NADBISKUP NEMET ČESTITAO BOŽIĆ PO GREGORIJANSKOM KALENDARU: Trebalo bi da smirimo naše duše i srca

Autor: D.B.

Vesti

24.12.2023

15:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nadbiskup Nemet kaže da je Badnja noć radostan trenutak koji se proslavlja kroz svetul iturgiju u katedrali u Beogradu.

NADBISKUP NEMET ČESTITAO BOŽIĆ PO GREGORIJANSKOM KALENDARU: Trebalo bi da smirimo naše duše i srca

Foto: Printskrin/Beogradska nadbiskupija

Beogradski nadbiskup i mitropolit Ladislav Nemet ističe važnost Božića kao vremena kada se porodica ponovo okuplja. On naglašava potrebu za ostavljanjem telefona i smirivanjem duše i srca kako bi se uživalo u zajedništvu i lepoti oko nas.

Rimokatolička crkva i druge crkve zapadnog obreda proslavljaju Badnji dan kao najavu Božića, praznika rođenja Isusa Hrista. Ovi dani su posebno važni za rimokatolike, protestante i pravoslavne Grke, Poljake, Čehe i Slovake.

Nadbiskup Nemet otkriva da je Badnju noć radostan trenutak koji se proslavlja kroz svetu liturgiju u katedrali u Beogradu. Takođe, ističe da žene pripremaju za drugi dan, dok se u crkvama zapadne tradicije jaslice koriste kao simbol Isusovog rođenja.


Nadbiskup ističe razlike između posta u katoličkoj i pravoslavnoj crkvi, naglašavajući potrebu za manje televizije, telefona i interneta, kako bismo se posvetili unutrašnjem životu. On upozorava da tehnologija i prekomerna informisanost mogu uzrokovati stres te da je važno pronaći vreme za smirenje duše i srca.

- Božićno vreme trebalo bi da bude vreme kada prijatelji zajedno slave, kada se porodica opet sastaje, ali je potrebno da u tim trenucima ostavimo telefon. Trebalo bi da smirimo naše duše i srca, jer ogromna količina informacija koju dobijemo uguši u nama želju da primetimo lepotu oko nas - ističe Nemet.

Nemet naglašava krizu porodice i savetuje veću kulturu razgovora među članovima porodice. On ističe potrebu za pažnjom među supružnicima i više vremena provedenog sa decom, naglašavajući da bi ljubav koju dobijamo u porodici trebalo da bude iskustvo koje se širi na više ljudi.

Beogradski nadbiskup zaključuje da je Božić vreme kada treba širiti ljubav, toplotu i svetlost, umesto mraka i mržnje. On podseća da je čovek rođen da širi svetlost oko sebe, te da je poruka Božića da treba negovati mir i graditi ga kroz dobru volju ljudi.

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading