Srpske i kineske kompanije potpisale ugovore u vrednosti od pola milijarde dolara

Autor:

Vesti

15.06.2023

14:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Beogradu je danas 15 kineskih državnih preduzeća potpisalo Sporazume o trgovini sa srpskim kompanijama u vrednosti od oko pola milijarde dolara.

Srpske i kineske kompanije potpisale ugovore u vrednosti od pola milijarde dolara

Foto: Privatna arhiva

Sporazumi su potpisani u okviru poslovnih susreta srpskih i kineskih kompanija.  

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je da je ovo veliki i važan događaj u razvoju odnosa dve zemlje kao i da je posledica čeličnog prijateljstva koje je oličeno u ličnom odnosu i putu koji su trasirali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kine Si Đinping. 

- Očekujemo da će do kraja godine biti potpisan i Sporazum o slobodnoj trgovini između naših zemalja i današnji događaj je primer kako će izgledati naša ekonomska saradnja kada on bude potpisan. Spoljnotrgovinska razmena između Kine i Srbije u prošloj godini iznosila je 6,14 milijardi dolara u prošloj godini od čega je naš izvoz 1,1 milijarde. Danas potpisujemo ugovore u vrednosti od pola milijarde dolara što uvećava naš izvoz u NR Kinu - rekao je Vesić.    

 
Ministar je naveo sve važne infrastrukturne projekte koje kineske kompanije sprovode u Srbiji i izrazio nadu da će osim infrastrukture i trgovinska saradnja biti jednako uspešna.  

- Kada budemo potpisali Sporazum o slobodnoj trgovini ovakvih događaja će biti mnogo više jer neće biti prepreka za razvoj trgovine i to će biti prilika za srpske kompanije da zauzmu svoj deo na tržištu Kine - rekao je ministar.    

Republika

Foto: Privatna arhiva

 

Generalni direktor Sektora za spoljnu trgovinu Ministarstva trgovine NR Kine Li Sinćijan istakao je da Kina i Srbija imaju duboko i čvrsto tradicionalno prijateljstvo i uz pomoć lidera obe zemlje dolazi do odličnih rezultata.  

- Poslednjih godina ekonomska komplementarnost Kine i Srbije kontinuirano jača sto je pokretalo brz rast bilateralne trgvoine. Kina je drugi najveći trgovinski partner Srbije i najveći izvor uvoza, a Srbija je važan ekonomski i trgovinski partner Kine u centralnoj i istočnoj Evropi - rekao je Li Sinćijan.  

On je naglasio da kinesko tržište ima velike kapacitete na više nivoa, snažnu izdržljivost i ogroman potencijal i pozvao srpske kompanije da posete Kinu i učestvuju u međunarodnim sajmovima kako bi se povećala promocija srpskih proizvoda u Kini.  

- Želimo da pomognemo da srpske kompanije otvore tržižte u Kini i naravno očekujemo i želimo kompanije iz Srbije i iz sveta - da dođete kod nas, da delite naše tržište kako bi stvorili vidljive rezultate. Gledajući u budućnost ekonomska i trgovinska saradnja Srbije i Kine ima veliki potencijal i široku perspektivu, kinesko tržište je uvek otvoreno za srpski narod - rekao je Li Sinćijan.    

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković istakla je da je robna razmena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda između Kine i Srbije čak 55,5 miliona dolara.  

- Naša robna razmena poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u odnosu na 2015. godinu kada je bila 14,2 miliona dolara, porasla je do 55,5 miliona dolara. To svakako predstavlja rezultat prethodne saradnje, rada i truda i potpisivanja svih prethodnih sporazuma. Mi tu ne želimo da stanemo već mislimo da je to sam početak saradnje za naše dve prijateljske zemlje - rekla je Tanasković. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading