KAKO PREPOZNATI FALSIIFIKOVAN NOVAC: Detalji na novčanicama su ključni!

Autor:

Vesti

28.04.2024

13:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kazne za pravljenje lažnog novca u Srbiji variraju od dve do 15 godina zatvora, a čak i neznanje o korišćenju falsifikata može imati ozbiljne posledice.

KAKO PREPOZNATI FALSIIFIKOVAN NOVAC: Detalji na novčanicama su ključni!

Foto: Shutterstock

U prvom kvartalu ove godine, Narodna banka Srbije zabeležila je čak 850 lažnih novčanica. Najviše falsifikovanih novčanica su bile apoeni od 2.000 i 1.000 dinara, dok su evro novčanice od 50, 100 i 200 bili takođe zastupljeni. S obzirom na ozbiljnost ovog problema, postavlja se pitanje kako se zaštititi od falsifikata i koje su posledice za one koji nesvesno puste lažni novac u opticaj.

Prepoznavanje falsifikata

Detalji na novčanicama mogu biti ključni za prepoznavanje falsifikata, ističe finansijski konsultant Vladimir Vasić. Na primer, novčanica od 1.000 dinara poseduje specifičan kvadratić koji, kada se posmatra na svetlu, čini idealan kvadrat, dok je kod falsifikata taj kvadrat daleko od idealnog oblika. Slično pravilo važi i za novčanicu od 2.000 dinara, gde umesto kvadrata posmatramo elipsu. Kada je reč o evrima, osim karakteristične teksture papira, postoji i specifična boja neobojenog dela novčanice koja može odati falsifikat.

Kazne i posledice

Kazne za pravljenje lažnog novca u Srbiji variraju od dve do 15 godina zatvora, a čak i neznanje o korišćenju falsifikata može imati ozbiljne posledice, poput novčane kazne ili do tri godine zatvora. Takođe, neprijavljivanje činjenice da je neko pustio lažni novac u opticaj takođe je kažnjivo. Ukoliko se sumnja na falsifikat u menjačnici, obaveštava se stranka i poziva policija, a sumnjive novčanice se šalju na ekspertizu u Narodnu banku Srbije.

Zaštita od falsifikata

Da bi se zaštitili od falsifikata, građanima se preporučuje da obrate pažnju prilikom primanja kusura na pijacama i u samoposlugama, te da sumnjive novčanice odmah predaju banci ili policiji. Takođe, preporučuje se provera serijskih brojeva novčanica prilikom preuzimanja novca, a poseban oprez se savetuje prilikom rukovanja dolarima, čiji su falsifikati teško uočljivi.

S obzirom na ozbiljnost problema sa falsifikovanim novcem, važno je da građani budu oprezni i da sarađuju sa nadležnim institucijama kako bi se smanjila mogućnost da lažne novčanice dospeju u opticaj. Ovaj problem zahteva stalnu pažnju i edukaciju kako bi se sprečile negativne posledice po građane i ekonomiju u celini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading