SIMOVIĆA UPUCAO VREVIĆ? Raspetljava se klupko oko ubistva na Senjaku

Autor:

Hronika

03.06.2022

17:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Borivoja Simovića (30) u parku na Senjaku pre dve godine, nije ubio hitac okrivljenog Aleksandra Nikolića, utvrđeno je danas na suđenju pred Višim sudom u Beogradu.

SIMOVIĆA UPUCAO VREVIĆ? Raspetljava se klupko oko ubistva na Senjaku

Foto: ST/V. LUKIĆ

- Projektil izvađen iz Borivojevog tela nije ispaljen iz CZ 99 - rekao je Stojan Kostić jedan od pet sudskih veštaka različitih struka, koju su danas saslušavani. Budući da je okrivljeni Nikolić ranije priznao da je kritične noći pucao iz pištolja baš tog kalibra, ovim veštačenjem je odbačena mogućnost da je Nikolić usmrtio Simovića. 

Pored Aleksandra Nikolića za teško ubistvo praunuka generala Dušana Simovića, optuženi su i Igor Vrević i Miloš Mišljen, tako da je iz daljeg veštačenja proisteklo da je rikošetirani metak ispaljen iz pištolja CZ 88  najverovatnije iz ruku Igora Vrevića, pošto do sada nije dokazano da je Mišljen pucao, a i sam je negirao da je imao oružje. Inače, Vrević je ranije pred sudom rekao da mu je žao što je Borivoje poginuo, da je nekada bio blizak prijatelj sa njim, da su zajedno išli na utakmice, letovanja, da je mnogo puta spavao i jeo kod Simovića.

Balističar Milan Kunjadić odbacio je mogućnost da je ubijeni mladić stradao od svog metka koji je sam ispalio i koji je potom rikošetirao i pogodio ga ispod levog pazuha.  

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Mesto zločina

 

- Ne radi se o prepravljenom  pištolju, nego o prepravljenom revolveru u kojem je zatečeno šest čaura. Taj revolver jer bio funkcionalno ispravan, a koristi malokalibarsku municiju zrna težine od 1, 6 do 2, 6 grama. U Borivojevom telu je pronađen metak težine 6 grama koji može jedino biti ispaljen iz kalibara viših od 7, 65. To su revolverski kalibri i pištoljski samo 9 mm. 

Odbrana okrivljenih tvrdi da porodica ubijenog Borivoja, ne dolaskom na sud, namerno odugovlači postupak pa su predložili da se njihove ranije date izjave pročitaju u dokaznom postupku, te da nije neophodno njihovo neposredno saslušanje. Zamenik VJT Zoran Nikolov saglasio se sa tim predlogom, dok je na drugoj strani, podržao i predlog punomoćnika oštećene porodice Borivoja i Irine Borović da bi veštak Kunjadić trebalo da izađe na lice mesta i upozna se sa konfiguracijom terena na kojoj je u pucnjavi iz mraka, Simović izgubio život. Borovići smatraju da Vrević nije govorio istinu jer sumnjaju u njegovu izjavu da je hteo da zaplaši čoveka koji je zapucao iz mraka, pošto su ubeđeni da je logična ljudska reakcija da se zapuca u pravcu opasnosti, odnosno ka pucaču. 
Advokat Borović zdušno je branio svoje stavove, čak  i kada je to smetalo sudiji Slavici Nikolić pa je među njima bilo i burne polemike. 

- Vi ste zastareli sud, pre 200 godina se tako radilo. Spasiću pravosuđe, neće biti ovako tromo. Ja hoću da pomognem, rekao je Borović, dok je sudija negodovala - Nije mi dobro od vaše pomoći.

Punomoćnik Simovića  traži izuzeće veštaka psihijatra

Punomoćnik oštećene porodice tražio je novo psihijatrisjko veštačenje jer tvrdi da izveštaji o veštačenju dr Branka Mandića nisu tačni i da je lekar svesno sačinio izveštaj koji pogoduje okrivljenima.  

- Veštak iz zatvora nije obavio posao kako treba, pristrasan je i učinio je uslugu okrivljenima. Ovo je nečuveno da napravi isti izveštaj o svoj četvorici okrivljenih da im je navodno bila smanjena uračunljivost kritične večeri. Izgleda kao da je štancovao isti tekst koji je jednom napisao. Tražim njegovo izuzeće i da komisija od dva psihijatra i jednog psihologa izveštači ponovo okrivljene - izjavio je Borivoje Borović. 

Okrivljeni pušteni iz pritvora, određen im kućni pritvor

Sva trojica okrivljenih za teško ubistvo su danas pušteni iz pritvora u kojem su bili od kada su se predali dvadesetak dana nakon  Simovićevog ubistva. Njihovi branioci su detaljno sudskom veću predočili da ne postoje razlozi da njihovi branjenici i dalje budu u zatvorskim ćelijama i sudu su dostavili dokaze da su u stanovima koje okrivljeni koriste ispununjeni svi uslovi za kućni pritvor sa nadzorom. 

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ

Mesto likvidacije

 

Četvrti optuženi i dalje ćuti

Četvrti optuženi u ovom postupku Đorđe Antić, koji je bio Simovićev drug i te večeri kad je ubijen bio je sa njim, tereti se za nedozvoljeno nošenje oružja, marke mauzer, ostao je i juče pri stavu da ne želi da odgovara na pitanja suda ni drugih učesnika u postupku. Antićev branilac Vladimir Gajić je rekao da je Antić veoma mlad i da i dalje trpi posledice tragedije u kojoj je izgubio druga, i da nije trebalo ni da odgovara krivično, te da želi da ga sačuva time što mu je sugerisao da ne odgovara na pitanja.

Inače, Antić je u početku postupka imao status svedoka i tada je ispričao šta se desilo u pucnjavi, ali naknadno je i on okrivljen. Kada su danas advokati odbrane od veštaka zahtevali odgovore pozivajući se na Antićevo svedočenje, punomoćinici oštećenih su se usprotivili rekavši da nije moguće da se ta ranija njegova izjava koristi budući da mu se u postupku promenio položaj, a to je zahtevao i Antićev branilac rekavši - Po zakonu, Antić ne moće biti i okrivljeni i oštećeni i njegovo svedočenje ne može biti korišteno.  

Pretukli Simovićevog druga dva dana pre ubistva

Ilija Veljović koji je u ovom postupku svedok i danas je u pratnji advokatice pratio sudjenje iz publike. Inače, Veljović je bio Simovićev drug, a okrivljena trojka ga je pretukla dva dana pre ubistva Simovica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading