STVARI SU MI BILE KRVAVE, BRISAO SAM SE VLAŽNIM MARAMICAMA: Ubica vlasnika menjačnice priznao zločin: ""Ubio sam ga, ali nisam planirao"

Autor:

Hronika

02.11.2023

17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon svedočenja sestre ubijenog, sudija je sledeće ročište zakazala za 7. decembar kada će biti saslušana još dva svedoka.

STVARI SU MI BILE KRVAVE, BRISAO SAM SE VLAŽNIM MARAMICAMA: Ubica vlasnika menjačnice priznao zločin: ""Ubio sam ga, ali nisam planirao"

Foto: facebook/printskrin/instagram/192_rs

Bojan Jovičić (44) iz Novog Sada koji je osumnjičen da je 24. januara ove godine nožem ubio vlasnika menjačnice "Jole" Jovana Janićijevića (47) na glavnom pretresu u Višem sudu priznao je da je izvršio ovo krivično delo. Dok osumnjičeni Jovičić tvrdi da ubistvo nije bilo isplanirano, te da nož nije poneo on nego ubijeni Jovan, sestra vlasnika menjačnice tvrdi da je njen brat imao nezamislive povrede koje nisu mogle nastati u afektu i samoodbrani.

Novosađaninu Bojanu Jovičiću se na teret stavlja da je 24. januara oko 18 časova, sposoban da shvati svoja dela, sa umišljajem i na svirep i podmukao način usmrtio Jovana Janićijevića nožem koji je poneo sa sobom, a kojim je u zbirnom dejstvu naneo 11 ubodnih rana, kao i 26 reznih rana. Takođe, on je tada otuđio 42.080 evra koje je ubijeni imao kod sebe.

Optuženi Jovičić je izneo svoju odbranu u kojoj je tvrdio da je ubijenog poznavao kroz menjačke poslove, da se nisu družili, ali da su imali iste poznanike dugi niz godina.

- Prošle godine kada sam zatvorio roštiljnicu koju sam držao, zvao sam Jovana da kupim od njega devize, oko 30.000 evra. Videli smo se oko 1. novembra i kupio sam tada evre i do polovine decembra nismo se više čuli. Onda sam ga opet zvao da kupim evre jer sam prodao neku opremu iz lokala. Kupio sam tad oko 3.500 evra i kad smo se videli rekao sam mu da neću više raditi u ugostiteljstvu, a pošto mi je ostalo novca da me poveže sa nekim za trgovinu automobilima ili ako neko želi da pozajmi veće pare pa da uzmem interesnu kamatu - počeo je izlaganje Jovičić.

"Dao sam mu 50.000 evra"

Kako je dalje naveo, oko 20. decembra se ponovo čuo sa ubijenim Jovanom koji mu je tada rekao da ima potražnju za većom količinom novca od jedne osobe i da može ako želi da učestvuje sa svojih 50.000 evra u toj pozajmici zajedno sa njim i još nekim.

- Pitao sam ga za garanciju i kamatu, rekao je 5 posto kamata, a pozajmica će biti na mesec, najviše dva. Čuli smo se ponovo 24. decembra i rekao sam mu da pristajem. Rekao mi je da dođem u Veternik, ako znam gde je firma Karin komerc i salon za proslave u blizini. Tamo smo se našli oko 17 ili 18 časova. On je bio u kolima, seo sam u auto i dao sam mu novac, nismo pričali o vraćanju - naveo je osumnjičeni.

Prema njegovim rečima, Jovana je opet video pred Novu godinu kada je menjao nešto novca kod njega. Posle se, kako je ispričao, nisu čuli ni videli jedno tri nedelje.

Napio se i naduvao alkotest

- Mislim da sam ga zvao tačno nedelju dana pre 24. januara, jer sam imao potražnju za tim novcem i hteo sam da znam da li će mi biti vraćen za mesec dana, da bih znao da kažem ljudima kojima sam trebao da pozajmim. Dogovorili smo se da se oko toga čujemo za vikend - naveo je Jovičić.

Dalje je ispričao kako je pozvao ubijenog Jovana u subotu, 21. januara ali da mu je on rekao da je mamuran jer je proslavljao slavu (Svetog Jovana), te da se čuju sledećeg dana.

Tu subotu sam ja izašao, pio, vozio pa sam alkotestiran i priveden na trežnjenje u Bečej jer u Novom Sadu nije bilo mesta. Kada je patrola došla po mene da me vodi pred prekršajnog sudiju u toku vožnje su mi vratili moj telefon, pa sam ga upalio i video poruku od Jovana gde me je pitao kad se vidimo. Nazvao sam ga, rekao mu šta se dogodilo, da sam umoran, gladan i da idem pred sudiju. On mi je tada rekao da će mi novac biti vraćen 24. januara - rekao je u svojoj odbrani osumnjičeni.

Kobni susret

Kako je u prepričavanju događaja od 24. januara kada je usmrtio Jovana ispričao Jovičić, našli su se na istom mestu u Veterniku, kod restorana za proslave.

- Otišao sam tamo iznajmljenim vozilom koje sam iznajmio ranije radi preseljenja. Kada je Jovan došao, ušao sam u njegov auto. Povadio je iz džepova jakne novčanice, sve po 50 i 100 evra, a onda iz džepa farmerki izvadio još hiljadu evra. Ja sam mu tada rekao da fali još 1.500 evra, jer je kamata bila 5 posto. Rekao mi je: "To ti je što ti je, uzmi i budi srećan što si dobio i to". Tada je krenula rasprava - rekao je osumnjičeni.

Prema njegovim rečima, bilo je tu i psovki sa obe strane, a navodno je tada Bojan rekao Jovanu da preparkira auto na drugo mesto jer se polovinom automobila nalazio na putu, pa da ih nešto ne udari.

- Jovan je tada parkirao ispred nekog bedema na nekoj čistini. On je odmah izvadio neku bricu uz reči: "Puno se ti igraš, a ne znaš sa kime" i "Pi*ko jedna sad ćeš da vidiš". Ja sam ga tada udario dva puta u glavu i nož mu je ispao iz ruke ispod mojih nogu. Krenuo sam da izađem iz auta, ali je on krenuo da dohvati nož i ja sam nogom stao na njega, a onda ga i uzeo. Ponovo sam ga udario, desnom rukom u kojoj je bio nož, u predelu glave, ne znam tačno gde. Moguće da sam ga tada ubo ili rasekao tim nožem prvi put - pričao je svoju verziju događaja optuženi.

"Držao me je za zglobove"

Kako je naveo u svojoj odbrani Bojan Jovičić, ubijeni Janićijević je njega uhvatio za zglobove ruku i nije ga puštao. Navodno mu je tada i pretio, govoreći u množini da će ga ubiti i da će mu slomiti noge.

- Udarali smo se u glavu, ja nisam puštao nož, ne znam da li sam mu zadao posekotinu ili udarac nožem, to je sve bilo jako brzo i kratko. U jednom momentu naslonio sam se na vrata i ispao, a on zajedno sa mnom. Još me je držao za ruke. Visili smo obojica napolju, više ja nego on. Meni je jedna noga ostala u autu i uspeo sam nekako da ustanem i da se uspravim. Udarao sam ga kolenom u glavu, udarao sam ga rukama dok je nož još bio kod mene. Tada sam uspeo da oslobodim desnu ruku. Njegovu desnu ruku spustio sam do poda sa mojom levom, zgazio sam je nogom i krenuo da ga posečem ili ubodem u ruku da bi ga zabolelo i da bi me pustio. Par sekundi me je pustio i samo je pao. Visio je i dalje iz kola, donjim delom tela. Glava mu je bila na zemlji. Pomerio sam se, video krv na nožu, rukama. Pozvao sam ga po nadimku "Jole", nije se odazivao - ispričao je osumnjičeni.

U svom daljem iskazu naveo je da je probao da podigne ubijenog Jovana ali nije mogao, pa ga je odvukao ispred auta, kako kaže da bi uzeo svoj novac koji se nalazio na suvozačevom sedištu automobila ispod Jovana.

- Pokupio sam novac, stavio u džepove, zatvorio auto i otišao do svog. Skinuo sam jaknu i duks, koji su bili krvavi, brisao se vlažnim maramicama - naveo je, a posle dodao da je krvave stvari bacio u prvi kontejner, a ključeve Jovanovog auta i nož na livadu.

Kod drugarice, pa u izlazak

Bojan Jovičić je ispričao da je nakon toga otišao kod drugarice, ali i do hotela "Duga" gde je privremeno živeo. Takođe, otišao je i da vrati iznajmljeni auto. Iste večeri odlučio je da izađe u grad i da se napije, a kako je bio utorak otišao je u "Nacionalnu klasu" gde je obično utorkom išao. Tamo je pio sa drugom, a zatim opet otišao kod iste drugarice kojoj na poverenje i čuvanje tada ostavlja veći deo novca. Ujutru odlučuje da ode u Austriju, a kako tvrdi, taj put je odavno planirao za početak februara.

- Uzeo sam deo novca, deo ostavio kod nje. Onda sam otišao u hotel, spakovao stvari, iznajmio auto. Sećam se da sam usput stajao u Segedinu da jedem i kupim mađarsku karticu zbog interneta, sve ostalo mi je maglovito. U Beču sam uzeo hotelsku sobu, prespavao. Kada sam se probudio malo mi se razbistrilo i shvatio sam da sam ubio čoveka - ispričao je bivši vlasnik roštiljnice, a inače otac dvoje dece.

"Nije nijednog momenta jauknuo"

Kako je precizirao u svojoj odbrani, on prihvata krivicu da je ubio Jovana Janićijevića, ali ne da je došao sa namerom da ga ubije.

- Ja uopšte nisam bio svestan da ga ubadam, bilo je guranje, udaranje. On nije nijednog momenta jauknuo ili tražio pomoć. Nisam došao ni da ga opljačkam već po svoj novac. Nije mi bilo jasno zašto hoće da me zakine za 1.500 evra kad taj novac ništa ne znači ni meni ni njemu. Žao mi je što se to desilo, žao mi je što je mrtav i njegove porodice. Svestan sam šta sam uradio i njegovoj i svojoj porodici, naneo tugu, bol, tragediju i žalost - zaključio je.

"Moj brat je bio iskasapljen"

Nakon iznošenja odbrane, saslušana je i svedok-oštećena, rođena sestra Jovana Janićijevića.

Ona je rekla da je za slavu, 20. januara bila kod brata i majke, te da je Jovan bio jako lepo raspoložen.

- Bila sam sa decom kod njih ceo dan. Otišla sam kući oko 22 časa. To je bio petak. Znam da sam u nedelju imala jaku potrebu da ga vidim i otišla sam kod njega i majke oko 9 ujutru, iako sam znala da Jovan nedeljom jedino malo duže odmara. Sedeli smo taj dan do 15 časova, sećam se da mi je tražio da ostanem i govorio: "Neka te još seko" - kroz suze se prisećala Jovanova sestra.

Tog dana kada se dogodilo ubistvo, sa bratom se čula nekoliko puta oko dogovora ko će majku da vodi na pregled.

- Taj dan sam radila do 18 sati i kada sam došla kući bila sam jako uznemirena, nisam znala zašto - navela je sestra ubijenog koja je potom opisala kako su izgledali sati do trenutka kada je saznala da je njen brat ubijen.

Prema njenim rečima, Jovan je bio iskasapljen.

- Otišla sam da vidim Jovana na sudsku medicinu. On je bio skroz iskasapljen, levo oko mu je bilo pola zatvoreno, glava mu je bila sva u šavovima, a zadnji deo glave potpuno ošišan, sav u šavovima nekim! - u dahu je ispričala.

Kako je dodala, videla je da je njen brat sav isečen sa desne strane lica.

Videla sam ranu u obliku laste u blizini usana. Imao je bezbroj uboda. Zatvorila sam mu oko, poljubila sam ga i nekako sam osećala da je čekao mene da se oprostimo - suznim glasom rekla je Jovanova sestra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading