AMERIČKI IZASLANIK U LIBANU: Hohštajn sutra u poseti Bejrutu - razgovaraće o deeskalaciji sukoba na libansko-izraelskoj granici

Autor:

Svet

03.03.2024

20:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki izaslanik Amos Hohštajn sutra planira da poseti Bejrut, sa ciljem nastavka diplomatskih napora usmerenih ka deeskalaciji sukoba na libansko-izraelskoj granici i postizanju stabilnosti, izjavio je danas zamenik predsednika libanskog parlamenta Elias Bou Sab.

AMERIČKI IZASLANIK U LIBANU: Hohštajn sutra u poseti Bejrutu - razgovaraće o deeskalaciji sukoba na libansko-izraelskoj granici

Foto: Tanjug/AP

Sab, jedan od zvaničnika koji treba da se sastanu sa Hohštajnom, rekao je Rojtersu da veruje da vreme njegove posete ukazuje na napredak u naporima da se postigne primirje u Gazi "u narednih nekoliko sati ili dana".

- Ako se to dogodi, verujem da će Hohštajnova poseta ovoga puta biti od velike važnosti za nastavak primirja na našim južnim granicama i za razgovor o tome šta je potrebno za stabilnost i okončanje mogućnosti širenja rata sa Libanom - rekao je on.

Vašington insistira da je sporazum o prekidu vatre u ratu u Gazi blizu i da bi trebalo da stupi na snagu do početka Ramazana, za nedelju dana, navela je agencija.

Izrael je, međutim, danas bojkotovao razgovore u Kairu nakon što je palestinska militantna grupa Hamas odbacila njegov zahtev za kompletan spisak talaca koji su još živi, objavili su izraelski mediji.

Hezbolah je javno nagovestio da će zaustaviti napade na Izrael iz Libana kada prestane izraelska ofanziva u pojasu Gaze, ali da je takođe, spreman da nastavi borbu ako Izrael nastavi neprijateljstva, prenosi Tanjug.

Sab je rekao da Hohštajn ima ozbiljne ideje koje mogu da obezbede početak održivog rešenja, stabilnosti i sprečavanja rata koji neće biti ni u čijem interesu.

Hohštajn, koji je posetio Bejrut u januaru, prethodno je posredovao u retkom diplomatskom sporazumu između Libana i Izraela 2022. godine o ocrtavanju njihove pomorske granice.

Hezbolah, koji su SAD proglasile terorističkom grupom, nije bio direktna strana u njegovim diplomatskim naporima.

Umesto toga, njegove ideje su preneli libanski posrednici.

Kako je navela agencija, grupa ima značajan uticaj na libansku državu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading