koje slede.

1. Novak Đoković - tenis

Foto: Tanjug/AP
Nije teško - samo osvajaš pehar za peharom, i začas si na prvom mestu, kao Đoković :)

Ko je mogao da sanja ovakav epilog na početku 2018.? Posle mnogo padova, operacije lakta i priča da je bivši igrač i da mu je vreme za povlačanje, Novak Đoković je ponovo najbolji teniser sveta. Ovu, za njega turbulentnu, ali na kraju više nego blistavu 2018. godinu, završio je na vrhu. Put jeste bio trnovit, a Srbin je sve izdržao. Nadal, Federer i ostali ponovo mu gledaju u leđa.

Foto: Tanjug/AP
Grend slem po grend slem, pa da vidimo dokle će Nole da dogura...

Krenulo je loše. Gubio je od igrača koji ranije nisu mogli da ga ni pošteno zagreju na terenu. Mučio se, a onda je u februaru morao da operiše lakat. Pravio je duge pauze i svi su mislili da se neće vratiti. Kakva je to greška bila. Padao je mnogo puta, ali je svaki put ustajao jači.

Kada je ponovo krenuo da melje, niko nije mogao da ga zaustavi. Novak je u 2018. godini stigao do trofeja na US openu i Vimbldonu. Konačno je u svoju kolekciju stavio i Sinsinati i tako postao prvi teniser koji je osvajao sve turnire iz Masters serije. 

Popeo se na prvo mesto, godinu je završio sa 9.045 ATP poena, a ono što je najbolje - priprema se da sve ovo ponovi i u novoj sezoni. Novak je i zvanično proglašen za najboljeg sportistu Srbije i Evrope u 2018. godini, a dobio je i nagradu koja se dodeljuje za najbolji povratak u sezoni.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading