EVO ŠTA SE KRIJE IZA NAPADA IZRAELSKIH TENKOVA NA GAZU: Taktika ciljanog upada - prvo idu buldožeri a onda Merkave, OVO JE RAZLOG

Autor:

Svet

27.10.2023

11:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izraelska vojska je izvela napade na Gazu koristeći taktiku ciljanih upada. Ovi napadi nisu novina, pošto je Izrael već dugo u sukobu sa Hamasom, ali oni su predstavili novi oblik napada. Umesto upotrebe helikoptera, Izraelska vojska je počela da koristi tenkove Merkava Mk4 i Mk4M za ciljane upade.

EVO ŠTA SE KRIJE IZA NAPADA IZRAELSKIH TENKOVA NA GAZU: Taktika ciljanog upada - prvo idu buldožeri a onda Merkave, OVO JE RAZLOG

Foto: Tanjug/AP

Na snimcima objavljenim od strane Izraelske vojske vidi se kako tenkovi Merkava ulaze u oblast Gaze. Neki od njih su bili opremljeni antidronovskim zaštitama na kupoli, što govori o njihovoj sposobnosti da se bore protiv dronova. Pored tenkova, u napadu su učestvovali i teški oklopni buldožeri "Katepilar D-9" i inženjerijska vozila "Puma".

Ovaj napad je bio deo strategije koja je uključivala postepeno uklanjanje betonskih i žičanih ograda kako bi se otkrili bunkeri koje je Hamas koristio kao osmatračke punktove ili kao moguće kanale za upad izraelske vojske u Gazu. Prvi na teren ulaze buldožeri "Katepilar D-9" koji čiste nagazne mine i otklanjaju prepreke, dok tenkovi Merkava funkcionišu kao klin, uništavajući svaku tačku otpora na putu. Ova taktika im omogućava da otkriju i unište bunkere pre nego što izraelska vojska upadne u Gazu, navodi portal TV Front.rs. 

Cilj ovakvih napada je da se oslabi psihološki efekat iznenađenja i srtesa, koji bi nastanuo kada bi Izrael upao u Gazu bez predviđanja Hamasovih pozicija. Upotrebom ove taktike, Izrael osigurava sigurnu rutu za svoje tenkove i maksimalno smanjuje opasnosti na koje mogu naići na terenu.

Nakon nekoliko časova operacije, jedinica je uspešno završila zadatak i bezbedno se vratila u Izrael. Ovi napadi predstavljaju novu strategiju Izraelske vojske u borbi protiv Hamasa i prikazuju njihovu sposobnost da se prisposobe i evoluiraju u sukobima.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading