ZA 24 SATA DVE ŽENE UBIJENE, TREĆA TEŠKO RANJENA, ČETVRTA ČUDOM IZBEGLA METAK! Dramatičan apel Vesne Stanojević posle jezivih zločina: NE OPRAŠTAJTE NASILNICIMA!

Autor:

Hronika

23.04.2023

15:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Činjenica da su u toku 24 časa u Srbiji ubijene dve žene, treća ranjena, a četvrta za dlaku izbegla metak, strašno je poražavajuća, kaže za Republiku Vesna Stanojević koordinatorka Sigurne kuće.

ZA 24 SATA DVE ŽENE UBIJENE, TREĆA TEŠKO RANJENA, ČETVRTA ČUDOM IZBEGLA METAK! Dramatičan apel Vesne Stanojević posle jezivih zločina: NE OPRAŠTAJTE NASILNICIMA!

Foto: Tanjug, Facebook

Pošto je u petak uveče u Jarsenovu kod Leskovca, Gordanu D. (56) nožem i pesnicama usmrtio vanbračni muž Saša I.(46),  sutradan je u Pančevu, takođe nožem, D.D. (64) iskasapio komšinicu S.J. (77) zbog sukoba oko gradnje.

Ubica starice je krvav sa nožem u ruci, jurio još jednu ženu da je ubije, ali je ona uspela da pobegne.

Istog dana, takođe juče, u Žitištu, Lidiju S. (20) dok je držala dete, lovačkom puškom sa dva hica je na ulici upucao bivši partner Jonel V. (26) sa kojim ima troje dece. 

Republika

Foto: Tanjug/AP

Vesna Stanojević koordinatorka Sigurne kuće Beograd

I Gordana i Lidija trpele su godinama partnere nasilnike koji su bili poznati policiji zbog ranijih sukoba sa zakonom, a Gordana je prema rečima upućenih, odbila smeštaj Sigurnoj kući kada su joj socijalni radnici savetovali da napusti nasilnika.

Ona je više puta posle preživljenog nasilja tražila utočište kod porodice, ali se posle izvesnog vremena vraćala kod partnera. 

 

Foto: Facebook

Lidija S. sa decom

Teško povređena Lidija kojoj se lekari bore za život, jer je bivši partner upucao kada je odbila da mu se vrati, dugo je trpela nasilnog muža. Njena majka kaže da mu je opraštala zbog dece i nemaštine. 

- Raspravljali su se, on je tražio da mu se ona vrati ali kako na to nije pristala on je pucao iz lovacke puške i teško je ranio. Lidija je posle silnih tortura, pretnji i porodicnog nasilja, odlucila da se vrati kod mene, a nevenčani suprug svakodnevno je zvao i molio da mu se vrati. Ubedivao je da ce se popraviti i biti dobar prema njoj i deci - rekla je plačući Lidijina majka. 

Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević, kaže da žene ne smeju da oprašataju nasilnicima jer dolazi do strahota koje su obeležile i ovaj vikend, jer je "jednom nasilnik uvek nasilnik". Povodom ova tri zločina, naša sagovornica kaže da je veliki problem što žene dugo trpe nasilnike, kao i da sebe na taj način izlažu velikoj opasnosti.

Ističe da je za tri meseca ove godine broj ubijenih žena u Srbiji dvocifren i da je to poražavajući podatak jer žene i dalje ne prijavljuju nasilnike ili ukoliko ih prijave povuku se kad reaguju institucije. To ne bi smeo da bude trend i slučaj jer se problemi produbljuju. 

- I dalje ne znamo pravi broj žrtava u Srbiji, jer žene nasilje ne prijavljuju. Treba da stimulišemo žene da prijave nasilje, a to je strašno teško, pogotovo u manjim sredinama gde je sramota razvesti se igde se trpi zbog dece, koja su na taj način takođe žrtve nasilja, dovoljno je što pate.   Potrebno  je podstaći žene da prijavljuju nasilje, jer se samo tako može znati za nasilnike. U rešavanju tog velikog problema one ne smeju nikako da odustaju kad su već napravile prvi korak koji je najteži - istakla je koordinatorka Sigurne kuće.

Ona apeluje na žene koje trpe muževe i partnere uopšte da se povere makar najbližima ako nemaju hrabrosti da to urade u policiji ili centrima za socijalni rad.  

- Ako se ćuti, to je zakopano za sva vremena - nasilnici se ne menjaju i ostaju nasilnici. Nisam nikada čula da se neko promenio, a koliko će ko da trpi to je nečiji izbor, ali žrtve moraju da znaju da je za njih i decu ukoliko ih imaju, sve bolje od nasilja i trpljenja. 

Stanojević se zalaže da se žrtvama nasilja poruži maksimalna podrška i zaštita, kao i za oštrije i efikasnije kažnjavanje nasilnika. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading