ZAVRŠENA PRELIMINARNA ISTRAGA O KRVAVOM NAPADU U GAZI! Izrael tvrdi da je većina Palestinaca nastradala u stampedu: ''Naši hici su bili ispaljeni kao znak upozorenja!''

Autor:

Svet

03.03.2024

19:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izrael je saopštio da je pokrenuo detaljniju istragu o masakru Palestinaca u Pojasu Gaze koji su čekali humanitarnu pomoć.

ZAVRŠENA PRELIMINARNA ISTRAGA O KRVAVOM NAPADU U GAZI! Izrael tvrdi da je većina Palestinaca nastradala u stampedu: ''Naši hici su bili ispaljeni kao znak upozorenja!''

Foto: www.youtube.com/CNN

Izraelska vojska je nakon preliminarne istrage o pogibiji civila koji su čekali humanitarnu pomoć u Gazi utvrdila da je većina Palestinaca stradala u stampedu, a ne u pucnjavi o kojoj govore stanovnici te enklave.

Istraga je zaključila da su izraelski vojnici, nakon pucnjeva upozorenja usmerenih na raspršivanje smrtonosnog stampeda, „uzvratili” kada su im prišli kriminalci koji su im predstavljali direktnu pretnju, piše Rojters.

Istaknuti zvaničnik ministarstva zdravlja u Gazi odbacio je te tvrdnje. Vlasti Pojasa Gaze tvrde da su izraelski vojnici pre zore ubili više od stotinu ljudi koji su pokušavali da pristupe konvoju humanitarne pomoći.

Izrael je saopštio da je pokrenuo detaljniju istragu koju vodi "nezavisno, profesionalno i stručno telo" i da će svoje zaključke saopštiti narednih dana, rekao je portparol vojske Danijel Hagari.

- Izraelska vojska je završila preliminarnu istragu o nesrećnom incidentu u kojem su civili u Gazi pregaženi na smrt i povređeni dok su se kretali do humanitarnog konvoja - rekao je Hagari.

Tom istragom prikupljene su informacije od komandanata i vojnika na terenu koji tvrde da nisu napali konvoj.

- Većina Palestinaca je ubijena ili povređena u stampedu - tvrdi Hagari.

- Nakon što su ispaljeni hici upozorenja kako bi se raščišćavao stampedo, a nakon što su naše snage počele da se povlače, nekoliko lopova im je pristupilo i iznelo direktnu pretnju. Prema preliminarnoj istrazi, vojnici su reagovali na nekoliko lica - nastavio je on.

Muatesim Salah, član vanrednog komiteta ministarstva zdravlja Gaze, odbacio je izraelske tvrdnje kao "lažne".

- U ovom masakru imamo više od hiljadu mučenika i povređenih, a većina poginulih i povređenih dogodila se od metaka velikog kalibra, a ne od lakog oružja - rekao je on, piše Jutarnji list.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading