ŠOKANTNA PROGNOZA MMF: Ova zemlja ispada sa liste deset najvećih svetskih ekonomija

Autor:

Svet

02.05.2024

14:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Analize MMF-a ukazuju na to da će francuski budžetski deficit ostati iznad 4% do 2029. godine.

ŠOKANTNA PROGNOZA MMF: Ova zemlja ispada sa liste deset najvećih svetskih ekonomija

Foto: pixabay.com

Prema najnovijim globalnim prognozama Međunarodnog monetarnog fonda, Francuska se suočava sa izazovima koji će je verovatno gurnuti sa liste deset najvećih svetskih ekonomija u narednih pet godina.

Prognoze pokazuju da će udeo Francuske u globalnom BDP-u opasti na 1,98 odsto do 2029. godine, što je pad u odnosu na prognozu od 2,2 odsto prošle godine. Ovo bi moglo da ima ozbiljne posledice na francusku ekonomiju i fiskalnu politiku.

Analize MMF-a ukazuju na to da će francuski budžetski deficit ostati iznad 4% do 2029. godine, dok se očekuje da će javni dug premašiti 115% bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Ovo su alarmantni podaci koji ukazuju na potencijalne probleme sa fiskalnim pravilima EU, a Evropska komisija je već nagovestila moguće sukobe u vezi sa francuskim budžetskim planom za 2024. godinu. Postoji i rizik od negativnog prilagođavanja od strane globalnih rejting agencija, što bi dodatno pogoršalo situaciju.

U međuvremenu, prognoze pokazuju da će se međunarodni poredak ekonomija promeniti, sa Britanijom koja će se rangirati kao deseta najveća svetska ekonomija, dok se očekuje da će Turska zauzeti deveto mesto. Ovo su značajne promene koje mogu imati uticaj na globalnu ekonomsku dinamiku i političke odnose.

Najnovije projekcije MMF-a takođe ukazuju na to da će se Kina zadržati kao vodeća svetska ekonomija sa udelom od 19,48% u svetskom BDP-u do 2029. godine, dok će se SAD, Indija, Japan i Indonezija takođe naći među pet najvećih faktora koji doprinose globalnoj ekonomiji. Ove promene ukazuju na dinamičan preobražaj globalne ekonomske moći.

Ranije ovog meseca MMF je povećao svoju prognozu globalnog rasta za tekuću godinu, ističući iznenađujuću otpornost svetske ekonomije. Očekuje se da će globalni rast BDP-a iznositi 3,2 odsto u 2024. godini, što su optimističnije prognoze u odnosu na prethodne procene. Ovo može pružiti određenu nadu u smislu ekonomske stabilnosti i oporavka u budućnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading