TREĆI PUT U 21. VEKU: Partizan ispisao nove stranice istorije, ali su Grobari VEČITO nezadovoljni!

Autor:

Sport

10.12.2021

12:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Partizan je u četvrtak uveče izborio proleće u Evropi.

TREĆI PUT U 21. VEKU: Partizan ispisao nove stranice istorije, ali su Grobari VEČITO nezadovoljni!

Foto: Starsport

Fudbaleri Partizana

Partizan je u odlučujućem 6. kolu grupe B Lige konferencija remizirao sa Anortozisom i osvojio drugo mesto, pa ga u februaru očekuje dvomeč u 1/16 finala novoformiranog evropskog takmičenja.

Navijači crno-belih su, i pored prolaska njihovog tima u nok-aut fazu, i uz prvo mesto u Superligi Srbije, nezadovoljni rezultatima svojih ljubimaca.

Ipak, činjenice govore drugačije, a to je da je Partiza napravio veliki podvig i tek treći put u 21. veku, a sedmi put u svojoj istoriji, izborio proleće u Evropi. Možda crno-beli nisu imali previše teške rivale u samoj grupi, ali tim koji prođe Dunajsku Stredu, a potom Soči i Santa Klaru zaslužuje svaku pohvalu.

Republika

Foto: Starsport

Sada ćemo se vratiti u skoriju prošlost, te vas podsetiti na preostala dva puta kada su crno-beli prezimeli u Evropi u 21. veku.

Prvi put se to dogodilo u sezoni 2004/05, kada je crno-bele sa klupe predvodio Vladimir Vermezović. Partizan je tada stigao do osmine finala Kupa UEFA, što je i dan danas najveći uspeh srpskog fudbala u 21. veku, i tek u četvrtak uveče je Zvezda uspela da ga izjednači.

Crno-beli su u kvalifikacijama izbacili dva rumunska kluba, Dinamo Bukurešt i Ocelul. Usledila je grupna faza, u kojoj se nalazilo ukupno pet timova, a igrala su se ukupno četiri kola.

Partizanu je zapala grupa E u kojoj su još bili i Midlsbro, Viljareal, Egaleo i Lacio. Veoma zahtevna grupa, ali su crno-beli uspeli da osvoje treće mesto i prođu dalje. Vermezovićevi momci su deklasirali Egaleo sa 4:0, odigrali su nerešeno sa Lacijom i Viljarealom, a ubedljiv poraz doživeli su u Engleskoj.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

U 1/16 finala usledio je čuveni dvomeč sa Dnjeprom. U prvom meču u Humskoj bilo je 2:2, dok je u Ukrajini u revanšu Partizan slavio čudesnim pogotkom Mirka Radovića i tako izborio plasman među 16 najboljih.

Osmina finala donela je dvomeč sa ekipom CSKA. Partizan je u Beogradu odigrao 1:1 sa Rusima, dok je u Moskvi domaćin slavio sa 2:0 i tako eliminisao crno-bele iz daljeg toka takmičenja.

Zanimljivo je da je CSKA te sezone i osvojio Kup UEFA, a njihov tadašnji trener je izjavio da im je Partizan bio najteži rival na putu ka trofeju.

Na svoje sledeće proleće u Evropi Partizan je čekao dugih 13 godina i sezonu 2017/18. Crno-bele je tada sa klupe predvodio Miroslav Đukić, koji je stigao umesto Marka Nikolića, koji je napustio klub posle osvajanja duple krune.

I Đukić je često bio osporavan, kao i Stanojević od strane navijača, ali je uspeo da Partizanu donese toliko željeno prezimljavanje u Evropi.

Republika

Foto: Starsport

Crno-beli su evropsku odiseju započeli u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Rutinski su savladali Budućnost, a onda su u narednom kolu eliminisani od Olimpijakosa, pre svega zbog velikih grešaka, što odbrane, što golmana Partizana Filipa Kljajića.

Usledio je plej-of za plasman u Ligu Evrope, a srpski velikan je na žrebu dobio Videoton, kojeg je tad vodio upravo Marko Nikolić. U Beogradu, pred praznim tribinama, Partizan se nekako spasai izvukao 0:0, da bi u Mađarskoj pružio jednu od najboljih partija i stigao do ubedljive pobede od 4:0.

Partizan je u grupi Lige Evrope dobio sledeće rivale: Dinamo Kijev, Jang Bojs i Skenderbeg.

Crno-beli su posle tri kola imali samo dva boda, koja su osvojili na gostovanjima u Švajcarskoj i Albaniji, dok su na svom terenu izgubili od Dinama posle ispuštene prednosti od 2:0.

Partizan potom vezuje dva trijumfa protiv Skenderbega i Jang Bojsa i kolo pre kraja obezbeđuje mesto u 1/16 finala Lige Evrope. U poslednjem kolu Ukrajinci su u Kijevu savladali crno-bele sa 4:1, pa je Đukićev tim u nok-atu fazu išao sa drugog mesta.

Klub iz Humske je imao i sreće na žrebu, izvukao je Viktoriju iz Plzenja i činilo se da bi crno-beli mogli i do osmine finala.

U Beogradu je Partizan dominirao, ali je na kraju Plzenj uspeo da se spasi golom iz ofsajda, pa je meč završen rezultatom 1:1.

Partizan je u revanšu u Češkoj odigrao jedan od najslabijih mečeva te sezone, izgubio je sa 2:0 i završio svoju evropsku odiseju.

Tri godine kasnije Stanojević i njegovi momci izborili su novo proleće u Evropi, ali čini se da navijači Partizana to ne umeju da cene. Postavlja se pitanje, na osnovu čega su njihove ambicije toliko velike, imajući u vidu da je ovo tek sedmo prezimljavanje crno-belih u Evropi od 1955. godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Krle

10.12.2021 21:51

Vidi ovako, navijači nemaju nerealne želje,jedino sto oni cene je prava borba,fajterski stav protiv bilo kog protivnika! Vratite se u nazad i kažite da li su ikada poslati u svlačionicu sa zvižducima i posle poraza ako su ostavili srce na terenu??? Ja cu ti reci-nikada!