DIMITRIJE NAJGORE PROŠAO, IDE POSLEDNJI, A MORA I DA POČISTI! Zbog protokola za jednu svadbu u Srbiji svi padaju od smeha!

Autor:

Vesti

13.05.2024

19:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U prvom vozilu "tetka Goca, Goran, Jasna i Barjaktar", u drugom "Kum Radovan vozi Panameru"..., precizirano je u protokolu.

DIMITRIJE NAJGORE PROŠAO, IDE POSLEDNJI, A MORA I DA POČISTI! Zbog protokola za jednu svadbu u Srbiji svi padaju od smeha!

Foto: Shutterstock, Republika

Svadbe su uvek bile važan deo srpske tradicije i uvek im se pridavao veliki značaj - bilo da je neko pravi, bilo da na nju neko ide.

Svaki domaćin se i te kako trudi da na dan svadbenog veselja sve protekne kako treba, a posebno se pridaje značaj gostima kako bi se i oni osećali, pored mladenaca naravno, dobro i kako bi o njihovoj svadbi pričalo.

Ipak, čini se da je jedan srpski domaćin otišao toliko daleko u tome koliko mu je svadba sina bitna, da nije ama baš ništa hteo da prepušta slučaju. On je sastavio svadbeni protokol i u satnicu odredio šta treba da se radi i ko šta treba da radi. Ovaj protokol, koji je osvanuo na mrežama brzo se proširio i većinu dobro nasmejao. 

Prema tom istom protokolu, svadba počinje u devet sati, kada sva hrana mora biti spremna u kući. Pola sata kasnije kreće se sa muzikom, a vreme od 10 do 11.30 predviđeno je da se ide kod mladoženje kući. U tom periodu devojke kite i svatove.

Republika

Foto: Republika

Protokol, srpska svadba

 

Ono što je upalo u oči jeste da ovaj domaćin ženi prema tradicionalnim srpskim običajima i da se dobar deo ceremonije odvija kod njih kući, a da je jedan od glavnih gostiju izvesni Dimitrije, koji očigledno ima ulogu starog svata.

- Dimitrije se obraća gostima, muzika i dalje svira, zamoliti goste da formiraju kolonu automobila, čitamo molitvu za put, formiramo sledećim rasporedom - piše između ostalog u protokolu i navodi se kojim redom se, kako se nekad i radilo, formira kolona.

Tako su u prvom vozilu "tetka Goca, Goran, Jasna i Barjaktar", u drugom "Kum Radovan vozi Panameru", a posle se najbraja ko u još osam automobila seda i to ne u baš bilo koje marke automobila.

Posle ovih, očigledno najbitnijih gostiju, domaćin u protokol zapisuje - "posle toga svi ostali kako hoće"!

Ono što upada u oči jeste da je domaćinu izgleda bitno da se mladinoj kući priđe skupocenim automobilima, ali i da u njima budu njemu bitni ljudi.

Mladoženjinu kuću opet zatvara Dimitrije, koji pre toga, prema zapovesti domaćina, mora i da očisti, a on će se sa ostalima naći, kako je navedeno, kod "Publika na duplim trakama".

Inače, kolona ide od Valjeva, odakle je očigledno mladoženja, do mladine kuće u Aranđelovcu, a domaćin je objavio i rutu kojom se ide.

Nadamo se da su se svi dobro proveli i da će mladenci živeti srećno do kraja života i da je, naravno, cela svadba protekla onako kako je domaćin zamislio.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading