GDE IMA DIMA... DRŽAVNI VRH UKRAJINE KLJUČA: ''Zalužni je bivši - ako na njegovo mesto dođe miljenik Zelenskog, GOTOVI SMO!''

Autor:

Svet

30.01.2024

20:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinski političari i mediji tvrde da predsednik želi da se otarasi popularnog komandanta armije

GDE IMA DIMA... DRŽAVNI VRH UKRAJINE KLJUČA: ''Zalužni je bivši - ako na njegovo mesto dođe miljenik Zelenskog, GOTOVI SMO!''

Foto: Tanjug/AP, Credit: Handout / AFP / Profimedia

Da li je ukrajinski lider Volodimir Zelenski zaista pokušao da smeni vrhovnog vojnog komandanta Valerija Zalužnog, koji je i najpopularniji Ukrajinac? Najkraći odgovor je: gde ima dima, ima i vatre.

Republika

Foto: Yuliia Ovsiannikova / Zuma Press / Profimedia

 

Glasine krenule od Telegram kanala

Glasina se prvo pronela ukrajinskim Telegram kanalima, a na svom Fejsbuku se oglasio i bivši poslanik Borislav Bereza.

- Moji izvori iz kabineta predsednika javili su da je Zalužni smenjen sa mesta glavnokomandujućeg! stoji u Berezovom postu. A predstavnik partije Evrosolidarnost Aleksij Gončarenko izneo je svoju verziju ostavke Valerija Zalužnog. Njegova smena je zvanično objavljena, ali još nema zvaničnog ukaza. Ponuđeno mu je mesto ambasadora u jednoj od evropskih zemalja. Odbio je - napisao je Gončarenko u Telegramu.

Treba pomenuti i da su obojica članovi partije bivšeg predsednika Petra Porošenka i kritičari Vladimira Zelenskog.

Ubrzo su se uključili i mediji, a Jurij Butusov, glavni urednik sajta Censor.net, koji tradicionalno podržava Zalužnog i kritikuje Zelenskog, objavio je, pozivajući se na izvore, da je predsednik već potpisao ukaz o Zalužnjevoj ostavci, ali nije objavio jer „u toku konsultacija sa stranim partnerima“.

Nešto kasnije, Butusov je na svojoj Fejsbuk stranici napisao novu objavu u kojoj je pozvao da se šef vojne obaveštajne službe Kiril Budanov ni pod kojim uslovima ne imenuje za novog vrhovnog komandanta.

Butusov je napisao da Budanov nije imao iskustva u komandovanju jedinicom većom od voda i da je „bio krajnje nekompetentan u planiranju i izvođenju” operacija iskrcavanja na Zmijsko ostrvo i blizu nuklearne elektrane Energodar kada je Ukrajina pokušala da iskrca trupe, ali su se obe operacije završile u neuspeh (kasnije su Ukrajinci ipak vratili Zmijsko ostrvo).

- Zamislite koliko će života našu zemlju koštati takvo imenovanje - upozorio je Butusov.

Ministarstvo odbrane demantovalo govorkanja

Međutim, novinar Roman Cimbaljuk ubrzo je izvestio da je Zelenski već imenovao Kirila Budanova za glavnokomandujućeg umesto Zalužnog. A publikacija Ukrainska pravda, čiji je vlasnik biznismen i medijski mogul Tomaš Fiala, pozivajući se na izvore, zapravo je ponovila Gončarenkovu verziju da je Zalužnom ponuđeno mesto ambasadora u jednoj od evropskih zemalja, ali je on to odbio.

Ministarstvo odbrane Ukrajine izdalo je demanti.

''Dragi novinari, odmah odgovaramo svima: ne, to nije tačno'' - navodi se u publikaciji koja je dodatno pojačala spekulacije.

Konačno, oko sat i po nakon što su se pojavile glasine o ostavci Zaluznog, to je zvanično demantovao predsednikov sekretar za štampu Sergej Nikiforov. On je novinarima rekao da Zelenski nije smenio glavnokomandujućeg.

- Definitivno ne. Predsednik nije smenio glavnokomandujućeg - odgovorio je Nikiforov na pitanje da li je Zelenski potpisao odgovarajući ukaz.

Foto: Tanjug/AP, Yuliia Ovsiannikova / Zuma Press / Profimedia

 

Sukob Zeleskog i Zalužnog javna tajna

Postoje dve moguće verzije o ovoj priči.

Prema prvoj, Zelenski je zapravo obavestio Zalužnog o svojoj ostavci, a tim koji podržava glavnokomandujućeg je za to saznao i odlučio da informaciju objavi kao preventivnu meru i pre nego što ukrajinski predsednik objavi odgovarajući ukaz.

Druga opcija je da su Zelenski i Zalužni razgovarali o mogućnosti smene, ali nisu postigli dogovor. U bilo kojoj od ovih opcija je jasna logika delovanja pristalica glavnokomandujućeg – da se organizuje javni pritisak na Zelenskog, možda čak i zapadne partnere kako bi se sprečilo smenjivanje generala Zalužnog, piše Jutarnji list.

Međutim, javna je tajna da postoji sukob Zelenskog i Zalužnog. Govorkanja su se pojačala u jesen 2023. nakon neuspeha ukrajinske ofanzive i zbog predsedničkih izbora koji su trebalo da budu održani u martu, ali su odloženi zbog ratnog stanja.

Popularna verzija u ukrajinskim političkim krugovima je da je Zelenski odustao od planova za održavanje izbora iz straha od konkurencije Zalužnog jer je, prema rezultatima niza anketa, general toliko popularan da bi mogao da pobedi aktuelnog predsednika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading