KLJUČA NA CRVENOM MORU, U ADENSKOM ZALIVU POTOPLJENO BRITANSKO PLOVILO! Huti uputili opasnu pretnju Londonu: Nastavićemo s gađanjem...

Autor:

Svet

03.03.2024

16:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U najnovijem razvoju sukoba u Jemenu, Huti su danas saopštili odlučnost da nastave sa napadima na britanske brodove u Adenskom zalivu, nakon što je brod "Rubimar" U britanskoM vlasništvU doživeo potonuće. Ovo saopštenje dodatno pojačava napetosti u već kompleksnom geopolitičkom okruženju regiona.

KLJUČA NA CRVENOM MORU, U ADENSKOM ZALIVU POTOPLJENO BRITANSKO PLOVILO! Huti uputili opasnu pretnju Londonu: Nastavićemo s gađanjem...

Foto: shutterstock, Tanjug/AP

- Jemen će nastaviti da potapa još britanskih brodova, a za sve posledice ili drugu štetu biće odgovorna Britanija - naveo je zamenik ministra spoljnih poslova u vladi koju predvode Huti Husein al-Ezi na platformi X.

On je istakao da je Velika Britanija "odmetnička država koja napada Jemen i sarađuje sa Amerikom u sponzorisanju zločina nad civilima u Gazi", preneo je Rojters.

Američka vojska potvrdila je juče da je brod u vlasništvu Velike Britanije potonuo nakon što ga je 18. februara pogodila protivbrodska balistička raketa koju su ispalili Huti.

Jemenski Huti napadaju komercijalne brodove u regionu Crvenog mora u znak solidarnosti sa Palestincima u Gazi.

Napadi Huta u Crvenom moru poremetili su globalno brodarstvo i primorali pomorske firme da se preusmere na duže i skuplje rute oko južne Afrike, a takođe su podstakli bojazan da bi se rat između Izraela i Hamasa mogao proširiti i i destabilizovati širi Bliski istok, navodi agencija.

SAD i Britanija su u januaru počele da izvode napade na položaje Huta u Jemenu, u znak odmazde za napade na brodove u Crvenom moru, prenosi Tanjug.

Podsetimo, militanti iz Jemena su više puta od sredine novembra lansirali bespilotne letelice i projektile protiv međunarodnog komercijalnog brodarstva.

Jemenski Huti uvešće vojna "iznenađenja" u svojim operacijama na Crvenom moru, rekao je vođa grupe Abdul Malik al-Huti u televizijskom govoru u četvrtak.

- Naše vojne operacije će se nastaviti i napredovati i imamo iznenađenja koja naši neprijatelji uopšte neće očekivati - rekao je al-Huti, prenosi Klix.ba.

Zbog napada Huta u Crvenom moru poremećeno je globalno brodarstvo a kompanije su se preusmile na duža i skuplja putovanja oko Južne Afrike. Tako se podstakao strah da bi se rat Izraela i Hamasa mogao proširiti i tako bi se proširio Bliski istok.

Sjedinjene Države i Velika Britanija počele su prošlog meseca gađati mete Huta u Jemenu u znak odmazde za napade na brodove na Crvenom moru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
aaaa

04.03.2024 09:19

samo napred,sta britanci traze u crvenom moru,gadjajte i usa brodove,dok ne povuku svoje trupe sa bliskog istoka....pljackasi