PUTIN IZVOJEVAO POBEDU! Čestitao ruskoj vojsci na zauzimanju Avdejevke!

Autor:

Svet

17.02.2024

22:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusko ministarstvo odbrane je objavilo da su Oružane snage Rusije u potpunosti preuzele kontrolu nad Avdejevkom, gradom u Donjeckoj oblasti.

PUTIN IZVOJEVAO POBEDU! Čestitao ruskoj vojsci na zauzimanju Avdejevke!

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije, Vladimir Putin, je čestitao ruskoj vojsci na zauzimanju Avdejevke, ističući da je reč o važnoj pobedi.

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, je saopštio da je Putin u Kremlju saslušao izveštaj ministra odbrane Sergeja Šojgua o zauzimanju Avdejevke, te da je čestitao vojsci i borcima na ostvarenoj pobedi, prenosi Tanjug.

Ruska vojska preuzela kontrolu nad Avdejevkom

Rusko ministarstvo odbrane je objavilo da su Oružane snage Rusije u potpunosti preuzele kontrolu nad Avdejevkom, gradom u Donjeckoj oblasti. Zauzimanje grada je izvela ruska vojna grupacija "Centar" pod komandom Andreja Mordvičeva.


Ukrajinske snage su prethodno napustile Avdejevku, a komandant operativno-strateške grupe trupa "Tavrija", Aleksandar Tarnavski, je saopštio da na taj način nije dozvoljeno opkoljavanje ukrajinskih snaga i da su vojnici zauzeli odbrambene položaje na određenim linijama.

Ovaj događaj predstavlja važan razvoj situacije na terenu, a reakcije međunarodne zajednice se očekuju u narednim danima.

Ministar odbrane Rusije, Sergej Šojgu, dostavio je izveštaj ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da je ruska vojska potpuno preuzela kontrolu nad Avdejevkom.

Prema saopštenju Ministarstva odbrane Rusije, ovo je postignuto uz angažovanje ruske vojne grupe "Centar" pod komandom Andreja Mordvičeva.

Teritorija Avdejevke površine 31,75 kvadratnih kilometara sada je potpuno oslobođena od ukrajinskih snaga, pri čemu su gubici Kijeva u protekla 24 sata premašili 1.500 vojnika - ističe se u saopštenju.

Ruski vojni izvori tvrde da su samo neke ukrajinske jedinice, koje su ostavile svoje naoružanje, uspele da se povuku iz Avdejevke dok je grad bio pod neprekidnom vatrom ruske vojske.

Trenutno se sprovodi konačno čišćenje grada od ukrajinskih snaga, kao i deblokada Avdejevskog Kokso-hemijskog kombinata.

Značaj osvajanja Avdejevke, prema navodima ruske vojske, leži i u tome što je sada front dodatno pomeren od Donjecka, što značajno poboljšava bezbednost tog grada od mogućih ukrajinskih raketnih napada.

Ruski vojni izvori dodaju da će grupacija "Centar", nakon zauzimanja Avdejevke, nastaviti sa ofanzivom kako bi potpuno očistila celu Donjecku Narodnu Republiku od ukrajinskih snaga. Ministarstvo takođe naglašava da nije delilo informacije o uspesima u Avdejevki sve dok ruska vojska nije potpuno preuzela kontrolu nad gradom.

(Tanjug)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)

Loading