OBILIĆ SE VRAĆA NA FUDBALSKU MAPU SRBIJE: Klub bogate tradicije zaslužuje poštovanje sportske javnosti!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

02.05.2023

13:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Podsećanje na istoriju fudbalskog kolektiva koji egzistira gotovo čitav jedan vek.

OBILIĆ SE VRAĆA NA FUDBALSKU MAPU SRBIJE: Klub bogate tradicije zaslužuje poštovanje sportske javnosti!

Foto: FK Obilić Staro Selo

U Starom Selu, naseljenom mestu u opštini Velika Plana, a koje je nekada nosilo naziv Stari Adžibegovac, organizovani fudbalski kolektiv nastao je još davne 1927. godine. Prethodne 2021/22 godine ekipa Obilića iz Starog Sela takmičenje u okviru Opštinske lige Velika Plana okončala je na petoj poziciji (takmičenje od šest klubova) sa skorom od dve pobede, jednog remija i sedam poraza.

 

I u aktuelnoj sezoni ekipa iz Starog Sela je trabala da uzme učešće u istom rangu takmičenja, ali do toga nije došlo i u ovom momentu ne postoje informacije da li će klub svoj rad nastaviti od naredne jeseni, ili će gotovo jedan vek fudbalske istorije, zauvek početi da bledi iz sećanja ljubitelja fudbala.

Ovom prilikom podsetićemo se na istoriju uzornog sportskog kolektiva...

Fudbal je prva sportska igra u Starom Selu. Pokretači ove igre bili su braća Prokići, sva petorica fudbaleri (Dušan, Jovan, Mateja, Aleksandar i Vladeta). Oni su već ranije igrali u ondašnjem beogradskom prvoligašu BASK-u, a sva petorica su u Beogradu i studirala. Prokići su u Starom Selu doneli prvu fudbalsku loptu, a na raspustu 1927. godine su formirali i seosku ekipu. Trenirali su i igrali na livadi Mike Grujića (mestu gde je teren danas).

Staro Selo je prvu fudbalsku utakmicu odigralo sa ekipom Velike Plane, na Preobraženje 1927. godine, Staroselci su slavili rezultatom 4:0. Pored Prokića na toj utakmici se istakao i golman Radivoje Jovanović.

Foto: FK Obilić Staro Selo

Različite generacije FK Obilić Staro Selo

 

Ondašnje golove činila su dva direka, koji su na vrhovima bili povezani kanapom, dakle bili su bez drvene prečke. Staroselci su do 1932. godine igrali povremeno, uglavnom za vreme raspusta. Klub je sticao sve više pristalica. Klub je nosio naziv "Karađorđe", međutim, nije bio uključen u ligaško takmičenje. Prvu zvaničnu utakmicu klub je odigrao u Markovcu, sa markovačkim sportskim klubom. Utakmica je odigrana na igralištu iza današnje škole, na livadi Dobrivoja Marjanovića, u julu 1932. godine. Pobedili su Markovčani sa 2:1. Revanš je igran mesec dana kasnije, na livadi Zarija Milovanovića. Utakmica je prekinuta, jer su Markovčani napustili teren kod rezultata 2:1 za Staro Selo. Razlog je svađa oko jednog nepriznatog gola, jer su Staroselci tvrdili da je lopta prešla iznad kanapa.

U daljem vremenu, do početka Drugog svetskog rata najistaknutiju ulogu u klubu imali su Zarije Milovanović i Vladeta - Vlajko Milovanović. U tom periodu igrali su i smenjivali se brojni fudbaleri: Aleksandar Todorović, Milorad Savić, Dragomir Stefanović, Dragoljub, Vitomir i Radivoje Jovanovići (Jockovi), Živan Radojević, Sveta Trifunović, Vlasta Prokić (golman), LJubiša Obradović, Miladin i Bora Jovanovići (Bešikići), Bora Banović, Dragoslav Marinković, Svetolik Novaković, Mića Šestić, Dragoljub Savić i dr.

Posle pauze, u jesen 1945. godine fudbalski klub biva obnovljen, takođe, menja ime - postaje današnji "Obilić". Prvi trener je bio Vladeta Milovanović.

Jasno je, ovakav sportski kolektiv i Staro Selo ne zaslužuju da nestanu sa fudbalske mape Srbije...

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading