OVO JE KRAJ: Meta odbijena od strane regulatora EU zbog prikupljanja podataka bez pravog pristanka!

Autor:

Razonoda

20.04.2024

02:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Meta i problemi sa pravilima EU

OVO JE KRAJ: Meta odbijena od strane regulatora EU zbog prikupljanja podataka bez pravog pristanka!

Foto: printscreen


Meta, vlasnik društvene mreže Facebook, suočava se sa izazovima u prilagođavanju svojih praksi prikupljanja podataka korisnika u skladu sa zahtevima Evropske unije. Prošle godine, kompanija je uvela pretplate kao pokušaj da se izbori sa posledicama odluke EU koja je zaključila da Meta nema pravnu osnovu za praćenje svojih korisnika bez njihovog izričitog pristanka. Međutim, ova strategija nije naišla na odobravanje zastupnika za privatnost, koji su ocenili da pristanak koji se dobija uz opciju plaćanja nije pravi pristanak.

Reakcija Odbora za zaštitu podataka EU (EDPB)

Nedavno je Odbor za zaštitu podataka EU (EDPB) odbacio model "plati ili prihvati" koji je Meta predložila. Predsednica EDPB-a, Anu Talus, istakla je potrebu za stvarnim izborom korisnika prilikom korišćenja modela zasnovanih na pristanku ili plaćanju. Nadalje, istaknuto je da većina korisnika pristaje na obradu podataka ne razumevajući puno značenje svojih odluka.

Reakcija aktiviste Maks Šremsa

Austrijski aktivista i pravnik Maks Šrems je izneo stav da "Meta nema više opcija" i da mora omogućiti korisnicima pravi izbor za personalizovano oglašavanje, bez praćenja korisnika koji jasno ne daju pristanak.

Meta i pravna opravdanja

Meta je prethodno pokušavala da opravda prikupljanje podataka korisnika u EU različitim pravnim opravdanjima od stupanja na snagu Opšte uredbe o zaštiti podataka (GDPR) 2018. godine, ali su sva ta opravdanja odbijena od strane regulatora kao neprihvatljiva.

Regulacije u EU: Apple i TikTok

U drugim vestima o regulativama u EU, Apple je omogućio korisnicima u EU da direktno preuzimaju aplikacije sa sajtova programera, a ne samo preko App Store-a, u skladu sa novim Zakonom o digitalnim tržištima. S druge strane, Evropska komisija je izrazila zabrinutost zbog lansiranja nove aplikacije "TikTok Lite" u Francuskoj i Španiji bez prethodne procene rizika, što je zakonski obavezno, posebno u pogledu uticaja na mentalno zdravlje mladih i potencijalnu stimulaciju zavisničkog ponašanja. TikTok sada ima samo jedan dan da dostavi tu procenu rizika.

U zaključku, Meta i druge tehnološke kompanije suočavaju se sa sve većim izazovima u prilagođavanju svojih poslovnih praksi zahtevima regulative EU, dok se očekuje da će regulatorni pritisak nastaviti da oblikuje njihovo poslovanje u narednom periodu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading