DŽONATAN NAPUNIO 191 GODINU! I dalje je odličnog zdravlja i veliki su izgledi da će doživeti treći vek! (FOTO)

Autor:

Vesti

07.12.2023

14:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sveta Jelena je kuća jednog neverovatnog stvorenja koje je postalo pravo nacionalno blago.

DŽONATAN NAPUNIO 191 GODINU! I dalje je odličnog zdravlja i veliki su izgledi da će doživeti treći vek! (FOTO)

Foto: shutterstock

Džonatan, džinovska kornjača sa Sejšela, nedavno je proslavila svoj 191. rođendan. Ova neverovatna životinja preživela je niz istorijskih događaja, uključujući vladavinu kraljice Viktorije, dva svetska rata i uspon i pad Sovjetskog Saveza.

 

 

Ono što je posebno fascinantno jeste činjenica da je Džonatan ne samo najstarija kopnena životinja na svetu, već i najstariji čelonac ikada zabeležen. Njegova starost, iako procenjena, daje nadu da će dostići čak i treći vek života.


Džonatan je postao pravo nacionalno blago Svete Jelene. Na reversu lokalnog novčića od pet penija nalazi se upravo njegov lik. Za stanovnike ostrva, Džonatan je simbol dugovečnosti i izdržljivosti. Iako je sada slep i bez čula mirisa, Džonatan i dalje provodi dane slobodno lutajući po zemljištu Guvernerove kuće.

Veterinar Džo Holins izjavio je da je Džonatan dobrog zdravlja i da postoji nada da će doživeti treći vek života, ukoliko to već nije ostvario.

Njegova starost je procenjena odnosno zasnovana na činjenici da je bio potpuno zreo (imao je najmanje 50 godina) kada je stigao na ostrvo 1882.

- Ljudi nas često pitaju za datum Džonatanovog rođendana. Odgovor je da ne znamo - piše na sajtu ostrva Sveta Jelena.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading