KUĆA SE GRADI OD TEMELJA: Rezultati prvog tima možda i nisu najbolji, ali u klubu imaju jasan plan razvoja - u Resniku se formira ozbiljna fudbalska priča!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

06.01.2024

18:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ništa se ne može postići preko noći, ali je važna ideja koja mora dovesti do ostvarenja svih zacrtanih ciljeva.

KUĆA SE GRADI OD TEMELJA: Rezultati prvog tima možda i nisu najbolji, ali u klubu imaju jasan plan razvoja - u Resniku se formira ozbiljna fudbalska priča!

Foto: Privatna arhiva/Jovan Aničić

Fudbaleri Resnika jesenji deo sezone u okviru Međuopštinske lige Beograd - "grupa B" okončali su na sedmoj poziciji sa skorom od dve pobedem isto toliko poraza i pet remija i u ovom momentu teško je očekivati da se plavo-beli već u aktuelnoj sezoni mogu uključiti u borbu za vrh tabele i plasman u viši stepen takmičenja, s obzirom da uoči odlučujućih prolećnih borbi vodeći Palilulac ima deset bodova prednosti.

 

Međutim, agilno klupsko rukovodstvo ozbiljno je pristupilo razvoju kluba i vuče poteze koji će u perspektivi zasigurno dati rezultate koji mogu ekipu vratiti na fudbalsku mapu Srbije, a treba podsetiti da je ekipa Resnika pre samo jedne decenije bila učesnik Beogradske zone, a nešto pre toga i beogradske grupe srpskoligaškog karavana.

Uoči jednog od najvećih hrišćanskih praznika, imali smo priliku da razgovaramo sa prvim čovekom Fudbalskog kluba Resnik Jovanom Aničićem, koji je na početku ukratko analizirao jesen za nama:

- Potpuno je jasno da ne mogu biti zadovoljn osvajanjem sedmog mesta na kraju prvog dela šampionata. Međutim, kada se osvrnem iza sebe, možda i nije bilo realno da zabeležimo bolja ostvarenja - istakao je Aničić, a zatim i podrobnije objasnio situaciju:

- Kada sam u januaru 2023. godine stigao u klub zatekao sam jako loše stanje. Klub je imao mali fond igrača i u startu smo pokušali da pojačamo ekipu i sada mogu reći da imamo zasigurno najboljeg golmana ne samo aktuelnog takmičarskog ranga Mladena Martinovića i u narednom periodu ćemo graditi ekipu koja bi u dogledno vreme mogla i da napadne viši rang.

Važni koraci ka formiranju ozbiljne fudbalske priče su već učinjeni:

- Odrastao sam u ovom klubu i svestan sam svih problema. Kada sam preuzeo rukovođenje glavni problem je bila činjenica da u klubu gotovo da nismo imali mlađe kategorije. Prvi potez bilo je okretanje ka mlađim kategorijama. Izvršili smo fuziju sa jednom od školica fudbala i sada imamo pedesetak klinaca sa kojima rade trojica trenera Petar Bojović, Stefan Cvetić i Nemanja Milinčić, s tim što moram istaći da je Milinčić mlad momak, `88. godište iza kojeg je već sada neverovatna karijera. Radio je u mlađim kategorijama OFK Beograda, Crvene zvezde, bio pomočnik Milojeviću, da bi nakon iskustava u Sloveniji, Saudijskoj Arabiji i Grčkoj, radio u U-19 reprezentaciji Srbije, a bio je i pomoćnik Mladenu Krstajiću dok je ovaj predvodio nacionalni tim Bugarske.

 

Priča sama teče dalje:

- Moram istaći da svi naši klinci imaju besplatnu kompletnu potrebnu opremu, a plan nam je da dovodimo trenere sa DIF-a, kao i iz Zvezde i Partizana koji će svoja iskustva i znanje prenositi na našu decu. Istovremeno, veliku pažnju poklanjamo i marketinškim aktivnostima, a jedni od onih koji na tom polju pomažu, jesu Petar Ratkov, Miloš Cvetković i Filip Stojković.

Velika pažnja poklanja se i infrastrukturnom razvoju:

- Veliki planovi postoje i oni su već počeli da se ostvaruju. Do sada smo betonirali 362 kvadratna metra na kojima će biti postavljen mini teren sa veštačkom travom, kao i kafić u staklu na dva nivou. Ranije smo imali probleme sa svlačionicama i deca su se presvlačila na terenu uz klupe za rezervne igrače što je zaista bil onehumano. Kada navedeni projekat realizujemo u potpunosti, roditelji će imati priliku da svoju decu prate iz kafića uz kafu i bezalkoholna pića, a ne kao do sada da se nalaze uz sam teren, ili pored trenera koji sa decom rade. Jednostavno, kada dete dođe na trening, u tom momentu mu je trener i majka i otac i nikakvih mešanja roditelja tu neće biti.

Foto: FK Resnik

Projekat kafića sa pogledom na teren stadiona "Đorđe Zarić"

 

Navedeni projekat je prepoznat i van granica Srbije:

- Upravo tako. Projekat se svideo i Nemcima koji su obećali da će pomoći u marketinškim aktivnostima, ali će i omogućiti dodatnu pomoć kada je stručni rad u pitanju, tj. uradiće aplikaciju putem koje ćemo moći da izvršavamo razna merenja i pratimo razvoj svakog od igrača ponaosob. Takođe moram da naglasim da je u pripremi potpisivanje ugovora sa Crvenom zvezdom, Partizanom i Čukaričkim, teko da će naši najtalentovaniji fudbaleri imati prohodnost u navedene klubove, a ono što je najvažnije iz Resnika će odlaziti kao školovani fudbaleri koji će u novim sredinama imati priliku da se nadograđuju na ono što su stekli i naučili kod nas.

- Fudbalski klub Resnik:

Osnovan: 1937. godine kao FK Pobeda

Stadion: "Đorđe Zarić"

Kapacitet: 1.200 mesta

Najzanačajniji rezultati u XXI velu: Srpska liga Beograd u sezonama 2009/10 i 2010/11

Aktuelni rang takmičenja (2023/24): Međuopštinska liga Beograd - "grupa B"

Prvi tim je ipak neizostavna priča:

- Već sada smo klub koji je baziran na zdravim osnovama. Ideja je da klub u dogledno vreme sam sebe finansira, a da okosnicu čine deca iz našeg omladinskog pogona. Trener prvog tima Goran Veselinović radi sjajan posao, a nadam se da ekipa na proleće biti daleko jača. U pregovorima smo sa Mladenom Lazarevićem i Purketom Stojanovićem, kao i sa još nekolicinom iskusnih igrača koji će svakako doneti dodatni kvalitet.

Ideje Jovanu Aničiću ne manjkaju:

- Već sada imamo plan da od leta pred svaku utakmicu prvog tima animiramo one najmlađe. Biće to simbolični pokloni koji klub neće mnogo koštati, a koji će svakako doneti povećanje broja gledalaca, mada se i sada možemo pohvaliti činjenicom da našim mečevima redovno prisustvuje 300 do 400 ljubitelja fubala.

Republika

Foto: FK Resnik

Verni navijači su uvek uz svoj klub

 

Za kraj, Aničić je jednu stvar posebno apostrofirao:

- Moram istaći da smo oformili i sekciju veterana, jer ne želimo da zaboravimo naše nekadašnje asove, čime smo postali jedan od retkih klubova koji u svom pogonu ima sve selekcije.

Priči kraja nema, ali je potpuno jasno da se u Resniku koji predstavlja najjužniju urbanu tačku srpske prestonice, formira ozbiljna fudbalska prilča koja je osuđena na uspeh.

Kada je reč o predstojećim obavezama prvog tima, treba podsetiti da će Resnik u prolećnoj premijeri dočekati ekipu Miljakovca. Meč je planiran za 30. mart ove godine, a treba podsetiti da je prvi ovosezonski duel dve ekipe okončan trijumfom plavo-belih minimalnim rezultatom 1:0,

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading