MISTERIOZNI VOĐA "VASKRSAO", PA NAPRAVIO MASAKR: Ko je lider Hamasa koga su proglasili mrtvim, a on se godinama krio i postao NEPREPOZNATLJIV (FOTO)

Autor:

Svet

12.11.2023

19:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Njegova specijalnost je bila granična infiltracija, kao i otmice zarad oslobađanja zatvorenika, a tokom poslednje dve decenije preživeo je čak šest pokušaja atentata.

MISTERIOZNI VOĐA "VASKRSAO", PA NAPRAVIO MASAKR: Ko je lider Hamasa koga su proglasili mrtvim, a on se godinama krio i postao NEPREPOZNATLJIV (FOTO)

Foto: www.profimedia.rs

Lider Hamasa, Mohamed Sinvar, koji je navodno proglašen mrtvim 2014. godine, zapravo je živ i prema navodima izraelskih špijuna, rukovodio je napadima koji su se desili 7. oktobra.

Izvori bliski izraelskoj obaveštajnoj službi tvrde da se Sinvar već godinama krije u tunelima ispod Gaze, a da je bio uključen u planiranje napada u kojem je poginulo 1.200 ljudi.

Osim što je mlađi brat Jahje Sinvara, vođe Hamasa u Gazi, Mohamed se specijalizovao za otmice i prekograničnu infiltraciju, što je bilo od velikog značaja za organizaciju.

Prema rečima bivšeg šefa Mosadovog odeljenja za borbu protiv terorizma, Mohamed Sinvar je bio deo jezgra tima koji je planirao napad 7. oktobra, a smatra se jednim od glavnih mozgova u napadu.

 

 

Njegova specijalnost je bila granična infiltracija, kao i otmice zarad oslobađanja zatvorenika, a tokom poslednje dve decenije preživeo je čak šest pokušaja atentata. Izraelske snage su 2004. godine uništile njegovu porodičnu kuću, ali je on uspeo da preživi.

Nakon što je njegov brat Jahja Sinvar pušten iz izraelskog zatvora u zamenu za izraelskog vojnika Gilada Šalita, Mohamed je ostao u senci. Međutim, bivši šef kontraobaveštajne službe Mosada tvrdi da je Mohamed bio ključan u oslobađanju svog brata, kao i u organizovanju njegovog dolaska na vlast u Gazi.

Izraelske odbrambene snage su nedavno potvrdile da ponovo tragaju za Mohamedom Sinvarom, nakon što je njegova slika primećena tokom brifinga izraelskog ministra odbrane. Takođe, pronašli su i dokaze da je Mohamed bio uključen u planiranje napada na Izrael, nakon što su upali u kancelarije povezane sa njim, prenosi Blic.

 

 

Jedna od neobičnih činjenica u vezi sa Mohamedom Sinvarom je da ga čak ni stanovnici Gaze više ne prepoznaju, jer se dugo vremena skrivao i kretao tajno iz straha od izraelskih atentata. Njegova tajnovitost je tolika da se čak nije pojavljivao ni na sahrani svog oca, a poslednji put se javno pojavio u maju prošle godine, u intervjuu za "Al Džaziru".

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading