UČESTOVAO JE U OBARANJU PONOSA AMERIČKE AVIJACIJE: Danas je posvećen svojoj najvećoj ljubavi, fudbalu - u Golubincima radi na stvaranju novih asova!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

28.03.2024

10:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Život piše drame...

UČESTOVAO JE U OBARANJU PONOSA AMERIČKE AVIJACIJE: Danas je posvećen svojoj najvećoj ljubavi, fudbalu - u Golubincima radi na stvaranju novih asova!

Foto: FK Jadran Golubinci

I pored činjenice da je po vokaciji vojno lice, od svoje najveće ljubavi fudbala nikada nije želeo da odustene.

 

Đorđe Maletić je svoje prve fudbalske korake načionio kao dečak u redovima kluba iz Golubinaca, da bi sa 14 godina prešao u staropazovačko Jedinstvo u kojem je i stupio na veliku scenu u seniorskoj konkurenciji. Vrhunac igračke karijere imao je u dresu tadašnjeg smederevskog Sartida sa kojim je jednu polusezonu nastupao i u drugoligaškoj konkurenciji, a nakon povrede kolena nastupao je u opremi nekolicine niželigaških klubova, da bi se kasnije posvetio radu sa mlađim kategorijama i to na stadionu na kojem je i lično krenuo fudbalskim putem.

Ovaj fudbalski radnik javnosti je postao poznat nakon što je u jeku NATO agresije na našu zemlju, učestovao u obaranju tadašnjeg ponosa američke avijacije, aviona F-117 poznatijeg kao "nevidljivi".

Republika

Foto: commons.wikimedia.org

"Videli" su ga na sremskom tlu - avion F-117

 

O tome kako je došlo do trenutka koji je dao veliku moralnuinjekciju celokupnom narodu, Maletić ja na obeležavanju četvrt veka od početka zločinačke agresije, u razgovoru za portal "Mondo.rs" izjavio:

- To je avion koji pre toga u svetu nije bio čak ni otkriven, a ne gađan. U Zalivskom ratu, Panami, u mnogim rušilačkim i ubilačkim misijama koje je obavljao po celom svetu niko nije uspeo da ga otkrije - istakao je Đorđe i nastavio:

- Mi smo ga otkrili radarom P18 sovjetske proizvodnje, sa raketnim sistemom Neva. Nama u kabini, jer imamo samo cilj u vidu nokta na malom prstu, nije bilo poznato koji je tip aviona. Bio je narezan, na radaru je izgledao kao riblja kost. U trećem zahvatu je uhvaćen, pogođen je na visini od 7.200 metara, na daljini od 12 kilometara. On se vraćao nakon bombardovanja Beograda, mislio je verovatno da će se izvući iz tog manevra i da nigde neće biti otkriven, međutim... Izvršili smo lansiranje sa dve rakete, a shvatićete zašto je značajno da ga prva raketa pogađa. Druga raketa je otišla na samouništenje...

 

 

Sve ostalo je istorija...

Đorđe Maletić se nakon penzionisanja u činu zastavnika, svo slobodno vreme posvetio svojoj najvećoj ljubavi, fudbalu. Danas poseduje UEFA licencu za sa fudbalskim ekipama i trenutno radi u mlađim kategorijama FK Jadran iz Golubinaca koji okuplja veliki broj mališana iz mesta i okoline.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading