UPRKOS PROTIVLJENJU NETANIJAHUA: Beni Ganc stigao u zvaničnu posetu SAD, sastaće se sa najvišim državnim zvaničnicima

Autor:

Svet

03.03.2024

22:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beni Ganc, član Ratnog kabineta Izraela, stigao je u Sjedinjene Američke Države uoči niza važnih sastanaka sa visokim zvaničnicima, saopštila je njegova kancelarija.

UPRKOS PROTIVLJENJU NETANIJAHUA: Beni Ganc stigao u zvaničnu posetu SAD, sastaće se sa najvišim državnim zvaničnicima

Foto: DEBBIE HILL / UPI / Profimedia

Kako je planirano, Ganc bi sutra trebalo da se sastane potpredsednicom SAD Kamilom Haris, savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivenom i savetnikom Bele kuće za Bliski istok Bretom Mekgurkom.

U utorak bi trebalo da razgovara sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

Nakon puta u Vašington, planirano je da Ganc otputuje u London i sastane se sa ministrom spoljnih poslova Dejvidom Kameronom, kao i drugim zvaničnicima.

Izraelski premijer je, kako javljaju mediji, ljut što Ganc odlazi u Vašington bez njegovog odobrenja.

Zapad sve zabrinutiji sa operacijama Izraela na tlu Gaze

Podsetimo, Si-En-En je u četvrtak izvestio da su zapadni saveznici Izraela sve zabrinutiji u vezi sa načinom bombardovanja i izvođenja operacija na tlu u Pojasu Gaze.

Više od 30.000 ljudi ubijeno je u Pojasu Gaze od početka rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra.

Američka televizija prenosi da je to objavilo Ministarstvo zdravlja opkoljene palestinske enklave kojim inače upravljaju hamasovci.

Američka televizija navodi da ovaj mračni podatak stiže u trenutku jačanja međunarodnog pritiska na Izrael da obustavi borbe i strahovanja da bi moglo da dođe do novog krvoprolića, ovog puta u Rafi, gradu na jugu Pojasa Gaze.

Podseća se da su SAD ranije ovog meseca u Ujedinjenim  nacijama predložile "privremeni prekid vatre", ali su uložile veto protiv poziva na trenutni prekid sukoba.

Navodi se da Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze prilikom iznošenja podataka ne prave razliku između civila i boraca, ali je nedavno saopštilo da oko 70 odsto žrtava čine žene i deca.

 

 

Izrael procenjuje da je oko 10.000 Hamasovih boraca ubijeno od 7. oktobra kada je Izrael objavio rat ovoj ekstremističkoj organizaciji nakon njenog napada na jug zemlje.

U tom napadu je u Izraelu ubijeno oko 1.200 ljudi, a više od 250 osoba je kidnapovano i odvedeno u Pojas Gaze.

Si-En-En dodaje da nije mogao da nezavisno potvrdi podatak o broju stradalih u Pojasu Gaze niti izarelsku procenu o broju ubijenih boraca Hamasa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading