NEOČEKIVAN POREDAK NA VRHU: Objavljena lista 10 najprodavanijih telefona u godini, svi se pitaju otkud sad OVA PROMENA

Autor:

Razonoda

02.09.2023

14:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Znalo se ko može biti u 10 ili 20 najprodavanijih na svetu, ali količina reklamiranja nekih kompanija ipak nije donela onoliko dobre rezultate kako je očekivano

NEOČEKIVAN POREDAK NA VRHU: Objavljena lista 10 najprodavanijih telefona u godini, svi se pitaju otkud sad OVA PROMENA

Foto: pixabay.com

Veliki broj izveštaja iz 2023. godine sugerisao je da južnokorejska kompanija Samsung dominira globalnim tržištem mobilnih telefona.

Ipak, prema izveštaju analitičke kompanije Omdia koja uživa poverenje u svetu telefona, biće da je Samsung ipak u podređenom položaju u odnosu na Apple.

Istina jeste da je po pet modela ovih kompanija zauzelo prvih 10 mesta na listi najprodavanijih telefona, ali vrh liste bitno se razlikuje u odnosu na prethodnu godinu, piše Omdia.

Sada prva četiri mesta zauzima Apple, dok je u 2022. u vrhu bio i Samsung. Najprodavaniji telefon u 2023. godini je iPhone 14 Pro Max čija je cena od 1.000 evra pa naviše. Tokom prvih osam meseci godine, prodato je neverovatnih 26,5 miliona ovih modela.

Na drugom mestu našao se iPhone 14 Pro koji je kupio 21 milion korisnika. Prošle godine recimo, u prvih šest meseci na vrhu je bio iPhone 13 sa čak 34 miliona prodatih primeraka, dok je na drugom bio iPhone 13 Pro Max s23 sa 23 miliona prodatih primeraka.

Republika

Foto: pixabay.com

 

 

Samsung se, sada je to nepobitna činjenica više prodavao u 2022. godini. Šta je uzrok tome ne zna se, ali je poznato da južnokorejska kompanija ulaže daleko više novca od Applea u marketing i direktan prodor do korisnika.

Na trećem mestu u 2023. godini nalazi se “običan” iPhone 14, dok je iPhone 13 na vrlo respektabilnom četvrtom mestu.

Od petog do desetog mesta na listi se nalaze Samsungovi modeli. Na petom mestu je Galaxy A14 sa 12,4 miliona prodatih primeraka, dok ga slede Galaxy A14 5G, Galaxy A54 5G i Galaxy A34 5G.

Konačno, na desetom mestu je ponovo Apple sa modelom iPhone 11 koji je pazarilo čak sedam miliona ljudi.

Zaključak Omdije je da je u 2023. primetan paradoks. Prisutan je pad na tržištu, što se najviše odnosi na tržište uređaja niže i srednje kategorije koje je pogodila recesija.

S druge strane, iako je prisutan pad u prodaji, primećen je veliki rast najskupljih modela Applea i Samsunga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading