SITUACIJA SE PREVIŠE OTRGLA KONTROLI: Hezbolah ZASUO sever Izraela desetinama raketa, OVO je bila meta!

Autor:

Svet

27.02.2024

20:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izraelske odbrambene snage (IDF) su odgovorile na napad, ispaljujući rakete na vojnu lokaciju u Galileji, što je rezultiralo odmazdom IDF-a širom južnog Libana.

SITUACIJA SE PREVIŠE OTRGLA KONTROLI: Hezbolah ZASUO sever Izraela desetinama raketa, OVO je bila meta!

Foto: Tanjug/AP AP Photo/Adel Hana

Poslednja razmena vatre između Izraela i terorističke grupe koju podržava Iran označila je značajnu eskalaciju nasilja u već nemirnom severnom pograničnom regionu.

Libanski militantni pokret Hezbolah izjavio je da je ispalio desetine raketa na vojni štab na severu Izraela, ostvarivši precizan pogodak. Izraelske odbrambene snage (IDF) su odgovorile na napad, ispaljujući rakete na vojnu lokaciju u Galileji, što je rezultiralo odmazdom IDF-a širom južnog Libana, prenosi Tanjug.

Foto: Tanjug/AP

Hezbolah

Napadi i odgovor

U jutarnjem napadu, ispaljeno je oko 35 raketa, aktiviravši sirene u zajednicama blizu planine Meron. IDF je potvrdio da nije bilo štete na sistemu kontrole vazdušnog saobraćaja na vrhu planine, koji se nalazi na nekih osam kilometara od granice sa Libanom. Snimci su pokazali nekoliko raketa koje je presreo sistem protivvazdušne odbrane „Gvozdena kupola“, dok su druge pogodile obronak planine.


Hezbolah je preuzeo odgovornost za napad, tvrdeći da je gađao bazu "Mount Meron" kao odgovor na izraelske vazdušne napade u ponedeljak. IDF je kasnije saopštio da je izveo vazdušne napade na lokacije Hezbolaha u južnom Libanu kao odgovor na raketni baraž, uključujući kompleks Hezbolaha i drugu infrastrukturu terorističke grupe u Džibčitu, Mansuriju i drugim selima na jugu Libana. Takođe su granatirali oblast u blizini Jaruna da bi „uklonili pretnju“.

Reakcija medija i prethodni napadi

Libanski mediji su preneli da su izraelski udari pogodili selo Baisarije, oko 30 kilometara od izraelske granice. Ovo nije prvi put da Hezbolah gađa bazu kontrole vazdušnog saobraćaja "Mount Meron" u tekućem ratu, a IDF je već ranije izvodio vazdušne napade na terorističke mete u Libanu.

Eskalacija nasilja na severnom pograničnom regionu predstavlja ozbiljnu pretnju stabilnosti u tom području i izaziva zabrinutost međunarodne zajednice. Nastavak sukoba između Izraela i Hezbolaha može imati dalekosežne posledice kako za te dve strane, tako i za region u celini. Situacija zahteva pažljivo praćenje i diplomatske napore kako bi se sprečilo dalje pogoršanje već napetih odnosa.

(Tanjug)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading