NAKON ATENTATA NA FICA, PRETE SMRĆU POLJSKOM PREMIJERU! Donald Tusk primio ZASTRAŠUJUĆU poruku!

Autor:

Svet

16.05.2024

18:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tusk je objavio na društvenoj mreži Iks preteću poruku uz komentar „Bilo je toga više juče. Vizija Poljske“

NAKON ATENTATA NA FICA, PRETE SMRĆU POLJSKOM PREMIJERU! Donald Tusk primio ZASTRAŠUJUĆU poruku!

Foto: Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Jučerašnji atentat na slovačkog premijera Roberta Fica izazvao je šok i strah ne samo u Slovačkoj, već i u Evropi.

Napad je pokrenuo lavinu pretnji smrću, kako prema slovačkim zvaničnicima i novinarima, tako i prema evropskim političarima.

Reakcije na atentat su različite, a neke od njih su izazvale dodatnu zabrinutost i strah među ljudima. Nove pretnje su stigle i do poljskog premijera Donalda Tuska, koji je javno podigao svest o ozbiljnosti situacije objavljivanjem pretećih poruka upućenih njemu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Donald Tusk

 

- Slovaci su nam dali primer šta treba uraditi sa Donaldom Tuskom ako sabotira centralni aerodrom - jedna je od pretnji smrću koje su stigle poljskom premijeru.

Tusk je objavio na društvenoj mreži Iks tu poruku uz svoj komentar: "Bilo je toga više juče. Vizija Poljske".

Reakcije političara

Novoizabrani predsednik Slovačke, Peter Pelegrini, istakao je da atentat na premijera Fica nije samo problem Slovačke, već da je to pitanje koje se tiče cele Evrope.

On je apelovao na političare da razmišljaju o načinima izbegavanja sličnih situacija u budućnosti.

Foto: youtube.com/peter pellegrini

Peter Pelegrini

 

Reakcija medija

Glavni urednici nezavisnih medija u Slovačkoj su takođe izrazili svoju zabrinutost zbog pretnji koje su stigle nakon atentata.

Oni su pozvali na prestanak agresije, verbalnih napada i osvete, ističući da ovo ne sme biti vreme zloupotrebe atentata u političke svrhe.

Pretnje smrću i eskalacija govora mržnje

Pretnje smrću su stigle i do političara slovačke vladajuće koalicije, što je dodatno zabrinulo javnost i vlasti.

Ministar unutrašnjih poslova Matuš Šutaj Eštok je istakao da se pretnje i govor mržnje ne smeju tolerisati, te da će se preduzeti odgovarajuće mere prema počiniocima.

Foto: Tanjug/Radovan Stoklasa/TASR via AP

Robert Fico

 

Mere slovačke policije

Slovačka policija je saopštila da je pojačan nadzor i obezbeđenje političara svih parlamentarnih stranaka, kao i redakcija medija i škola kako bi se moglo blagovremeno reagovati na pretnje.

Ministar unutrašnjih poslova je najavio pojačavanje nadzora i u sajber prostoru, kao i identifikaciju autora pretećih poruka.

Reakcija Češke

Atentat je takođe naterao češke vlasti da provere sposobnosti obezbeđenja državnog vrha i ministara koji imaju pravo na telohranitelje, te da im daju nove precizirane instrukcije.

Atentat na slovačkog premijera je izazvao ozbiljnu zabrinutost i pokrenuo pitanje bezbednosti političara i javnih ličnosti u Evropi, te je postao tema intenzivnih rasprava o potrebi za suzbijanjem govora mržnje i pretnji smrću u javnom prostoru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading