Xtip Stream Emisija - Aca Kovačević: "Rad sa decom sa smetnjama u razvoju oplemenjuje život"

Autor:

Sport

31.03.2023

11:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Tvorac i organizator programa za rad sa decom sa invaliditetom i smetnjama u razvoju je od 2009. godine kada se i KFM Mungosi bavi ovom prelepom i nadasve humanom dimenzijom.

Xtip Stream „Emisija“ sa Sandrom pobrala je simpatije sportske javnosti i nastavlja punom parom. Bavimo se fudbalskim temama uz sjajne i dokazane sagovornike u ovom sportu, a različitih pozadina, karijera, ciljeva i radnih navika.

U 20. epizodi emisije „Xtip Stream“ gost je Aca Kovačević, jedan od najboljih igrača malog fudbala na našim prostorima. Čovek koji je život podredio malom fudbalu i futsalu, legenda ovog sporta na prostoru SFR Jugoslavije, već 14 godina je u drugoj, humanoj misiji o kojoj ćete čuti u ovoj epizodi.

Kovačević je karijeru počeo u KMF Mungosi u Beogradu daleke 1979. godine, zatim igrao u Kutini u Hrvatskoj, pa u Deniju iz Beograda do raspada države, a nastupao je i u Italiji za Helas Veronu. Dva puta je bio proglašen za najboljeg igrača malog fudbala u državi, 1990. i 1992. godine, a od 1992. do 1996. godine bio je kapiten reprezentacije. Izborio je tada učešće na drugom Svetskom prvenstvu u futsalu, ali zbog rata reprezentacija nije otišla, a Kovačević kaže da bi tadašnja Jugoslavija igrala finale sa Brazilom. Od samostalnosti Srbije, preuzeo je funkciju selektora i na njoj bio do 2016. godine.

 

 

Tvorac i organizator programa za rad sa decom sa invaliditetom i smetnjama u razvoju je od 2009. godine kada se i KFM Mungosi bavi ovom prelepom i nadasve humanom dimenzijom. Sada klub broji 46 članova, a polaznici su deca sa autizmom, cerebralnom paralizom, Daunovim sindromom i drugo, a druženje, treniranje i utakmice sa drugim ekipama nemerljiva su pomoć pomenutoj deci u njihovoj socijalizaciji.

Kaže Kovačević da gotovo 70 odsto dece sa invaliditetom ili smetnjama u razvoju dolazi iz socijalno ugroženih porodica, ali da su svi oduševljeni radom u klubu i radi da pomognu. Animirao je Kovačević ljude da se uključe u ovaj humani program i da pomognu koliko mogu, a najveći deo finansija dolazi od privatnih kontakata i prijatelja kluba. U planu je, kako kaže, formiranje i Regionalne lige jer je ovaj koncept mnogo razvijeniji u zemljama u okruženju, ali velika želja je stvaranje nezavisnih uslova za rad, pre svega terena.

Poslušajte sjajnu priču koja će vas nadahnuti i možda inspirisati da pomognete, ali i da shvatite kakav se posao radi u KMF Mungosi.

Pratite MerkurXtip YouTube kanal i očekujte još puno sjajnih gostiju u Xtip Emisiji sa Sandrom.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading