DIREKTOR CIA OTKRIVA ŠTA NAS OČEKUJE U 2024. - Ukrajina na ivici propasti, Putinov plan za osvajanje

Autor:

Svet

30.01.2024

19:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Teška godina za Ukrajinu

DIREKTOR CIA OTKRIVA ŠTA NAS OČEKUJE U 2024. - Ukrajina na ivici propasti, Putinov plan za osvajanje

Foto: Tanjug/AP, Credit: CNP/AdMedia / ADMedia / Profimedia


Direktor CIA Vilijam Berns izneo je svoje prognoze za 2024. godinu, naznačivši da će to biti teška godina za Ukrajinu u pogledu vojnih operacija. On ističe da će ova godina predstavljati test izdržljivosti, čije će posledice prevazići herojsku borbu zemlje da održi svoju slobodu i nezavisnost. Berns upozorava na Putinovu fiksaciju Ukrajinom i njenim izborima, te ističe da je greška potcenjivati Putinovu odlučnost u vezi sa ovom pitanjem.

Ruski uticaj i planovi

Berns navodi da ruski predsednik Vladimir Putin veruje da je vreme na njegovoj strani i da aktivno obnavlja rusku odbrambenu proizvodnju uz pomoć kritičnih komponenti iz Kine, kao i naoružanja i municije iz Irana i Severne Koreje. On ističe da Putin smatra da bez kontrole nad Ukrajinom Rusija ne može biti velika sila, a da ni on ne može biti veliki ruski lider.

Upozorenje CIA

Direktor CIA upozorava na mogućnost Putinovog zveckanja nuklearnim sabljama u slučaju eskalacije sukoba, ali istovremeno ističe da bi bilo glupo da takve pretnje zastrašuju Zapad. Berns takođe poziva Zapad da nastavi da finansira Ukrajinu, naglašavajući da je održavanje pomoći Zapada ključni faktor uspeha u ovoj situaciji.

Geopolitički izazovi

Berns priznaje da su Sjedinjene Američke Države izgubile prevlast zbog sve većeg uticaja Rusije i Kine. On ističe da porast Kine i ruski revanšizam stvaraju ozbiljne geopolitičke komplikacije. Navodi se i da Rusija može da predstavlja "najneposrediji" izazov Americi, ali da Kina predstavlja "ozbiljniju dugoročnu pretnju". Berns takođe ističe da se CIA reorganizovala oko ovog prioriteta tokom poslednje dve godine.

Aktuelni ratni planovi i zaključak

Konačno, Berns napominje da novi američki ratni planovi za Ukrajinu više ne predviđaju vraćanje izgubljene teritorije, što predstavlja važnu promenu u pristupu. On naglašava da je održavanje pomoći Zapada Ukrajini relativno skromna investicija, ali sa značajnim geopolitičkim povratima za Sjedinjene Američke Države i američku industriju.

(Strana)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading