ERUPTIRAO VULKAN! Izbacivao pepeo pet kilometara visoko u vazduh, ovo niko nije očekivao (VIDEO)

Autor:

Svet

13.05.2024

11:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na snazi je treći nivo upozorenja, od ukupnih četiri, a sve aktivnosti u krugu od pet kilometara su zabranjene, rekao je šef Centra Hendra Gunavan

ERUPTIRAO VULKAN! Izbacivao pepeo pet kilometara visoko u vazduh, ovo niko nije očekivao (VIDEO)

Foto: Hendra Ambalao / Tanjug/AP

Vulkan Ibu na ostrvu Halmahera u Indoneziji eruptirao je danas u trajanju od oko pet minuta, izbacujući pepeo pet kilometara visoko u vazduh, saopštio je indonežanski Centar za vulkanologiju i geološke opasnosti.

Za sada nisu izdata nikakva naređenja o evakuaciji, prenosi Rojters. Na snazi je treći nivo upozorenja, od ukupnih četiri, a sve aktivnosti u krugu od pet kilometara su zabranjene, rekao je šef Centra Hendra Gunavan.

Indonezija, arhipelag na kojem živi oko 270 miliona ljudi, ima 127 aktivnih vulkana, a nalazi se u tzv. Pacifičkom vatrenom prstenu, oblasti gde se sudara više tektonskih ploča, zbog čega je seizmička aktivnost pojačana.

Inače, najmanje 37 ljudi je poginulo a 17 se vodi kao nestalo u poplavama i klizištima koje su proteklog vikenda, usled jakih kiša, pogodile tri okruga u provinciji Zapadna Sumatra, saopštile su danas indonežanske vlasti.

Kiše su počele u subotu stvarajući bujice, klizišta i tokove hladne lave, koja je mešavina vulkanskog pepela, kamenja i tečnog blata, naveo je šef spasilačkog tima u Zapadnoj Sumatri Abdul Malik.

"Jake kiše ponele su materijale kao što su pepeo i veliko kamenje sa vulkana Marapi. Tok hladne lave i bujice su nam uvek bili pretnje u poslednje vreme. Ali problem je što se uvek dešava kasno uveče, pre svitanja", rekao je Malik.

On je istakao da je oko 400 spasilaca, policajaca i vojnika na terenu, u potrazi za nestalim ljudima, uz pomoć više bagera i dronova, a da je akcija spasavanja otežana na oštećenim putevima, prenosi Rojters.

Nacionalna agencija za upravljanje katastrofama saopštila je da je oštećeno oko 200 kuća.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading