GROM UDARI I DO 280 PUTA ZA SAT VREMENA: Na ovom jezeru munje sevaju 300 dana u godini (VIDEO)

Autor:

Razonoda

23.12.2023

23:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog topografije i planinskih venaca, oluje su intenzivne tokom noći.

GROM UDARI I DO 280 PUTA ZA SAT VREMENA: Na ovom jezeru munje sevaju 300 dana u godini (VIDEO)

Foto: Shutterstock

Grmljavina, meteorološki fenomen, često se javlja u nekim delovima sveta tokom čak 300 dana godišnje. Ona predstavlja zvuk proizveden delovanjem munje i putuje brzinom od otprilike 300 metara u sekundi. Ovaj događaj karakteriše prvo bljesak munje, a zatim zvuk grmljavine, budući da je brzina svetlosti brža od brzine zvuka. Brzina svetlosti iznosi približno 300.000 kilometara u sekundi. Jačina grmljavine obično doseže oko 100 decibela.

Grmljavina se često pojavljuje u kumulonimbusnim oblacima, oblaku vertikalnog razvoja koji zauzima male površine, ali se diže visoko u atmosferu, ponekad probijajući vrh troposfere. Ovaj fenomen često se dešava u tropskim predelima, gde oblaci dostižu visinu od čak 20 kilometara.

Najintenzivnije grmljavinske aktivnosti često su prisutne u tropskim regionima i tokom letnjih meseci u umerenim širinama. U Srbiji, na primer, prosečno se javlja 30-40 dana s grmljavinom godišnje, a na planinama i više. Postoji, međutim, jedno mesto na svetu gde se grmljavinske oluje dešavaju čak 300 dana u godini. To je jezero Marakaibo na severozapadu Venecuele, najveće jezero u Južnoj Americi.

Zbog topografije i planinskih venaca, Marakaibo doživljava intenzivne oluje tokom noći. Prosečno se beleži oko 233 groma po kvadratnom kilometru godišnje, a najveći broj udara događa se u septembru. Ove munje su ne samo česte već i izuzetno jake, varirajući između 100 i 400 hiljada ampera. Oluje su poznate po predvidivosti, često nazivane "vatrenom rekom" od strane lokalnog stanovništva, a imaju i istorijski značaj, sprečavajući invazije na Venecuelu, prenosi Telegraf.rs.

Najveći udar gromova javlja se u proseku u septembru, a područje jezera može da doživi i do 280 udara groma na sat, približno 28 udara groma u minuti, u trajanju do 9 sati.

Jedinstvena pojava je i da ove oluje ponekad prestanu neočekivano. Godine 2010., nakon učestalih grmljavinskih oluja, nestalo je svetla i zvuka tokom šest nedelja, što je najduži period u proteklih 104 godine. Ovaj fenomen, pored svoje misterioznosti, privlači veliki broj turista, istraživača i naučnika svake godine, koji se dive i istražuju ovo izuzetno prirodno čudo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading