IRAN I HEZBOLAH PRETE IZRAELU: Hoće li se sukob proširiti na novi front?

Autor:

Svet

26.10.2023

23:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hezbolah poseduje značajnu vojnu opremu u južnom Libanu i ima kapacitet za lansiranje jakih projektila koji mogu pogoditi celu teritoriju Izraela.

IRAN I HEZBOLAH PRETE IZRAELU:  Hoće li se sukob proširiti na novi front?

Foto: Tanjug/AP

Izraelska vlast se suočava s dvostrukim izazovom - razmatra se vremenski okvir i obim kopnenog napada na Pojas Gaze, dok istovremeno ne smeju zanemariti potencijalnu pretnju koja proističe iz Libana i Sirije u obliku Hezbolaha i drugih militantnih grupacija povezanih s iranskom "Osovinom otpora".

Hezbolah, uz podršku Irana, igra značajnu ulogu i unutar Libana, gde doprinosi daljim podelama u već destabilizovanoj zemlji. Takođe, imaju ključnu ulogu u održavanju vlasti Bašara al-Asada u Siriji po nalogu Irana. Iako nije jasno uključen u napad od 7. oktobra, to ne bi bilo iznenađujuće. Hamas je izveo kompleksnu operaciju, što ukazuje na promene u njihovim sposobnostima, verovatno uz pažljivo planiranje i obuku u saradnji s drugim entitetima.

Dok se Izrael priprema za operaciju u Gazi, mora istovremeno obratiti pažnju i na potencijalnu pretnju koju predstavlja Hezbolah. Vođa Hezbolaha, Hasan Nasralah, može oklevati u direktnom sukobu sa Izraelom zbog mogućih negativnih posledica za šiitske zajednice u Libanu. Verovatno smatra da je bolje regrupisati se i pripremiti za eventualne buduće akcije.

Međutim, Hezbolah je nedavno izveo napade na severni Izrael, što pokazuje da su spremni na vojne akcije. Izrael će biti angažovan u operaciji u Gazi, što može ograničiti njegove resurse za suočavanje s Hezbolahom. To povećava mogućnost ozbiljnijeg sukoba, navodi britanski Telegraf.

Hezbolah poseduje značajnu vojnu opremu u južnom Libanu i ima kapacitet za lansiranje jakih projektila koji mogu pogoditi celu teritoriju Izraela. Sastanak s Hamasom i Islamskim džihadom ukazuje na potencijalnu saradnju u budućnosti.

Sve ovo povećava rizik od eskalacije sukoba, uključujući mogućnost otvorenog sukoba između Izraela i Irana. SAD šalje vojne snage u region kako bi odvratio Iran i Hezbolah od daljih mešanja. Međutim, rizik od nesporazuma je visok.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading