VATROGASCI HEROJI! SPASILI ŽENU KOD PIROTA: Pala i polomila nogu!

Autor:

Hronika

12.05.2024

19:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povređenoj ženi su lekari ukazali pomoć

VATROGASCI HEROJI! SPASILI ŽENU KOD PIROTA: Pala i polomila nogu!

Foto: instagram.com/mupsrbije

Pripadnici Vatrogasno-spasilačke službe iz Pirota spasili su danas jednu ženu iz okoline sela Dojkinci nakon što je pri padu polomila nogu.

Koristeći opremu za spasavanje, ATV vozilom, vatrogasci-spasioci na dasci prevezli su je i predali Hitnoj medicinskoj pomoći na dalje lečenje.

Povređenoj ženi pomoć je zatim ukazana u bolnici u Pirotu gde su joj lekari sanirali povredu.

Kada se nalazite u divljini, van dosega medicinske pomoći, izuzetno je važno znati kako pružiti prvu pomoć u slučaju povrede. Evo nekoliko ključnih koraka koje treba preduzeti u takvim situacijama:

Prvo i osnovno pravilo je procena situacije i obezbeđivanje bezbednosti. Pre nego što pristupite povređenoj osobi, potrebno je da procenite okolinu kako biste bili sigurni da nema dodatne opasnosti po sebe i povređenu osobu.


Nakon što ste osigurali da nema dodatne opasnosti, pristupite osobi koja je povređena. U zavisnosti od vrste povrede, pružite neophodnu pomoć. Ako je osoba svesna, prvo je važno smiriti je i pružiti reči podrške. Ukoliko je povreda ozbiljnija, potrebno je zaustaviti krvarenje, imobilisati povređeni deo tela ili pružiti osnovnu negu do dolaska profesionalne medicinske pomoći.

Ukoliko je povreda ozbiljna ili zahteva medicinsku intervenciju, neophodno je pozvati pomoć. U većini slučajeva, mobilni telefoni neće imati signal u divljini, pa je važno unapred imati plan o tome kako doći do pomoći u takvim situacijama.

Kako biste smanjili rizik od povreda u prirodi, važno je pripremiti se za boravak u divljini. To uključuje nošenje odgovarajuće opreme, poput kompasa, prve pomoći, termalnog pokrivača, kao i osnovno znanje o preživljavanju u prirodi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading