NAPETO NA SUĐENJU DIJANI HRKALOVIĆ I POLICIJSKIM SLUŽBENICIMA: Šta se dešavalo nakon operacije "Kroše"? Svedoci otkrili nove detalje

Autor:

Hronika

16.05.2023

13:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svedoci su izneli nove detalje o spornoj operaciji na današnjem suđenju Dijani Hrkalović.

NAPETO NA SUĐENJU DIJANI HRKALOVIĆ I POLICIJSKIM SLUŽBENICIMA: Šta se dešavalo nakon operacije "Kroše"? Svedoci otkrili nove detalje

Foto: ST/V.Lukić

Dijana Hrkalović

Suđene bivšoj državnoj sekretarki MUP Dijani HrkalovićDejanu Milenkoviću, nekadašnjem šefu odeljenja za istražne metode, i Miloradu Šušnjiću, nekadašnjem načelniku Policijske uprave Novi Sad za zloupotrebu službenog položaja, kočenje istraga te procesuiranje kriminalaca, danas je nastavljeno pred Specijalnim sudom u Beogradu saslušanjem troje svedoka. Dvojica policijskih službenika i jedna službenica svedočili su vezano za policijsku obradu "Kroše" u toku koje je prisluškivan Igor Braunović, direktor JP "Srbijašume". Oni su pred sudom danas ispričili ko im je naredio da obrišu snimak sporan zato što se na njemu pojavio otac tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića, sada pokojni Branko Stefanović, u čijem restoranu je i obavljeno prisluškivanje. 

- Pre nego počnemo, želim da obavestim sud da sam pribavio službenu belešku o obaveštenju primljenom od građana 3. marta 2021. godine. Darko Elez je tada rekao da ne poznaje Dijanu Hrkalović. On je tada rekao: "Nisam je upoznao niti sam se ikada viđao sa njom" -  rekao je branilac Vladimir Đukanović istakavši da se ovim navodima urušava treći deo optužnice .

Međutim, sudija je navela da nije vreme za to.

-  Nismo završili ni prvi, ni drugi deo, i kasnije ćemo sa optužnim predlozima - rekla je predsednica veća u ovom postupku. 

Ona je pozvala prvog svedoka Darka Stefanovića koji je pod zakletvom rekao da mu je optuženi Dejan Milenković naredio da obriše snimak i da je on taj nalog samo prosledio dalje. 

- Poznajem sve okrivljene. Dejan Milenković mi je bio nadređeni. Sa Miloradom Šušnjićem sam sarađivao, a povremeno sam viđao gospođicu Dijanu Hrkalović -  rekao je Stefanović.

On je detaljno opisao zadatak  koji je dao svojim službenicima. 

- Na osnovu naredbe suda za tajno praćenje i snimanje kontakta u jednom restoranu formirao sam ekipu u kojoj su bili Marijana Tasić i Milenko Monsurović. Nakon toga, mene je Monsurović pozvao i rekao mi da je restoran u kojem se vrši prisluškivanje, u vlasništvu Branka Stefanovića, oca tadašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića, kao i da se oni poznaju. O tome sam obavestio Dejana Milenkovića i  Monsuroviću je rečeno da on ne ulazi u restoran nego samo Marijana Tasić i kolega iz odeljenja za borbu protiv korupcije. Kad je završeno snimanje, Mosurović je potom sredio snimak, a Dejan Milenković je tražio da se obriše snimak, tako što mi je on u hodniku na četvrtom spratu rekao da prenesem Monsuroviću da obriše snimak i da nikome o tome ne govori - kazao je Darko Stefanović zamenik šefa odeljenja za istražne radnje.

Na pitanje sudije da li je znao šta potpisuje Stefanović je kazao:

- Znao sam da je materijal sa video nadzora, ali ne i šta je na njemu.

Republika

Foto: ST/Nemanja Pančić

Dijana Hrkalović dolazi na suđenje

Dijana Hrkalović se javlja za reč i kaže: "Meni je jako važno da se vezano oko tih kamera sve raščisti. Nemanja Miladinović je vodio taj video odsek, ali ne znam je li vršio pregledavanje snimka  i ja ga predlažem za svedoka.

Stefanović iz odseka za istražne metode objašnjava kako funkcioniše njegovo odeljenje.

- Kad imamo naredbu suda operativna jedinica nam šalje zahtev za obradu. Mi smo rukovodili ovom obradom, ali kad se uključio operativac umesto Monsurovića ne znam da li je on kontaktirapo sa svojim šefom. Mi predajemo materijal odeljenju za borbu protiv korupcije i tu se naša dužnost završava - zaključio je. 

Milenković pita Stefanovića: "Da li sam vam ja nešto naredio kod ubistva na šinama?"

- Ne - odgovara on, a sudija ističe: "Pa to nikada nije ni rekao." 

Stefanovića Milenković pita da li smatra da je on učinio nešto protivzakonito. 

- Pa rekli ste mi na četvrtom spratu u hodniku da prenesem Monsuroviću da obriše snimak i da nikome o tome ne govori - sležući ramenima odgovara Stefanović.

Sudija, pokazuje potpisan dokument da svedok potvrdi da li je njegov potpis i pita ga koliko se snimak čuva u računaru pošto se nareže na disku odnosno dvd.

- Odmah se narezuje na dvd, a čuva se neko vreme iako rok nije precizan, da ga imamo ako nesto zatreba, a kada se napuni memorija briše se najstariji da bi se oslobodio prostor za novo snimanje - rekao je Darko Stefanović.  

Posle njega pod zakletvom se saslušava Milenko Mosurović operativac u obradi "Kroše" 

- Tog dana imali smo zadatak da u obradi "Kroše" , a pored Braunovića je i Pećanac, a on je suprug od moje bivše koleginice pa sam zbog njega odustao od ulaska u taj restoran -  rekao je Mosurović , što je bitno drugačije od onoga što je rekao njegov pretpostavljeni kazavši da je Mosurović odustao od ulaska u lokal zbog prisustva Branka Stefanovića, oca tadašnjeg ministra policije.

Foto: Tanjug

Dijana Hrkalović na jednom od prethodnih ročišta

Monsurović pojašnjava kada je snimak obrisan. 

- Obrađivao sam materijal u popodnevnoj smeni, prećišćavao i filtrirao zvuke koji dolaze sa strane u toku ambijentalnog snimanja i snimak sam ostavio na računaru u folderu. Sutradan pre podne me je zvao Darko Luković i pitao me je da li je na tom snimku Stefanovićev otac i ja sam mu odgovorio da je Marijana utvrdila pregledanjem fotogrtafija na internetu i ustanovila da jeste u pitanju ministrov otac - objasnio je Monsurović kazavši da nije učestvovao u tajnom snimanju. 

- Ja sam praktično odvezao koleginicu Marijanu i sačekao da se završi kontakt i vratili smo se zajedno na posao - rekao je svedok operativac. 

Na pitanje Milenkovićevog advokata Đorđa Kalanja, Mosurović kaže da je sa njima bilo još jedno lice i da pretpostavlja da je iz odeljenja koje je naložilo obradu.

Kalanj ga pita: "Da li ste smatrali da je suprotno službi i imimo ovlašćenja kada vam nadređeni Darko Stefanović rekao da obrišete snimak?", a optuženi Milenković ga konkretno pita: "Da li sam vam ja bilo šta naložio da obrišete?"

- Ne, jer ja komuiniciram sa načelnikom moje službe i zamenikom, takva je hijerarhija, a vi njemu naređujete -  rekao je Mosurović. 

Sudiju zanima sa kim je krenuo na lice mesta, a on kaže da su samo iz njihove jedinice u Kneza Miloša, išli samo on i Marijana i da su se tamo sastali sa saradnikom na zadatku koji je prema njegovoj pretpostavci pripadnik Odeljenja za borbu protiv korupcije. 

- Marijana i on su ušli i obavili zadatak. Po završenom zadatku nas dvoje smo se vratili u kancelariju i ne sećam se ko je uključio računar i narezao materijal.  Mi smo imali najavi koja će dva lica da se sretnu. Moja pretpostavka je bila da se briše snimak da među kolegama ne bi procurelo ko je na snimku.  U policiji su me, posle u istrazi ovog slučaja, terali da 15 puta pišem isti tekst koji je bio odštampan na belom papiru i koji je bio na disku o operativnoj obradi "Kroše". Ja sam video da to nije moj rukopis -  rekao je Mosurović. 

Na kraju je saslušana i Marijana Tasić koja je i tajno snimila u restoranu sporni susret.

- Dejan Milenkovića poznajem jer mi je bio načelnik. Dijanu Hrkalović nisam imala priliku da vidim, a znam i da je Šušnjić načelnik iz Novog Sada. Sećam se da sam tog dana usmeno dobila naredbu da izađem na teren da snimimo razgovor. Zvao me je Golubović iz Novog sada i ja sam pozvala  Milenka Monsurovića da me poveze i on mi je rekao da taj lokal drži ministrov otac - rekla je Tasićeva i nastavila:  

- Ušla sam unutra i odradila sam snimanje, dolaze i treće i četvro lice za koja ne znam ko su. Po izlasku sam obavestila Darka Stefanovića da sam odradila svoj deo posla. Moj rukopis je na disku jer sam ga ja narezila i predala Darku Stefanoviću. Naša meta je bio kontakt dvojice, a pojavila su se još dva, ali  ne znam koja su lica bila jer sam bila okrenuta leđima.

Svedok kaže da su joj kolega Monsurović i njihov pretpostavljeni Stefanović rekli da je bio otac ministra Stefanovića na snimku. 

- Rekli su mi da zaboravimo taj zadatak. Nisam obrađivala materijal, a tom materijalu i kompjuteru oma pristup više lica. Nisam sigurna koliko njih, pet sigurno - svedoči ona.  

Dejan Milenković Tasićevu pita da li su tokom obrade "Kroše" njih dvoje bili na vezi. 

- Nismo bili na vezi, samo sam komunicirala sa svojom službom - odgovorila je policijska službenica. 

- Kad se dostavi cd jel mi završavamo svoj deo posla?, pita Milenković, a Tasić odgovara potvrdno.  

- Sećam se da nisam uradila potvrdu iako sam trebala ja, a moguće da sam zaboravila, a da je jesam uradila - zaključuje Tasićeva. 

Sudija pita: "Da li išta znate o brisanju materijal i matrice i brisanju iz kompa?"

- Čula sam posle dva dana jer mi je Monsurović reko da mu je to naredio Darko Stefanović, a da je njemu  to naredio MIlenković. 

Đukanović predlaže za svedoke Nemanju Miladinovića i Darka Eleza.

Tužilac se protivi da se sasluša Darko Elez jer sumnja u njegovu kredibilnost budući da se radi o licu koje se nalazi na izdržavanju kazne. 

Sudija zakazuje nastavak suđenja 30. juna i nalaže pozivanje trojica novih svedoka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading