IZRAEL IMA SAMO JEDNO REŠENJE - DA RUŠI SVE PRED SOBOM Analitičari procenjuju da Hamas nije pretrpeo značajne gubitke: Gaza će biti kao MESEC, broj žrtava na obe strane biće STRAVIČAN

Autor:

Svet

27.10.2023

13:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vojni analitičar Vlade Radulović izjavio je danas da Hamas nije pretrpeo značajne udare i gubitke tokom sukoba sa Izraelom koji bi rezultirali odustajanjem od borbe, jer se, prema njegovoj oceni, radi o ozbiljnoj terorističkoj organizaciji sa izuzetno jakom vojnom strukturom, logistikom i kapacitetima.

IZRAEL IMA SAMO JEDNO REŠENJE - DA RUŠI SVE PRED SOBOM Analitičari procenjuju da Hamas nije pretrpeo značajne gubitke: Gaza će biti kao MESEC, broj žrtava na obe strane biće STRAVIČAN

Foto: Tanjug/AP

On je za Tanjug rekao da bi kopnena ofanziva Izraela na Pojas Gaze donela stravične gubitke i u redovima odbrambenih snaga Izraela, jer takve borbe u uslovima kakvi su trenutno u Gazi, nose sa sobom velike gubitke.

"Pitanje je koliko bi civila ostalo kada bi počela ta kopnena ofanziva, budući da Izrael već neko vreme apeluje da se civili iz severnog dela Gaze prebace na jug. Ono što je sasvim sigurno jeste da bi gubici bili veliki i u redovima odbrambenih snaga Izraela, jer voditi borbene operacije u uslovima kakvi su sada u Gazi, u potpuno porušenim gradovima, u gradovima gde imate mrežu tunela vašeg protivnika, skloništa, utvrđene položaje, nose ekstremno velike gubitke", rekao je Radulović.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Smatra da je vojno krilo Hezbolaha spremno za rat protiv Izraela, ali dodao da još uvek situacija nije eskalirala toliko da se otvori front na severnom potezu, iako je Liban u ovih 20 dana sukoba povremeno otvarao minobacačku vatru na položaj izraelske vojske.

"Vojno krilo jeste spremno i tu dileme nema. Ono što je jasno je da političko krilo Hezbolaha pokušava da stvari drži koliko toliko pod kontrolom, verovatno u koordinaciji i komunikaciji sa jedne strane kako sa Iranom, sa druge strane verovatno i uz posredstvo Katara kao ključnog medijatora u ovom trenutku", ocenio je Radulović.

Pukovnik u penziji Boško Zorić smatra da dva posredna problema koja mogu postati glavni problem za Evropu, ako se sukob na Bliskom istoku proširi u regionalnim okvirima, jesu nagla eskalacija terorizma po celom svetu, i milionski broj izbeglica koji će krenuti sa tog prostora prema Evropi, jer arapske zemlje neće primiti toliki broj izbeglica.

"Vidimo da se sukobi otvaraju širom planete, sukobi koji lako mogu da izmaknu kontroli kao što je ovaj bliskoistočni. Za ukrajinski smo u početku mislili da i on može da izmakne, ali ipak to je u srcu Evope, evropske države su malo drugačije ustrojene, razmišljanje naroda je mnogo drugačije nego što je na Bliskom istoku. Ovde je narod verski edukovan tako da će mnogo lakše da krene u borbu nego što će Evropljani da krenu", objasnio je on za Tanjug.

Smatra da je sukob Izraela i Hamasa situacija kada se ne poštuje međunarodno pravo i kada ne funkcionišu međunarodne organizacije kao što su UN čija je svrha da spreče da se nikada više ne desi svetski sukob kao što je bio Drugi svetski rat, iako se, napominje on, situacija ponavlja. "

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Ako Izrael krene u totalnu ofanzivu, nema drugog nego rušenje sve pred sobom. Imate već sada satelitske snimke koje je objavio Rojters pojedine četvrti u Gazi, koje su do juče izgledale kao normalna naselja, a danas ih nema, izgledaju kao Mesečeva površina. Voditi rat u tako urbanoj sredini, tu ne možete pričati o selektivnom gađanju vojnih ciljeva", rekao je Zorić.

Kako je objasnio, da bi bilo koja zemlja prošla sa svojom vojskom, ili mora svaku zgradu, sprat po sprat, sobu po sobu da čisti, ili da radi ovo što trenutno radi Izrael, a to je rušenje svega pred sobom vazdušnim udarima i snažnim avio bombama.

Zorić kaže da je vrlo je teško proceniti koliko je Hamas oslabljen od početka sukoba, jer je pitanje koliko Izrael zna koliko tačno ima pripadnika Hamasa u Pojasu Gaze.

"Poginulih ima jer se Hamas nije sakrio negde, već je tu sa svojim narodom. Isto tako vidite jutros vest da je poginuo visoki izraelski oficir, znači gine se i na jednoj i na drugoj strani", zaključio je Zorić.

Republika

Foto: Shutterstock, Ap

 

 

On lično smatra da efektivi Hamasa nisu u nekoj značajnoj meri urušeni jer, kako kaže, Hamas zna šta ga čeka jer je Izrael javno objavio da ide u konačan obračun sa njima, što znači da će štititi svoje snage i čuvati ih za konačni obračun. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading