ZALUŽNI NAREDIO POVLAČENJE IZ AVDEJEVKE, ZELENSKI ODBIO PA OTIŠAO NA FRONT! Haos u vrhu ukrajinske vojske!

Autor:

Svet

01.02.2024

14:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sukob između predsednika Zelenskog i generala Valerij Zalužnog predstavlja kompleksnu i dugu priču koja negativno utiče na celokupnu situaciju u Ukrajini.

ZALUŽNI NAREDIO POVLAČENJE IZ AVDEJEVKE, ZELENSKI ODBIO PA OTIŠAO NA FRONT! Haos u vrhu ukrajinske vojske!

Foto: Tanjug/AP, Yuliia Ovsiannikova / Zuma Press / Profimedia

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski smenio je glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog.

Prema pisanju nemačkog medija, glavnokomandujući je pre nekoliko nedelja želeo da povuče trupe iz Avdejevke, ali je predsednik Volodimir Zelenski to odbio. Odlučan da podrži borce Oružanih snaga Ukrajine, 30. decembra je lično otišao u grad na liniju fronta.

Sukob između predsednika Zelenskog i generala Valerij Zalužnog predstavlja kompleksnu i dugu priču koja negativno utiče na celokupnu situaciju u Ukrajini. Jedan ukrajinski oficir, koji je želeo da ostane anoniman, izjavio je za Bild da ih ova situacija stavlja u prilično nezavidnu poziciju.

Vojni analitičar Centra za spoljne poslove Evropskog saveta Gustav Gresel, ističe da je Zelenski protivno želji Zalužnog insistirao na zadržavanju Bahmuta do leta 2023. godine, što je bilo sumnjivo sa vojnog stanovišta. Gresel takođe navodi da je mešanje predsedničke administracije u vojne poslove, posebno preko savetnika Andreja Jermaka, predstavljalo problem od samog početka rata u Ukrajini.

Gresel smatra da je Zelenski želeo da Aleksandar Sirski bude novi glavnokomandujući, jer je "on lojalniji predsedniku". Ove informacije dodatno komplikuju već napetu političku situaciju u zemlji.

Ukrajinski predsednik se suočava sa izazovima unutar vojnog vrha, a njegove odluke imaju značajan uticaj na vojne operacije i celokupnu situaciju u zemlji.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading