DA LI VAS UBACIVANJE UKLJUČENOG TOSTERA U PUNU KADU MOŽE UBITI? Ovo je jedna od čestih pojava u horor filmovima, ali evo ŠTA je prava istina

Autor:

Razonoda

11.12.2023

11:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rezultati ovog testa će vas verovatno začuditi.

DA LI VAS UBACIVANJE UKLJUČENOG TOSTERA U PUNU KADU MOŽE UBITI? Ovo je jedna od čestih pojava u horor filmovima, ali evo ŠTA je prava istina

Foto: Printscreen/https://www.youtube.com/@PushingGuy

Scena koja se često pojavljuje u horor filmovima: neko seže za tosterom dok sedi u kadi, i onda dolazi do smrtonosnog strujnog udara. U stvarnom životu, ova situacija je izuzetno malo verovatna. Prvo, većina modernih tostera opremljena je prekidačem diferencijalne struje (GFCI), koji sprečava protok električne struje kroz telo u slučaju curenja.

Drugo, čak i ako vaš toster nema GFCI, bilo bi vrlo teško doživeti strujni udar na ovaj način. Ljudsko telo nije dobar provodnik elektriciteta, pa bi bilo potrebno puno struje koja teče kroz vodu da bi došlo do bilo kakvih štetnih efekata. Na kraju, većina kupatila opremljena je utičnicama sa prekidačem diferencijalne struje (GFCI).

Ovi uređaji štite od strujnih udara tako što brzo isključuju napajanje kada detektuju neravnotežu između vruće i neutralne žice. Dakle, čak i da uspete da priključite svoj toster u utičnicu u kupatilu bez aktiviranja GFCI, i dalje biste bili zaštićeni od elektrokucije.

Svi smo čuli urbani mit o nekome ko je stavio toster u kadu i stradao od strujnog udara. Ali da li je to zaista moguće? Ekipa "Mythbusters-a" je testirala ovu tvrdnju, i rezultati vas mogu iznenaditi.

Ispostavilo se da je teorijski moguće izazvati strujni udar stavljajući toster u kadu, ali nije tako jednostavno kao što biste mogli pomisliti. Prvo, većina modernih tostera dizajnirana je sa sigurnosnim funkcijama koje sprečavaju rad ako su potopljeni u vodu. Dakle, čak i da uspete staviti toster u kadu, verovatno je malo verovatno da bi zaista radio.

Ali recimo, radi argumenta, da imate stariji model tostera bez ovih sigurnosnih funkcija. Da li je i dalje moguće elektrokutovati se? Odgovor je da - ali samo ako su ispunjeni određeni uslovi, navodi "Expert home tools".

Prvo, vaša kada bi trebalo da bude napravljena od metala (većina modernih kada je plastična). Drugo, u kupatilu bi trebalo da postoji neka vrsta električnog uzemljenja - poput metalne vodovodne cevi ili električne utičnice. I na kraju, trebalo bi da imate dovoljno vode u kadi da stvorite strujni krug između vas i tla.

Dakle, iako je teorijski moguće izazvati smrtonosni strujni udar sa tosterom u kadi, to nije baš jednostavno - i sigurno nije nešto što bi se desilo slučajno.

Zaključno, ne, toster u kadi vas zaista neće ubiti. Međutim, moguće je da toster izazove električni udar koji bi vas ozbiljno povredio. Takođe je važno napomenuti da bi, ukoliko toster padne u vodu, potencijalno mogao izazvati požar.

Dakle, iako toster u kadi možda neće izazvati smrt, i dalje nije dobra ideja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading